Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ (ΛΕΩΝ.) ΑΥΔΗΣ
Υπηρέτησε τα ιδανικά του ΚΚΕ ως την ύστατη στιγμή
  • Βαριά παρακαταθήκη ως κι ο τρόπος που επέλεξε να ταφεί - με πολιτική τελετή
  • Σε συλλαλητήριο υπόσχεσης για τη συνέχεια του αγώνα, για το Μέτωπο, εξελίχθηκε η κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας

Σιωπή. Εκκωφαντική σιωπή. Ηταν η ώρα που οι καθημερινοί σύντροφοι του Λεωνίδα Αυδή τοποθέτησαν το φέρετρο στο προαύλιο του Α` Νεκροταφείου της Αθήνας, όπου θα γινόταν η τελετή της κηδείας του. Τελετή πολιτική, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος από την οικογένεια και τους συντρόφους του, έτσι ώστε κι αυτή η τελευταία πράξη του να είναι άκρως πολιτική. Και μάλιστα τέτοια που να σηματοδοτεί αυτό ακριβώς που ήταν: Ανθρωπος που δε φοβόταν τη ρήξη όταν επρόκειτο να υπερασπιστεί δικαιώματα.

Και για μια ακόμα φορά, εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε πως είχε δίκιο. Ενας ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων κατάκλυσε τον προαύλιο χώρο του Α` Νεκροταφείου για να δηλώσει τη συμφωνία του με αυτήν την εξόχως πολιτική πράξη.

Σύντροφοι και φίλοι ανέλαβαν να απευθύνουν τον τελευταίο χαιρετισμό σ' αυτόν τον πολύτιμο άνθρωπο, που χάθηκε πρόωρα, το απόγευμα της Κυριακής. Σ' αυτόν το μαχόμενο δικηγόρο, τον βουλευτή, τονδημοτικό σύμβουλο. Κι από κοντά ήρθαν εκεί για να τον τιμήσουν μύριοι Αθηναίοι. Στελέχη της πολιτικής, της επιστήμης, της διανόησης. Του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Εργαζόμενοι της πόλης. Μιας πόλης που υπηρέτησε με πάθος και πίστη. Πάντα με απόλυτη προσήλωση στα λαϊκά συμφέροντα.

Το φέρετρο του συντρόφου μας, σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία, τη σημαία με το σφυροδρέπανο, έμεινε έξω από εκκλησίες και παρεκκλήσια. Δίπλα του εναλλάσσονταν ανά τετράδες οι παραστάτες. Οι πολλοί που ήθελαν να τιμήσουν και έτσι τον τρόπο που έζησε και πρόσφερε. Μπροστά η γυναίκα του Ιρις Καλκάνη και ο γιος του Βασίλης. Η Ιρις ανέβηκε στο βήμα να πει μερικά απλά λόγια για τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωή της. Θύμισε πόσο αγάπησε τη γενέτειρά του, την Κέρκυρα, αλλά και τις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας. Σκιαγράφησε το χαρακτήρα του: Πηγαία ευγενής, απόλυτα τίμιος, χαριτωμένος άνθρωπος, διανοούμενος. Ασπάστηκε, είπε, τα υψηλά ιδανικά του ΚΚΕ και τα υπηρέτησε, τα τίμησε και πρόσθεσε ότι θα αποτελέσει για όλους μας ελπίδα και παράδειγμα.


Ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - του δημοτικού συνδυασμού, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Λεων. - μίλησε για την οδύνη, αλλά και την υπερηφάνεια με την οποία η παράταξη αποχαιρετά τον Λεωνίδα. Υπογράμμισε ότι πάντα καταπολεμούσε την επίθεση του κεφαλαίου στα ζωτικά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας. Οτι προέτρεπε τους κατοίκους της πόλης να πάρουν στα χέρια τους τις υποθέσεις που τους αφορούν. Οτι η φυσική του απουσία είναι μεγάλο πλήγμα τόσο για τη «Συμπαράταξη», όσο και για το Δμο της Αθήνας και γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ομως - συμπλήρωσε - μας αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά δράσης, τρόπου σκέψης, τα θαυμάσια κείμενά του που θα εμπνέουν η δράση μας και στο μέλλον, πάνω στην ίδια κατεύθυνση, το ύφος και το ήθος του».

Η Αλ. Ζορμπαλά, εκ μέρους της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, σημείωσε ότι ο Λεων. Αυδής δήλωνε «παρών» σε κάθε κινητοποίηση για την υπεράσπιση του δικαίου, του αδυνάτου. «Στο πρόσωπό σου - απευθύνθηκε στο σύντροφο - συναντιέται η Αριστερά. Η Αριστερά της αμφισβήτησης, της ρήξης, της ανατροπής». Και συμπλήρωσε ότι η «Συμπαράταξη» - η συνισταμένη όπως έλεγε ο Λεωνίδας τριών δημοτικών συνδυασμών, με κοινές ανησυχίες και πρόγραμμα - αποτελεί το πρώτο βήμα και το πολιτικό υπόδειγμα για τη συγκρότηση από ταξικές δυνάμεις του αναγκαίου Μετώπου υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.


Ο Κ. Διάκος, εκ μέρους της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, μίλησε για την προσήλωση του Λεων. Αυδή στις ιδέες του, ανεξάρτητα από το κόστος. Για την αποφασιστικότητα, τη διάνοια και τη μαχητικότητά του. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ΑθηνώνΑντ. Ρουπακιώτης τον κατέταξε μεταξύ των πρώτων στο χώρο των νομικών ιδεών. Ο Διον. Γεωργάτος, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τον χαρακτήρισε γίγαντα της δικηγορικής πάλης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ο Β. Δημόπουλος, εκ μέρους της Κομματικής Οργάνωσης Δικηγόρων του ΚΚΕ, τον αποχαιρέτησε ως τον διανοούμενο που τάχθηκε απόλυτα στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, της ΓΣΕΕ, της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Συνδέσμου Εξορισθέντων και ΦυλακισθέντωνΑντιστασιακών 1967-1974.

Με το «Ρίζο»

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, οι σύντροφοι μετέφεραν το φέρετρο μέχρι τον τάφο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αθηναίων, ενώ η δημοτική μπάντα τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, με τη «Διεθνή» και το «Επέσατε θύματα». Μπροστά του πέρασαν εκατοντάδες Αθηναίοι για να αφήσουν πάνω από το φέρετρο ένα λουλούδι, ή ένα φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που ο Λεων. τόσο βοήθησε, όλα αυτά τα χρόνια, καθοδηγώντας και διαφωτίζοντας συντάκτες, άκοπα και αδιαμαρτύρητα. Και για αυτό ήταν πολλοί οι συντάκτες του «Ρ» - και όχι μόνο - που αυθόρμητα ήρθαν χτες να τον αποχαιρετήσουν. Ως σύντροφο, φίλο και δάσκαλο.

Παρόντες στο στερνό «αντίο»


Ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου που αποχαιρέτησε χθες το Λεων. Αυδή, καταφέραμε να διακρίνουμε εκτός από την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος, συνοδευόμενη από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Σπ. Χαλβατζή και Σπ. Στριφτάρη, τον εκπρόσωπο Τύπου του Κόμματος Μ. Κοψίδη, βουλευτές του ΚΚΕ, το Γραμματέα της ΚΝΕ Ν. Σοφιανό, τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, τους υπουργούς Γ. Δρυ και Μ.Σταθόπουλο, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, βουλευτές άλλων κομμάτων, τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Π. Κρητικό, τον γραμματέα της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιά, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και την αντιπροσωπεία του ΣΕΗ με τους ηθοποιούς Αν. Φόνσου, Κ. Καζάκο, και Β. Κολοβό.

Πάνω από όλα, διακρίναμε όλους αυτούς τους εργαζομένους που ήρθαν να τιμήσουν έναν ηγέτη, πριν - τιμώντας και το παράδειγμά του - κατηφορίσουν για το κέντρο της Αθήνας, όπου το ΠΑΜΕ διαδήλωνε ενάντια στην «Παγκοσμιοποίηση».

Για την ιστορία, να καταγράψουμε ότι κατατέθηκαν 79 στεφάνια. Σε περίοπτη θέση, πάνω από το μνήμα του συντρόφου, το στεφάνι της ΚΕ του ΚΚΕ. Ξεχώρισαν τα στεφάνια της «Συμπαράταξης», της ΚΝΕ, του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», της Βουλής, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, των υπουργών Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, των προέδρων της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ, του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ