Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ
Θεσμοθετείται το αλισβερίσι κυβέρνησης - ιδιοκτητών ΜΜΕ

Σπ. Στριφτάρης: Δημιουργείτε έναν ακόμη κυβερνητικό μηχανισμό για να διαπραγματεύεστε τη στήριξη της πολιτικής σας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εμμονή της κυβέρνησης να παρουσιάζει το νομοσχέδιο για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ως κίνηση ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και της λειτουργικότητάς του εξέφρασε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ζήτησε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της ΝΔ ασκήθηκε κριτική, πλην όμως αφέθηκε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η συζήτηση με την κυβέρνηση για τη βελτίωση του νομοθετήματος στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ τη λογική της δυνατότητας ύπαρξης ανεξάρτητης αρχής υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Πάμε πολύ πιο πίσω»

«Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, παίρνοντας το λόγο, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει ένα βήμα μπροστά, για να δρα, όσο είναι δυνατόν, πιο ανεξάρτητα το ΕΣΡ, αλλά μας πηγαίνει πολύ πίσω και απ' αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Στην ουσία δημιουργεί ένα ακόμη κυβερνητικό κομματικό όργανο, για να το χρησιμοποιεί το ΕΣΡ για να διαπραγματεύεται τη στήριξη της πολιτικής της, και όχι μόνο από τα ΜΜΕ και σαν αντιπαροχή ν' αφήνει τους ιδιοκτήτες τους, όχι μόνο ανέλεγκτους στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με παραπληροφόρηση, αποπροσανατολισμό, με χαμηλού επιπέδου υποκουλτούρα, με βία και αίμα, αλλά ασύδοτους να λαφυραγωγούν το δημόσιο χρήμα, είτε σαν προμηθευτές του δημοσίου, είτε σαν κατασκευαστές μεγάλων έργων.

Αυτή την αλληλοστήριξη και το αλισβερίσι δεν μπορούσε μέχρι τώρα να το κάνει με την ανοχή του ΕΣΡ, γιατί υπήρχαν σ' αυτό και φωνές έξω από την κυβέρνηση».

«Οχι βέβαια», συνέχισε ο ομιλητής, «πως η κυβέρνηση δεν ήλεγχε την πλειοψηφία, 5 στους 9 τους όριζε η ίδια, αλλά τότε υπήρχαν και φωνές που θα δημοσιοποιούσαν τέτοια παζάρια. Γι' αυτό και αποκλείει στην ουσία κάθε αντίθετη φωνή, με τον τρόπο που επιλέγεται, "διορίζεται" στην ουσία, του ΕΣΡ. Αλλωστε αυτές οι δουλιές είναι αποδοτικές και χρήσιμες γι' αυτούς που τις κάνουν, μόνο αν καλύπτονται με άκρα του τάφου σιωπή.

Αυτή τη σιωπή, την ένοχη σιωπή, για τα παζάρια κυβέρνησης και ιδιοκτητών ΜΜΕ΄, θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που συζητάμε.

Φαίνεται να μας θεωρούν αφελείς και με πολύ λίγο μυαλό οι υπουργοί που υπογράφουν το σχέδιο νόμου αυτό, όταν μιλάνε για ανεξάρτητη αρχή και ανεξαρτησία του ΕΣΡ.

Εμείς βέβαια θα πιστεύουμε στο παραμύθι των ανεξάρτητων αρχών. Η κάθε αρχή υπηρετεί κάθε φορά την κυρίαρχη τάξη.

Αυτά είναι ερωτήματα των κρατούντων για να κάνουν αυτό που έκαναν στο Μεσαίωνα οι καλόγεροι, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να το τρώνε τη σαρακοστή οι δεσποτάδες. Και αλήθεια, πώς μπορεί να 'ναι ανεξάρτητα τα μέλη ενός οργάνου που διορίζονται από μια συγκεκριμένη μονοκομματική πλειοψηφία;.

Τι το θέλετε εκείνο το 3/5 της επιτροπής στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αφού στην τρίτη η επιλογή γίνεται με την πλειοψηφία της επιτροπής στην οποία πάντα το κυβερνών κόμμα έχει απόλυτη και πάνω πλειοψηφία».

Πάει να προκαταλάβει το Σύνταγμα

«Δεν είναι τυχαίο», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΚΚΕ, «ότι έρχεται το άρθρο αυτό πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πάει να προκαταλάβει ακόμη και το Σύνταγμα. Αυτή είναι η δημοκρατία της κυβέρνησης, ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, ο σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας.

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια βεβαίως μας έχει συνηθίσει στον αυταρχισμό και την παραβίαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και αυτής της αστικής δημοκρατίας.

Οχι μόνο δε θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη γίνει αποδεκτό από το λαό και να μην εφαρμοστεί στην πράξη, όπως και τόσα άλλα νομοσχέδια, που καταργούν και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την πρότασή μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε, τα μέλη του ΕΣΡ να υποδεικνύονται από τα κόμματα της Βουλής ή Ευρωβουλής ανάλογα με τη δύναμή τους, ξεκινώντας από το μικρότερο που πρέπει να έχει έναν εκπρόσωπο και από εκπροσώπους των δημοσιογραφικών συνδικάτων ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης Συντακτών Μ-Θ, από τα συνδικάτα των εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα, την ΠΟΘΑ, της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι. Κανένα κόμμα να μην ελέγχει την πλειοψηφία του ΕΣΡ».

Κυβέρνηση: Το αναβαθμίζουμε!!!

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, επιχείρησε να παρουσιάσει τον προτεινόμενο νόμο ως «αναβάθμιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ έκανε λόγο για «θεσμική τομή», την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις μέσα σε ένα εξάμηνο από την επανεκλογή της και στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποκτά κύρος ανεξάρτητης αρχής, ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική του ανεξαρτησία, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ από την άλλη θα διαθέτει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο, ο Στέφανος Μανίκας, έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση του ΕΡΣ, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στα πλαίσια της εναρμόνισης «με το πνεύμα της αναθεώρησης του Συντάγματος». Για το ίδιο θέμα της αναθεώρησης ο Δ. Ρέππας επισήμανε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις».

Τη σχέση του νομοσχεδίου με την επικείμενη αναθεώρηση σχολίασε όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αναθεώρησης), ο οποίος επισήμανε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν μετά την αναθεώρηση να συμπληρωθούν, αφού όσα πιθανά θα συμφωνηθούν στην Επιτροπή Αναθεώρησης θα αποτελούν «εφικτές μεταβολές», προτείνοντας τη διεύρυνση του καταλόγου των προτεινόμενων μελών του ΕΡΣ με μέλη που θα προτείνονται από τη διάσκεψη των προέδρων και θα χαίρουν της πλειοψηφίας των 3/5.

ΝΔ: Εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο, αφού οι βουλευτές της δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής, θέτοντας θέμα ενίσχυσης της διαπλοκής ανάμεσα σε κυβέρνηση και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αφού εξοφλούνται προεκλογικά γραμμάτια. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου , που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πραγματικό μνημείο υποκρισίας, κλασικό δείγμα γραφής πολιτικής ανακολουθίας και κραυγαλέα θεσμική επιβεβαίωση των δεσμών διαπλοκής της κυβέρνησης Σημίτη». Υποστήριξε επίσης ότι είναι «εκ του πονηρού η σπουδή της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο τρεις μήνες πριν την ισχύ του νέου Συντάγματος». Στην ίδια λογική και ο εισηγητής της ΝΔ Αν. Νεράντζης, έκανε λόγο για «πλήρη κυβερνητική υποταγή του ΕΡΣ», με στόχο την εξασφάλιση των αδειών σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οσον αφορά το Συνασπισμό, ο πρόεδρός του Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην «υποβάθμιση του ΕΡΣ», ενώ πρότεινε να λειτουργήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία σε συνεργασία με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα προτείνει τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ