Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το χατίρι των μεγαλοκαναλαρχών...

Εκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που κατέθεσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στη Βουλή, εξέφρασαν χτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΕΣΡ με θέμα το νομοσχέδιο, το τακτικό μέλος του ΕΣΡ Παύλος Αλέπης και το αναπληρωματικό Γιάννης Ζαγγανάς, που έχουν υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Τα μέλη του ΕΣΡ στην τοποθέτησή τους, τόνισαν πως το νομοσχέδιο «αποκαλύπτει πλέον πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης να ελέγξει το χώρο των ΜΜΕ. Οι διαρκείς παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες του υπουργείου Τύπου φαίνεται πως δεν αρκούσαν, και τώρα φροντίζει πλέον να τις κατοχυρώσει και θεσμικά». Η αλλαγή του τρόπου συγκρότησης, όπως επισήμαναν τα δύο μέλη του ΕΣΡ, «εκδηλώνει τη "μονά - ζυγά δικά μας" πρόθεση της κυβέρνησης. Στήνεται ολόκληρη παράσταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για να δίνεται η εντύπωση της συναινετικής διαδικασίας. Περνάει από "σαράντα κύματα" ξεκινώντας από τα 3/5, μετά από την απόλυτη πλειοψηφία, για να καταλήξει εκεί που απ' αρχής ήταν γνωστό πως θα κατέληγε, δηλαδή στο γεγονός πως τελικά έχει τη δυνατότητα να εκλέγει τα μέλη του ΕΣΡ με σχετική πλειοψηφία».

Μια τέτοια διαδικασία, όπως υπογραμμίζεται στην τοποθέτησή τους, «καταργεί οριστικά τη διακομματική σύνθεση του ΕΣΡ, πράγμα που πάντα ήταν στις επιδιώξεις του υπουργείου Τύπου». Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Τύπου περί «κομματισμού», «συνδικαλισμού» κλπ, μελών του ΕΣΡ - κάτι που επανέλαβε και χτες ο Δ. Ρέππας - οι Παύλος Αλέπης και Γιάννης Ζαγγανάς τόνισαν ότι «ο υπουργός κρίνει φαίνεται μόνο "εξ ιδίων", αφού τέτοιες πρακτικές, αποκάλυπταν όλες του οι παρεμβάσεις, που επανειλημμένως εξώθησαν σε παραιτήσεις προέδρους και μέλη του ΕΣΡ, που μάλιστα είχαν προταθεί από την παράταξή του. Εάν στο ΕΣΡ κυριαρχούσε το πνεύμα που επικαλείται και καταγγέλλει ο υπουργός Τύπου, τότε το ΕΣΡ δε θα έβγαζε τις περισσότερες αποφάσεις του ομόφωνα ή με ενισχυμένη πλειοψηφία». Πρόκειται για αποφάσεις που «σε τελευταία ανάλυση δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να κινούνται στα στενά περιθώρια του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που ακόμη κι αυτά ανησυχούν την κυβέρνηση». Μια ανησυχία, που το υπουργείο την εκδηλώνει και πρακτικά με την «παρακράτηση» στο υπουργείο Τύπου των «καθ' όλα νόμιμων αποφάσεων του ΕΣΡ, προκειμένου να μην προωθηθεί η υλοποίησή τους και "στεναχωρηθούν" οι μεγαλοκαναλάρχες».

Αφιερωμένη στο νομοσχέδιο ήταν η έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης και παρότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις τους. Αναμένεται ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, τις παρατηρήσεις που έγιναν, να τις μεταφέρει στον υπουργό Τύπου.

Στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ αναφέρθηκε και χθες εκτενώς ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να «στηρίξει» την απόφαση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που άρχισε από χθες να συζητείται να ελέγξει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Για να δικαιολογήσει τον τρόπο συγκρότησης του ΕΣΡ και απομάκρυνσης των μελών που υποδεικνύονται από τα κόμματα, επανέλαβε και πάλι πως «κάποιοι επιθυμούν το ΕΣΡ να είναι διακομματικό όργανο και όχι ανεξάρτητη αρχή». Επανήλθε στο θέμα της «κομματικοποίησης» του ΕΣΡ με τη σύνθεση που λειτουργεί μέχρι σήμερα, μιλώντας για μέλη του ΕΣΡ που δε λειτούργησαν ανεπηρέαστα και ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση. Για να «ενισχύσει» δε την άποψη της κυβέρνησης περί ανεξάρτητης αρχής, επικαλέστηκε τον τρόπο που αντίστοιχες ραδιοτηλεοπτικές αρχές διορίζονται σε χώρες του εξωτερικού, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες διορίζονται από την κυβέρνηση.

Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι αντί η ΝΔ να καταθέσει προτάσεις και να συζητήσει επί της ουσίας, επιδίδεται σε ύβρεις επιδιώκοντας τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ