Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίκαιρη συζήτηση για τα ΜΜΕ, το Σύνταγμα και το Νόμο

Την ανησυχία, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο «θολό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο» κατέθεσαν χτες οι ομιλητές στην επίκαιρη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, με θέμα: «Τα ΜΜΕ, το Σύνταγμα και ο Νόμος», η οποία δόθηκε με την ευκαιρία της τροποποίησης των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου η Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου έκανε λόγο για μετατροπή της «τέταρτης εξουσίας σε πρώτη, η οποία ουσιαστικά δεν ελέγχεται», με συνέπεια «να θίγεται ο πυρήνας της δημοκρατίας», ενώ καυτηρίασε την προσπάθεια μέσω του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ, να εκλέγονται τα μέλη του ΔΣ του ουσιαστικά από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Συνταγματικού Δικαίου, καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μεγάλα πεδία παραβίασης της νομιμότητας από τα ΜΜΕ και στη μονοπώληση και ολιγοπώληση της εξουσίας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο άνομο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο της χώρας μας και στη διαιώνισή του, στη συνταγματική αναθεώρηση κ.ά. Ο Γ. Κασιμάτης καυτηρίασε την «ασταθή αποφασιστικότητα των πολιτικών ηγεσιών», υπογράμμισε την «ευθύνη της Βουλής» για τα παραπάνω, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι το ΕΣΡ «ήταν και παραμένει παράλυτο».

Στην κατάσταση του ΕΣΡ αναφέρθηκε εκτενώς και ο εκπρόσωπός του καθηγητής Σ. Φλογαΐτης. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των ζητημάτων επεσήμανε ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης.

Την «ανησυχητική όξυνση του φαινομένου μετάθεσης πολιτικής εξουσίας σε οικονομικές οντότητες» υπογράμμισε ο Χ. Μαυριάς εκ μέρους της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μπορεί να επέλθει και πλήρης «απώλεια της εθνικής κυριαρχίας» ως συνέπεια του φαινομένου αυτού.

Το μοναδικό κόμμα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη ήταν το ΚΚΕ. Εκ μέρους του ο Δ. Καλτσώνης έκανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Για τα δύο υπό τροποποίηση άρθρα, ο Δ. Καλτσώνης ανέφερε: «Θα έπρεπε να διασφαλιστούν από το Σύνταγμα κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε να μπει κάποιος φραγμός στην ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματιών που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ, στη διαπλοκή τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Και βέβαια αυτό το λέμε γνωρίζοντας ότι στο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό μας σύστημα το μεγάλο κεφάλαιο έχει δεδομένες δυνατότητες επιρροής και επίδρασης στην εκάστοτε πολιτική εξουσία».

Συμπλήρωσε ακόμα πως: «Θα έπρεπε να προβλεφτούν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα κατοχυρώνουν στοιχειωδώς τουλάχιστον την ισότιμη μεταχείριση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά».

Συνεχίζοντας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, κατήγγειλε την υπονόμευση του ΕΣΡ από την κυβέρνηση και την προσπάθεια να γίνει πιο ασφυκτικός ο κυβερνητικός έλεγχος επ' αυτού, ενώ αναφέρθηκε και στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που πρέπει να «αποτελούν δημόσια περιουσία και ότι το κράτος θα πρέπει να είναι αυτό που με διαφάνεια, με κανόνες, θα δίνει τις άδειες».

Τέλος, τόνισε πως όλοι όσοι ανησυχούν πρέπει να βρουν τρόπους μιας συντονισμένης προσπάθειας άσκησης πίεσης και μετά την αναθεώρηση, ώστε να τεθούν οι μέγιστοι δυνατοί φραγμοί στη διαπλοκή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ