Σάββατο 3 Ιούνη 2017 - Κυριακή 4 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας

Από την παγκρήτια κινητοποίηση
Από την παγκρήτια κινητοποίηση
Αντιδράσεις προκαλεί η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με τη βαριά ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τη Δευτέρα που πέρασε, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, να μη χρησιμοποιηθούν ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα και τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και σε άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Την Τετάρτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης, πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας.

Ανεπιθύμητοι οι ΝΑΤΟικοί

Με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, ψηφίσματα, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος και του κινήματος ειρήνης απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων, την επιστροφή των στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων.

Από τις κινητοποιήσεις στην Αλεξανδρούπολη
Από τις κινητοποιήσεις στην Αλεξανδρούπολη
Στην Κρήτη, με τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, εργατικά σωματεία, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού.

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, με διοργανωτές τις Επιτροπές Ειρήνης και εργατικά σωματεία του νομού, έγινε την ίδια μέρα και στην Αλεξανδρούπολη, ενάντια στη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση. Την Τρίτη, σωματεία και φορείς της περιοχής, με ολοήμερες κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου κατέπλευσε το βρετανικό ΝΑΤΟικό πλοίο, με μαζική πικετοφορία - εξόρμηση στο κέντρο της πόλης και διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» όπου στρατοπέδευσε η βρετανική δύναμη, κήρυξαν ανεπιθύμητους στον Εβρο τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες.

Αντιδράσεις και σε στρατόπεδα

Συζήτηση έχει ανοίξει και στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως στους στρατευμένους για τις διευκολύνσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα και για τη συμμετοχή των ΕΔ στην άσκηση «Noble Jump» στη Ρουμανία. Η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία των φαντάρων εκδηλώνεται και με αναφορές όπως σε στρατόπεδα της Κύπρου, της Ρόδου, του Καστελόριζου και της Αττικής.

Εξάλλου, με ανοιχτή επιστολή, στρατιώτες που υπηρετούν στο Καστελόριζο, διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως η παραχώρηση εδαφών, στρατιωτών και εγκαταστάσεων για τη ΝΑΤΟική άσκηση «στην πράξη σημαίνουν ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και της χώρας και εντάσσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ