Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Πύρινος όλεθρος

Τρεις νεκροί. 150 σπίτια καμένα. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων έγιναν κάρβουνο

Κάτοικοι στις σκεπές κάνουν ό,τι μπορούν...

Eurokinissi

Κάτοικοι στις σκεπές κάνουν ό,τι μπορούν...
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Η απόλυτη καταστροφή στην πιο μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ετών συντελέστηκε στη βορειοανατολική Αχαΐα. Οι πύρινες γλώσσες κατάπιαν τα πάντα και «χώνεψαν»: Τρεις ανθρώπους - έναν 80χρονο αγρότη στη Μαμουσιά Αιγίου και δύο ηλικιωμένες γυναίκες στο Ανω Διακοφτό - περισσότερα από 150 σπίτια, δεκάδες χιλιάδες ελιές και χιλιάδες στρέμματα σταφίδας, μελίσσια, ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και, φυσικά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης.

Ο «Ρ» βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας. Μέχρι χθες το βράδυ, το «εμβαδόν» της φωτιάς ξεπερνούσε τα 35 χιλιόμετρα μήκος και τα 10 χιλιόμετρα πλάτος. Ενας πολλαπλασιασμός αυτών των αριθμών, μας κάνει 350.000 στρέμματα περίπου. Η περιοχή της Αιγιάλειας κατά πρώτο λόγο, του Διακοφτού και της επαρχίας Καλαβρύτων βρίσκονται για τέταρτη συνεχή μέρα στις φλόγες. Και ο λογαριασμός είναι ακόμα ανοιχτός. Ο πύρινος όλεθρος συνεχίζει να κατακαίει, ανάλογα με τις ...βουλές του ανέμου και τη βλάστηση που βρίσκει στο διάβα του.

Οργή και αγανάκτηση

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή, έκδηλη είναι η οργή των κατοίκων για την τραγική ολιγωρία των αρχών και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Η ψυχική συντριβή και η απόγνωσή τους για τις καταστροφές, είναι αποτυπωμένες στα πρόσωπά τους, την ώρα που στέκονται πάνω από τα αποκαΐδια και προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Οταν χρειάστηκαν τη συνδρομή της πολιτείας, αυτή ήταν απούσα. Και όχι μόνο...

Ενα ακόμη λιοστάσι, που παραδόθηκε στις φλόγες. Η οικονομική καταστροφή των αγροτών, μετά και από αυτό το συντριπτικό χτύπημα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη...

Eurokinissi

Ενα ακόμη λιοστάσι, που παραδόθηκε στις φλόγες. Η οικονομική καταστροφή των αγροτών, μετά και από αυτό το συντριπτικό χτύπημα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη...
Εξηγούμαστε: Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη, η καταστολή είναι ανεπαρκής. Ωστόσο, το πιο βασικό είναι τούτο: Πως το σπίρτο μαζί με το σπιρτόκουτο δίνει στους εμπρηστές η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναγάγει την εμπορευματοποίηση της γης εδώ και δεκαετίες σε ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής της πολιτικής. Οταν, δηλαδή, επιτρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις πάνω στις καμένες εκτάσεις την οικοδόμηση της γης, τότε υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την πρόκληση πυρκαγιών. Και αυτό ακριβώς γίνεται...

Και υπενθυμίζουμε, αναφορικά με τον ...τρικούβερτο τσακωμό που έχουν στήσει οι δύο ηθικοί αυτουργοί των πυρκαγιών με θέμα το ποιος αντιμετωπίζει καλύτερα τις ...πυρκαγιές: Πριν από εφτά χρόνια, το 2000 δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ, ανάλογη καταστροφική πυρκαγιά που διήρκεσε σχεδόν μια βδομάδα, ξεκίνησε από την Αχαΐα κι έσβησε στην Κορινθία. Οι ομοιότητες, που έχουν σχέση τόσο με το μέγεθος της καταστροφής, όσο και στο γεωγραφικό χώρο που συντελείται αυτή, είναι τραγικά ευδιάκριτες.

«Θα μπορούσε να είχε σβηστεί»

Το πάθημα, δυστυχώς, δεν έγινε μάθημα. Ο,τι συνέβη στην Αρχαία Κόρινθο, όταν η φωτιά ξέφυγε τη στιγμή που η Πυροσβεστική εκτιμούσε πως είναι υπό πλήρη έλεγχο και απέσυρε τις δυνάμεις της με αποτέλεσμα μετά από λίγο να φουντώσει και να κατακαίει ανεξέλεγκτα για τέσσερις μέρες, συνέβη και σε αυτή την πυρκαγιά.

Η φωτιά στο Ανω Διακοφτό. Οι κάτοικοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη...
Η φωτιά στο Ανω Διακοφτό. Οι κάτοικοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη...
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της Κουνινάς, απ' όπου ξεκίνησε (Δευτέρα βράδυ) η φωτιά, θα μπορούσε να είχε σβηστεί - όπως και είχε σχεδόν συμβεί - την Τρίτη το πρωί. Ωστόσο, η απόσυρση ενός οχήματος της Πυροσβεστικής με τρεις άντρες είχε ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωσή της.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ενώ οι νεολαίοι του χωριού αντιλήφθηκαν έγκαιρα τη φωτιά, η μάνικα που χρησιμοποίησαν και ήταν συνδεδεμένη στον κρουνό, δίπλα από το σημείο που ξέσπασε εκ νέου η φωτιά, δεν έφτασε για πέντε μόλις μέτρα, με αποτέλεσμα με τη βοήθεια του ανέμου να ξεχυθεί ανεξέλεγκτη στην πλαγιά του βουνού. Για άλλη μια φορά, η έλλειψη προσωπικού και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου αποδείχτηκε καθοριστική.

Κάρβουνο 25.000 ρίζες ελιές...

«Η εγκληματική ολιγωρία της Πυροσβεστικής, οι λειψές δυνάμεις και ο κακός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με τη δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, είναι η βασική αιτία που έγινε το κακό», μας λέει ο Νίκος Τρίψας από το Μαυρίκι στην επιτόπια παρουσία του «Ρ» στις πληγείσες περιοχές και συνεχίζει:

«Μόνο στο χωριό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, περισσότερες από 25 χιλιάδες ρίζες ελιές έχουν καεί είτε ολοσχερώς, είτε μερικώς. Το όποιο πενιχρό εισόδημα βγάζαμε από τις ελιές τώρα δεν υπάρχει. Την ίδια στιγμή, ραβδί στο κεφάλι μας στέκι το ύψωμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό. Τώρα χωρίς την προστασία των δέντρων οι πλημμύρες βρίσκονται προ των πυλών».

«Ούτε το '43 τέτοια καταστροφή»

Ενα από τα δεκάδες σπίτια, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός

Eurokinissi

Ενα από τα δεκάδες σπίτια, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στην Κουνινά, στο χωριό από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. «Ούτε το 1943 όταν επιχείρησαν οι Γερμανοϊταλοί να κάψουν την περιοχή δεν έγινε τέτοια καταστροφή. Τώρα όλα έχουν γίνει στάχτη», σημειώνει ο Θανάσης Παπαλεωνιδόπουλος, κάτοικος του χωριού και συμπληρώνει για την αιτία των πυρκαγιών: «Οταν το δόγμα είναι μπροστά να καις και πίσω να χτίζεις, οι πυρκαγιές θα απειλούν μόνιμα όλους μας».

Ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών, τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους πληγέντες και, ταυτόχρονα, να επανδρώσει με το απαραίτητο προσωπικό το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δεν ξέρω πού να πάω

Στις συναντήσεις μας με τους πυροσβέστες κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, έβλεπε κανείς στα πρόσωπά τους και στις κινήσεις το τεράστιο φορτίο κόπωσης που κουβαλούν. Αϋπνοι και νηστικοί έχουν προ πολλού φτάσει στα όριά τους. Η σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται αποκρυσταλλώνεται στα λόγια ενός πυροσβέστη, με τον οποίο συνομιλήσαμε στο «πόδι».

«Ανήκω στην υπηρεσία του Αγρινίου. Για εφτά ημέρες ήμουν στην πυρκαγιά της Ναυπάκτου. Στη συνέχεια μαζί με συναδέλφους μου πήγαμε στην πυρκαγιά του Χιλιομοδίου στην Κορινθία και από σήμερα (σ.σ. χθες) είμαστε στην περιοχή της Αιγιάλειας. Βρίσκομαι εδώ και δεν υπάρχει ένας άνθρωπος από την τοπική υπηρεσία να με καθοδηγήσει καθώς δε γνωρίζω ούτε στο ελάχιστο την περιοχή. Πώς είναι δυνατόν, μόνος μου μέσα σε άγνωστο περιβάλλον, να μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της πυρκαγιάς;».

Ανοχύρωτος νομός

Η Αχαΐα είναι ένας από τους πιο ανοχύρωτους νομούς σε όλη τη χώρα. Η αντισεισμική θωράκιση του νομού δοκιμάστηκε με τραγικά αποτελέσματα στο σεισμό του Αιγίου, η δε αντιπλημμυρική προστασία είναι τέτοια που κάθε 2-3 χρόνια ένα μικρό ρέμα, όπως ο Διακονιάρης, είναι ικανό να πλημμυρίσει σπίτια και να αφαιρέσει ζωές. Τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί την πρωτιά και στις πυρκαγιές. Παρά το γεγονός, όπως προαναφέραμε, ότι ο Νομός Αχαΐας έχει ξαναχτυπηθεί από μεγάλες πυρκαγιές, η πρόληψη και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι έννοιες ανύπαρκτες. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ένας χειριστής για 20 μηχανήματα που χρησιμεύουν και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών...

  • Η παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα στο Αίγιο και η συμμετοχή του σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς και τοπικούς παράγοντες της περιοχής, με αφορμή την πυρκαγιά, είχε ως αποτέλεσμα, με την ολοκλήρωσή της, να δεχτεί τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ