Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι για τους επιχειρηματίες

Ο «Δημόκριτος» μπαίνει στους νόμους της αγοράς, που θα καθορίζουν και το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της έρευνας, και θα υποβαθμιστεί

  • Το ΚΚΕ ενδιαφέρεται και το απασχολεί η έρευνα. Αλλά το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών δεν αναβαθμίζεται. Εμπορευματοποιείται περισσότερο, ρυθμίζεται απ' τους νόμους της αγοράς. Χρειάζεται ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνών, που να πατάει σε συγκεκριμένες ανάγκες, από το οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει όλο το φάσμα των ανθρώπινων αναγκών και ενδιαφερόντων.
  • Η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε έρευνα και το ΚΚΕ δεν υποτιμά αυτούς τους τομείς. Βασική έρευνα, όμως, χρειάζεται στους τομείς υγείας, υγιεινής και ασφάλειας, επαγγελματικών ασθενειών, αντισεισμικής θωράκισης, νερού, σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, ανθρωπιστικού.
  • Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διαμορφώνεται ένα πιο συγκεντρωτικό καθεστώς ελέγχου της έρευνας, με αναβαθμισμένο και πιο κατοχυρωμένο το ρόλο των επιχειρηματιών. Το θεματολόγιο της βασικής έρευνας είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες της αγοράς.
  • Χρειάζεται αντίσταση των ερευνητών και των επιστημόνων, γιατί δεν είναι ζητήματα που μπορεί να γίνουν κατανοητά, απ' το σύνολο των εργαζομένων, αφού οι εργαζόμενοι κρατιούνται μακριά απ' την επιστήμη και την έρευνα.

ΣΕΛ.  6  -  7

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ