Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Στις δυνάμεις της αγοράς η χρήση των δημοσκοπήσεων

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο

Η χρήση των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να επαφίεται στις δυνάμεις της αγοράς, προκειμένου να λειτουργούν ως εργαλείο χειραγώγησης συνειδήσεων τόνισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας. Υπέρ του νομοθετήματος τάχτηκαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ συμφωνώντας στην αρχή της λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών δημοσκοπήσεων μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο κανόνων.

Τη θέση του ΚΚΕ ώστε «να γίνονται δημοσκοπήσεις αποκλειστικά από δημόσιο φορέα», οι οποίες θα ελέγχονται «από μια διακομματική επιτροπή, χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία κανενός κόμματος», αφού «έτσι θα εξασφαλιστεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια» εξέφρασε η Βέρα Νικολαΐδου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, αυτό «είναι θέμα πολιτικής βούλησης», αφού «με τους κανόνες της αγοράς δε λύνεται το πρόβλημα». Επίσης, η Βέρα Νικολαΐδου ζήτησε «να απαγορευτούν οι δημοσκοπήσεις από τη στιγμή που θα προκηρυχτούν οι εκλογές και η διενέργεια και η δημοσίευσή τους» και παράλληλα οι προβλεπόμενες κυρώσεις «να είναι πιο αυστηρές» και να φθάνουν «μέχρι και στην αφαίρεση της άδειας».

Κάνοντας ένα συνολικό σχόλιο, σημείωσε πως «από τις σημερινές δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων», ενώ «δεν αφορούν μόνον εκλογές αλλά και μεγάλα κοινωνικά θέματα». Οσον αφορά το υπάρχον ελεγκτικό σύστημα, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «οι ποινές που επιβάλλονται δεν πληρώνονται», αναρωτώμενη ότι «και να πληρωθούν οι ποινές ποιο είναι το νόημα από τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη», ενώ σημείωσε ότι «το ΕΣΡ δεν έχει βάλει καμιά τάξη έως σήμερα», υπενθυμίζοντας πως από τα Μέσα Ενημέρωσης «συνεχίζεται ο αποκλεισμός του ΚΚΕ και των άλλων μικρών κομμάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, ανεξάρτητα από την προεκλογική περίοδο» και ότι «έχουμε στόχο οι δημοσκοπήσεις να μετατραπούν σε εργαλεία για την αυθεντική έκφραση της κοινής βούλησης». Επισήμανε ότι «όσο δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο κινδυνεύουμε οι δημοσκοπήσεις να μετατραπούν σε γεγονότα», ενώ διευκρίνισε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «είναι και αίτημα του συνδέσμου εταιρειών δημοσκοπήσεων».

Την ψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε η βουλευτής του Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντας τις δημοσκοπήσεις «σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης της κοινής γνώμης». Επίσης, σημείωσε ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται στην ΕΕ είναι η «αυτορρύθμιση» και η κεντρική ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα πρέπει να επιλεγεί ο δεύτερος δρόμος, προκειμένου «να μπαίνουν εμπόδια στην παραπλανητική δημοσκόπηση». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΝ, ενώ ο εισηγητής του, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε την απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων από διαφημιστικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ