Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ μάχεται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Ιστιαία Ευβοίας, στην προφεστιβαλική της ΚΝΕ

«Οι εργαζόμενοι, η νεολαία μας έχουν ανάγκη από πλήρη σταθερή εργασία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Ενώ η πολιτική του δικομματισμού και η ανάπτυξη, που έχει κίνητρο το κέρδος, δημιουργεί χιλιάδες ανέργους και υποαπασχολούμενους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας, χτες το βράδυ, στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στην Ιστιαία Εύβοιας. Σημείωσε, επίσης:

«Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μειωμένο εργάσιμο χρόνο και ελεύθερο χρόνο, όπως αγωνίζεται και το ΚΚΕ, ο δικομματισμός, μαζί με τους επιχειρηματίες, επιβάλλουν εξοντωτικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλιάς.

Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μισθό και σύνταξη που θα τους επιτρέπει να ζήσουν καλά και το ΚΚΕ δίνει μάχη κατά της εκμετάλλευσης, για μισθούς και συντάξεις που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Ενώ ο δικομματισμός διαμορφώνει το έδαφος για μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη να βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη και το ΚΚΕ παλεύει γι' αυτό το στόχο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ σχεδιάζουν ακόμα πιο σκληρή επίθεση μετά τις εκλογές.

Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από αποκλειστικά δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια που διεκδικεί το ΚΚΕ και επιμένει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς αυτούς, για πραγματική μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και για ουσιαστική πρόληψη και προστασία της Υγείας, ο δικομματισμός αντιμετωπίζει την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία σαν εμπόρευμα, υποβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που αφορούν τις λαϊκές δυνάμεις».

Ποιοι είναι με την πρόοδο και ποιοι με την οπισθοδρόμηση

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γ. Μαρίνος θα επισημάνει πως: «Η πραγματική πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και τα κόμματα που στηρίζουν το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, η πραγματική αντιπαράθεση με κριτήριο τις ανάγκες, τα συμφέροντα του λαού, δείχνει καθαρά ποια πολιτική δύναμη είναι με την κοινωνική πρόοδο και ποια είναι με τη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Οι πολιτικές δυνάμεις που είναι υπέρ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μεγάλων συμφερόντων δεν έχουν καμία σχέση με το καινούριο, με την πρόοδο. Είναι προσκολλημένες στο παλιό, στο καθεστώς της εκμετάλλευσης που βασανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ρόλο και την τακτική του ΣΥΝ, ο Γιώργος Μαρίνος θα τονίσει χαρακτηριστικά:

«Αυτοθαυμάζεται η ηγεσία του ΣΥΝ για τις παρεμβάσεις στη Βουλή. Είναι δικαίωμά της, αλλά η στάση της κινείται κυρίως στο πεδίο των εντυπώσεων. Κι αυτό δεν έχει σχέση με τις απαιτήσεις της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γιατί, για να συγκρουστείς, επί της ουσίας, με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να έχεις άλλη γραμμή πλεύσης σε βασικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα και ο ΣΥΝ δεν εκπληρώνει αυτήν την προϋπόθεση.

Είναι υπερασπιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού που στον πυρήνα του είναι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και οι αποφάσεις του είναι κατά των λαών. Εχει συμφωνήσει με την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, που είναι η ραχοκοκαλιά της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Και ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου - μεταξύ των άλλων - σημαίνει χτύπημα των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με πολύ βαριές συνέπειες στο σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας μας.

Σημαίνει απελευθέρωση στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας και ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και κοινωνικών υπηρεσιών. Σημαίνει εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Αυτά, αντικειμενικά, είναι σοβαρά κριτήρια που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη διγλωσσία του ΣΥΝ», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ