Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη «εφιάλτης»

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ακόμη αγοράς... Της τουριστικής, η οποία - όπως και κάθε άλλη αγορά - επιδιώκει την αξιοποίηση του επενδυμένου σε αυτήν κεφαλαίου. Η ίδια η αξιοποίηση του «τουριστικού» κεφαλαίου, η επίτευξη δηλαδή κέρδους, θέτει και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ίδιας της ανάπτυξης... Από την άλλη, αυτός καθ' εαυτός, ο όρος «αγορά» προϋποθέτει τη λειτουργία και δράση του επιχειρηματία. Και η λεγόμενη απελευθέρωση του ιδιώτη επιχειρηματία. Αρα θέμα πρώτο: Το πέρασμα των δημοσίων τουριστικών υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και όταν μιλάμε για τουριστικές υποδομές, εννοούμε τα πάντα. Πρώην ξενοδοχεία του ΕΟΤ, καζίνο, μαρίνες, πλαζ και άλλες ακτές, ορεινούς όγκους, δάση και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικά σπήλαια, ιαματικές πηγές, παραδοσιακοί ξενώνες κ.λπ. Ολα όσα στο παρελθόν ανήκαν στο Δημόσιο περνάνε πλέον στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Βλέπετε, η φιλοσοφία των κυβερνώντων - πράσινων και γαλάζιων - είναι πως η ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς, προϋποθέτει γενναία προικοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Γι' αυτό και το διαχρονικό έγκλημα εκποίησης της δημόσιας - τουριστικής - περιουσίας, φέρει τη σφραγίδα του δικομματισμού. Των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρόκειται για έγκλημα, με πολλές, πάρα πολλές παρενέργειες. Δες μόνο την καταστροφή των δασών, ως αναγκαίο στοιχείο της μετέπειτα αξιοποίησής τους... Το έχουμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Ο δικομματισμός, μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών, δολοφονεί... Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα έχει αποκτήσει δολοφονικά ένστικτα.

Το μοντέλο της τουριστικής αγοράς, που έχουν επιλέξει και προωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, να ενισχύσει τη συγκεντροποίησή του, και όχι να εξασφαλίσει το δικαίωμα των εργαζομένων για φτηνές διακοπές μέσω του κοινωνικού τουρισμού και άλλες παροχές. Η τουριστική αγορά πρέπει να προσελκύσει τουρίστες που διαθέτουν «γερό κομπόδεμα». Τουρίστες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για να δει το τουριστικό κεφάλαιο το χρώμα του χρήματος αυτών των τουριστών, πρέπει πρώτα να ικανοποιήσει τα πολύ ακριβά γούστα τους. Θα πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες μαρίνες για να προσαράξουν τα πολυτελή γιοτ. Για να βγουν το πρωί να κολυμπήσουν, δεν επιθυμούν να ανακατευτούν με τον κάθε παρία, θέλουν την ησυχία τους... Αρα το ξενοδοχείο θα πρέπει να περιφράζει τις ακτές από τους ενοχλητικούς «κοινούς θνητούς». Το απόγευμα, οι υψηλοί προσκεκλημένοι θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα των πλουσίων, να παίξουν γκολφ. Αρα το ξενοδοχείο θα πρέπει να απαλλοτριώσει μερικές δεκάδες στρέμματα, έστω και αν είναι και δάσος, για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ, τένις και άλλων ακριβών σπορ των πλουσίων...

Είναι οι επιλογές μιας ιδιαίτερα βάρβαρης και βαθιά ταξικής πολιτικής, η οποία, στο όνομα της ανάπτυξης, απαλλοτριώνει από τον ελληνικό λαό, το φυσικό του περιβάλλον. Για να αξιοποιηθεί το τουριστικό κεφάλαιο, απαλλοτριώνουν τον αέρα, τα δάση, τις παραλίες, δηλαδή τους απαραίτητους υλικούς όρους για να αναπτυχθεί η ζωή. Δολοφονούν αργά και βασανιστικά τη ζωή. Της αποστερούν τις υλικές προϋποθέσεις ύπαρξής της. Είναι ένας επιπλέον λόγος, ένα ακόμα κριτήριο, στις επόμενες εκλογές να καταδικαστεί ο δικομματισμός. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η βασική πολιτική αντίθεση στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ