Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν/Σ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δέσμιο των αναγκών του κεφαλαίου

«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της «αγοράς» είναι το νομοσχέδιο για την Ερευνα και Τεχνολογία (Ε&Τ) που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία υπερηφανεύεται ότι στόχος της είναι να ενισχύσει την υποταγή του τομέα της Ε&Τ στις επιχειρηματικές αναγκαιότητες, για την προώθηση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου μέσω της «καινοτομίας», σύμφωνα με τις επιταγές της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την «οικονομία της γνώσης». Οι νέες ρυθμίσεις εμπλουτίζουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποτέλεσε τη συμβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2001, στην εξάρτηση του ερευνητικού έργου δημόσιων κέντρων, ΑΕΙ και ΤΕΙ από τις επιχειρήσεις. Βασικό ζητούμενο είναι ο συντονισμός και ο έλεγχος μέσω του συγκεντρωτισμού και της αδιαφάνειας του πολυδαίδαλου συστήματος που θεσπίζεται, ώστε τίποτα και κανείς να μην μπορεί να παρεκκλίνει από τους στόχους κυβέρνησης και πολυεθνικών.

Μια σειρά από διοικητικά όργανα, με θεσμοθετημένη τη συμμετοχή επιχειρηματιών, διασφαλίζουν ότι το κεφάλαιο θα έχει και άμεση παρέμβαση στις κατευθύνσεις της έρευνας, στη χρηματοδότηση, στην αξιολόγηση έργων και ερευνητών, στα σχέδια που προτείνονται, στις επιβραβεύσεις. Η συναρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας για τη συγκρότηση των οργάνων εγγυάται τον μεγαλύτερο έλεγχο της έρευνας σε ΑΕΙ- ΤΕΙ. Γίνεται επίσης ακόμη πιο σαφές ότι τα ερευνητικά κέντρα του δημοσίου, ακόμη και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα ίδια πόρους, άρα και να καλύπτουν τις προσδοκίες της «αγοράς» για αποτελέσματα που θα μπορούν να μετατραπούν σε κέρδος. Τελικός σκοπός είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορούν να πουληθούν, με αποτέλεσμα τον χυδαίο υποβιβασμό του ερευνητικού έργου που σχετίζεται με την προσφορά προς την κοινωνία και τη λύση των λαϊκών προβλημάτων.

Το ν/σ προβλέπει να δημιουργηθούν:

  • Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), με 5 από τα 15 μέλη του να είναι επιχειρηματίες
  • Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), ΝΠΙΔ με συμμετοχή ενός επιχειρηματία στο 5μελές ΔΣ
  • Διυπουργική Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό

Εργαλείο συντονισμού και επιλογής των ερευνητικών σχεδίων θα είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ), το οποίο θα διαμορφώνεται από τα παραπάνω όργανα, τα συναρμόδια υπουργεία και τις κατευθύνεις της ΕΕ. Η αξιολόγηση των ερευνητικών φορέων θα είναι «εξωτερική» και «εσωτερική», ενώ η χρηματοδότηση θα συνδέεται με την «αποδοτικότητα». Ενδεικτική είναι η επισήμανση των υπουργών Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, ότι το ν/σ λαμβάνει υπόψη του «την ανάγκη προσαρμογής του ερευνητικού συστήματος στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας» και δίνει έμφαση «στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και βιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ