Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε νέα ρύθμιση υπέρ των εφοπλιστών

Ευρωπαϊκή οδηγία θεωρεί την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών αξιόποινη αν... αποδειχθεί ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα του θαλάσσιου ύδατος

Μια ακόμη κοινοτική οδηγία - χάδι στους εφοπλιστές που ρυπαίνουν τις θάλασσες ψήφισαν, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., με το πρόσχημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό κατήγγειλε χτες - καταψηφίζοντας την οδηγία - η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, με τις διατάξεις του νομοθετήματος «η απόρριψη ρυπογόνων ουσιών στη θάλασσα δεν θεωρείται αξιόποινη πράξη παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι προκλήθηκε υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος». Πρόσθεσε σκωπτικά πως «φυσικά το βάρος της απόδειξης πέφτει στις δημόσιες αρχές που δεν φημίζονται για την ευαισθησία τους στις αντιπεριβαλλοντικές δράσεις των εφοπλιστών».

Επίσης, επισήμανε πως λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών «μπορεί να παρέλθει τόσος χρόνος που να παραγραφεί το αδίκημα». Ειδικά μάλιστα για τις περιπτώσεις ρύπανσης από πετρέλαιο η Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε πως οι τεχνικές προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της παράβασης είναι τέτοιες ώστε το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε κάθε περίπτωση να «πέσει στα μαλακά». Στο νομοσχέδιο προβλέπεται - είπε η Β. Νικολαΐδου - πως «δεν αποτελούν αξιόποινη συμπεριφορά οι ρίψεις ρυπογόνων ουσιών εφόσον προκαλούνται από βλάβη του πλοίου ή του εξοπλισμού του». Τέλος, μίλησε για «προκλητικά χαμηλή χρηματική ποινή των 300 χιλιάδων ευρώ» που προβλέπεται, ενώ η μέγιστη δυνατή διοικητική κύρωση ορίζεται στις 500.000 ευρώ η οποία - όπως είπε - «είναι αστεία».

Τοποθετούμενος ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πρόκειται για «μια νομοθεσία που γίνεται στοχευμένα πιο αυστηρή από ό,τι ήταν και έχουμε και αποζημιώσεις που μπορούν να ζητηθούν». Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ προτρέπει «την ενοχοποίηση του επαγγέλματος του επιχειρείν και του κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ