Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για το «φερετζέ» του σάπιου συστήματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών η ΔΗΜΑΡ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στο να επανακτήσει το κύρος του. Στην κατεύθυνση αυτή η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει: Τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των κομμάτων, την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση της κρατικής οικονομικής επιχορήγησής τους».

Η ΔΗΜΑΡ γνωρίζει ότι τα μέτρα που εισηγείται να ληφθούν δεν είναι παρά ο «φερετζές» για την κάλυψη του αποκρουστικού προσώπου του αστικού πολιτικού συστήματος και της εξουσίας που αυτό εκπροσωπεί. Η αγωνία της για το κύρος ενός συστήματος του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος είναι κατανοητή, πόσο μάλλον που αυτό έχει καταρρακωθεί στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις και δυσκολεύεται να τις χειραγωγήσει, να τις ενσωματώσει στην πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, ας μη ματαιοπονεί. Οσο κι αν φτιασιδώσουν το σύστημά τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι βρίσκεται εκεί για να εφαρμόζει την πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, γονατίζοντας το λαό. Οτι είναι με τους εκμεταλλευτές όπως το νύχι με το κρέας. Αυτή είναι και η βάση πάνω στην οποία εκδηλώνονται η διαφθορά και η διαπλοκή που είναι αδύνατον να εξαλειφθούν στο σύστημα αυτό.

Ολα όσα προτείνει η ΔΗΜΑΡ είναι «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των αστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και βεβαίως για να χτυπήσουν τις μη αρεστές φωνές, όπως αυτή του ΚΚΕ. Ο «εκδημοκρατισμός» στη λειτουργία των κομμάτων είναι ο εύσχημος τρόπος απόδοσης της επιδίωξης του συστήματος να παρεμβαίνει στη λειτουργία κομμάτων, όχι βεβαίως των δικών του, αλλά του ΚΚΕ, που είναι αντίπαλός του. Η «πλήρης διαφάνεια» στα οικονομικά των κομμάτων δεν πρόκειται να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής αστικών κομμάτων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλού στοχεύει αυτή η δήθεν προσπάθεια της διαφάνειας στο λεγόμενο «πολιτικό χρήμα». Στόχος τους δεν είναι τα κόμματα του συστήματος αλλά το ΚΚΕ που το αντιπαλεύει. Τι επιδιώκουν; Ν' αναγκάσουν το ΚΚΕ να δώσει τα ονόματα των μελών, φίλων, απλών ανθρώπων του μόχθου που το ενισχύουν. Για να δυσκολέψουν και μ' αυτό τον τρόπο τη δράση του, νομίζοντας πως θα αποκόψουν τους λαϊκούς ανθρώπους από τη σχέση τους με το ΚΚΕ. Ματαιοπονούν.

Επιχειρεί να κοροϊδέψει το λαό

«Πιστεύουμε ότι όλα αυτά για τις επικουρικές είναι ημίμετρα και πρόσκαιρα. Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. στο θέμα αυτό είναι ένας ενιαίος φορέας συντάξεως για όλο τον κόσμο, σε συνάρτηση με τις φορολογικές του δηλώσεις και με ελάχιστο τη βιώσιμη εθνική σύνταξη. Εάν με οποιοδήποτε τρόπο μειώσουμε το εισόδημα της τρίτης ηλικίας, αυτό θα έχει άμεση συνέπεια στην αγορά. Είναι μέγιστο πολιτικό λάθος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να επιβάλλουμε λουκέτα στην αγορά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοια πράξη τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. στον ρ/σ «ΦΛΑΣ».

Ημίμετρα, λοιπόν, τα μόνιμα μέτρα που εξανεμίζουν το ήδη ισχνότατο εισόδημα των συνταξιούχων και τους καταδικάζουν στην ένδεια. Σωστό, αν σκεφτεί κανείς ότι το μέτρο που προτείνει ο Γ. Καρατζαφέρης να αντικαταστήσει το «ημίμετρο» είναι ένα επίδομα πτωχοκομείου. Αυτό σημαίνει «βιώσιμη εθνική σύνταξη». Συγχρόνως καταδικάζει την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μιλάει, μάλιστα, για «μέγιστο πολιτικό λάθος». Πρόκειται για υποκρισία ολκής. Η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. δε διαφοροποιείται πουθενά από την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται και την οποία στηρίζει, συμμετέχοντας, άλλωστε, στην κυβέρνηση. Ψήφισε τα μνημόνια, τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, έβαλε πλάτη για τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει σκληρή πολιτική σε βάρος του λαού και τώρα ο Γ. Καρατζαφέρης βγαίνει στα κεραμίδια. Αλλά δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν.

«Ελεγχόμενα» παραμύθια για καρτέλ

Στάχτη στα μάτια του λαού είναι οι φραστικοί λεονταρισμοί και οι ψεύτικες απειλές των κυβερνώντων κατά των πολυεθνικών και των καρτέλ που πουλάνε πιο ακριβά από τις άλλες χώρες της ΕΕ ή πως δε συμμορφώνονται με τους νόμους και άλλα τέτοια σαθρά. Ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στην «αγορά» εξαιτίας της ακρίβειας, πουλάνε ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι. Αυτό ακριβώς έκανε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαπίστωσε δήθεν έκπληκτη ότι «οι Ελληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ακόμη και σε διπλάσιες τιμές τα ίδια προϊόντα που πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ», καθώς και ότι «θυγατρικές πολυεθνικών αποφεύγουν τη φορολόγηση κερδών, μεταφέροντάς τα σε άλλες χώρες μέσω υπερτιμολογήσεων». Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τους ελέγχους που έχουν διαταχθεί για τις περιβόητες ενδοομιλικές συναλλαγές 41 πολυεθνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην οικονομία. Ελεος πια με την κοροϊδία του δήθεν ελέγχου των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Τέτοιος έλεγχος δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε θα υπάρξει, γιατί απλά τα μονοπώλια δεν «χαλιναγωγούνται» και δεν ανέχονται οιασδήποτε μορφής «θεσμικό» και άλλο έλεγχο. Τα μονοπώλια μπορούν μόνο να κοινωνικοποιηθούν όταν ανατρέπεται η εξουσία τους και ο καπιταλισμός από μια λαϊκή εξουσία. Ολα τα άλλα είναι αέρας κοπανιστός.

Το χαράτσι για τα ακίνητα

Μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται η δράση των Συνδικάτων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και στον αισχρό εκβιασμό «ή πληρώνεις ή δεν έχεις ρεύμα». Ηδη, έχει σταλεί μεγάλος όγκος από τέτοιους λογαριασμούς στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν ή δε θέλουν να πληρώσουν για να μη στερηθούν από βασικές τους ανάγκες, ανάγκες που αν δεν τις καλύψουν θα δυσκολέψουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στο πόδι» και τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές, ώστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, που οργανώνεται, σχεδιάζεται και υλοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις, να μην πληρώνει ο εργάτης, ο αυτοαπασχολούμενος, η λαϊκή οικογένεια το χαράτσι και να το ακυρώσουν στην πράξη. Ηδη, η κυβέρνηση κάνει στάση πληρωμών. Στα ασφαλιστικά ταμεία, στα σχολεία, στον τομέα Υγείας κ.λπ. Κι ο λαός δικαιούται να κάνει στάση πληρωμών, να μην πληρώσει το χαράτσι.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη και με αυτό το μέτρο οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Γιατί: Εκβιάζει με τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Δεν εξαιρεί κανέναν από την πληρωμή του. Η επιβολή του χαρατσιού θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2015, χωρίς να αποκλείεται να πάρει μόνιμο χαρακτήρα, αν δεν υπάρξει οργανωμένη μαζική λαϊκή αντίδραση για να ανατρέψει στην πράξη το μέτρο. Θέλει να εισπράξει αυτό το χαράτσι από εργαζόμενους ή ελεύθερους επαγγελματίες που μπορεί να έχουν απολυθεί ή που μπορεί να ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στο μαγαζί. Και όλα αυτά όταν όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη μείωση του μισθού, τους αυξημένους φόρους, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ, προχτές, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία ζητά την αναδρομική κατάργηση των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα», του «τέλους επιτηδεύματος», του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους για τα ακίνητα». Ακόμα, προτείνεται, ανάμεσα σε άλλα, η επιστροφή των χρημάτων σε όλους όσοι έχουν ήδη πληρώσει.

Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να παλέψει για την κατάργηση του χαρατσιού. Να μην επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό. Δεν υπάρχει εργοστάσιο, βαπόρι, γιαπί, γειτονιά, πολυκατοικία, αγορά όπου τα μικρομάγαζα προσπαθούν να επιβιώσουν, χωράφι, που να μην αναδεικνύονται τα αδιέξοδα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Υπάρχουν οικογένειες που αν πληρώσουν το χαράτσι, δε θα έχουν λεφτά για τον παιδικό σταθμό του παιδιού, το εμβόλιο, ένα πιάτο φαΐ, φάρμακα. Η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να στερηθεί τίποτα για να πληρώσει το χαράτσι. Πρέπει να επιβάλει το δίκιο της. Κανένας δεν πρέπει να υποκύψει, κανένας δεν πρέπει να βρεθεί μόνος απέναντι στον εκβιασμό, κανένας να μη μείνει χωρίς ρεύμα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Εγνοια τους τα κέρδη του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΙΣΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ευρώ «τράβηξαν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα τριετή δανεικά (κι αγύριστα ως επί το πλείστον) που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Μιλάμε για αστρονομικά ποσά, για τα οποία μην έχετε καμία αμφιβολία για το ...πού τα βρίσκει η ΕΚΤ. Λεφτά των βαριά φορολογούμενων εργαζομένων της Ευρώπης είναι.

Γιατί από τις εταιρείες δεν τα παίρνει, από τις τράπεζες δεν τα παίρνει και ...ορυχεία με ευρώ δεν ανακαλύφθηκαν ακόμη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οπότε μόνος ένας μένει που μπορεί να τα έχει πληρώσει.

Ολα αυτά, φυσικά, γίνονται για το καλό μας. Για το καλό των οικονομιών και για να «αιμοδοτηθεί» η οικονομία. Το μόνο που δε μας λένε είναι ότι αυτή η οικονομία λειτουργεί αποκλειστικά με το ...να μας πίνει το αίμα.

ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ τα παραπάνω, η Εθνική Τράπεζα κάλεσε - λέει - το προσωπικό της να αποδεχθεί μειώσεις μισθών και, φυσικά, ανάλογες απόψεις έχουν και οι υπόλοιποι τραπεζίτες.

Ετσι, για να καταλάβουμε πόσο αδίστακτοι είναι και πόσο γενικευμένη είναι η επίθεση που έχουν αποφασίσει να εξαπολύσουν.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΧΟΣ έπιασε χτες το απογευματινό δελτίο του «ΜΕΓΚΑ»! Ποιος θα πραγματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση των συντάξεων με το Δημόσιο αναρωτιόντουσαν: Ο Παπαδήμος ή κάποια άλλη κυβέρνηση..;

Γιατί, βέβαια, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του λαού. Ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση και όχι το ότι θα μειωθούν για 20ή φορά στη σειρά οι συντάξεις.

Αυτό θα πει ...αισθητήριο! Να καταλαβαίνεις, βρε παιδί μου, τις ανάγκες και τις αγωνίες του κόσμου.

Μετά, όμως, να μην αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος θεωρεί - και σωστά - τα αστικά μέσα ενημέρωσης μέρος του συστήματος που τον καταπιέζει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «αντικρατισμός» του ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ανάπτυξη θα ξαναδούμε αν και όταν το κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα τολμήσει να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία». Καθόλου δεν εκπλήσσει το θράσος της ηγεσίας των μεγαλοβιομηχάνων ούτε και η βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας, όπως προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω λόγια του προέδρου του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον Δ. Δασκαλόπουλο, όλα τα προηγούμενα χρόνια το κράτος ήταν σοσιαλιστικό και εχθρός του κεφαλαίου! «Στη χώρα μας επικρατεί στην πραγματικότητα επιχειρηματικός Μεσαίωνας», αποφάνθηκε ξετσίπωτα στην ομιλία του στην ΟΚΕ, για να συμπληρώσει στο ίδιο μήκος κύματος ότι «το μακρύ χέρι του κράτους παραμένει πανταχού παρόν» και ακόμα πως «το καθεστώς της Μεταπολίτευσης θεοποίησε το κράτος και δαιμονοποίησε τον επιχειρηματία». Ασφαλώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ γνωρίζει πολύ καλά ότι το κράτος είναι δικό τους δημιούργημα και υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συνολικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, όπως και ότι δεν υπάρχει μονοπωλιακός καπιταλισμός δίχως σύμφυση με το κράτος. Ειδικά σε αυτή τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης χρειάζονται όσο ποτέ το κράτος για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας. Η «αντικρατικίστικη» ρητορική των μεγαλοβιομηχάνων, λοιπόν, δεν έχει στόχο το ίδιο το κράτος, αλλά τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού που θεωρούνται εμπόδιο για να ανοίξει ο δρόμος της «ανάπτυξης». Μόλις προχτές το ΙΟΒΕ υπενθύμισε ότι το αναπτυξιακό πρότυπο που έχουν είναι αυτό της Νοτιοανατολικής Ασίας... Ο λαός όμως έχει το δικό του δρόμο για μια ανάπτυξη που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του: Ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων - κατάργηση και κοινωνικοποίησή τους από μια λαϊκή εξουσία.

ΑντιΚΚΕ ψέματα...

Θράσος, ψέμα και αντικομμουνισμός πάνε μαζί για όσους έχουν δώσει διαπιστευτήρια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Και βέβαια, αυτά τα διαπιστευτήρια πάνε χέρι χέρι με τον αντικομμουνισμό. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά χτες η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, που παρέχει επικούρηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια ώρα χτες που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίαζε για να αποφασίσει το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έστηνε φιέστα για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης, η οποία κατέληγε στο ίδιο ακριβώς: Οτι για να σωθεί το Ταμείο, πρέπει να μειωθούν δραστικά οι επικουρικές, αλλά και οι δαπάνες Υγείας κατά 25%! Αν και, όχι διορισμένη, αλλά εκλεγμένη από τους ασφαλισμένους υποτίθεται για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, δεν είναι πρώτη φορά που αυτή η διοίκηση λειτουργεί ως "λαγός" της κυβερνητικής πολιτικής. Και για να καλύψει αυτόν το βρώμικο ρόλο της, επιστρατεύει και το ψέμα και την αντιΚΚΕ τακτική. Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης - φιέστας που διοργάνωσε, μοίρασε έγγραφο με τα χρέη εφημερίδων και σταθμών προς το Ταμείο.

... από τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

Σε περίοπτη θέση σε αυτή τη λίστα έβαλαν το «Ριζοσπάστη», να χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές από τον περασμένο Μάρτη! Αυτοί οι ίδιοι, που γνωρίζουν ότι η εφημερίδα του ΚΚΕ δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Οτι καταβάλλει κανονικά κάθε τέλος του μηνός. Οτι συγκεκριμένα έχει πληρώσει στις 27 Απριλίου, στις 27 Μαϊου, στις 27 Ιουνίου, στις 27 Ιουλίου, στις 30 Αυγούστου, στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 26 Οκτωβρίου και στις 29 Νοεμβρίου.

Γνώριζαν βέβαια ότι το ψέμα τους θα ξεσκεπαστεί. Ομως επιστρατεύουν τη λάσπη και τη λαθροχειρία γιατί γνωρίζουν καλύτερα - όπως οι αστοί, τα κόμματά τους και το πολιτικό προσωπικό τους - ότι η επίθεση στο λαό βαδίζει χέρι χέρι με τη συκοφαντία κατά του ΚΚΕ. Οτι, όπως έλεγε και ο Γκέμπελς, «πες, πες, κάτι θα μείνει».

ΥΓ: Το τελευταίο κατόρθωμα της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ είναι να επιβάλει μειώσεις 5%-20% στους μισθούς των εργαζόμενων στο Ταμείο. Με τα ίδια άθλια επιχειρήματα των μεγαλοεργοδοτών του Τύπου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

Αδηφάγο, λόγω της ίδιας του της φύσης, το μεγάλο κεφάλαιο εντείνει συνεχώς τις προκλήσεις του αυτήν την περίοδο. Η πλουτοκρατία τα θέλει όλα, όπως και πάντοτε, αλλά κρίνει ότι η οικονομική και η πολιτική συγκυρία την ευνοούν περισσότερο από ποτέ για να τα αρπάξει. Να ξεμπερδεύει με τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που αναγκάστηκε να τις παραχωρήσει κάτω από την ισχυρή τους πίεση. Να τελειώνει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη μόνιμη και σταθερή εργασία, τα ωράρια εργασίας, την ασφαλιστική πρόνοια, τις όποιες παροχές μπορεί να έχουν απομείνει. Το ΙΟΒΕ απέδωσε γλαφυρά, στην τελευταία του έκθεση, τις πολιτικο-οικονομικές επιδιώξεις των κεφαλαιοκρατών, προβάλλοντας ως πρότυπο για την Ελλάδα, την εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης στη Νοτιοανατολική Ασία, εκεί που οι επιπτώσεις «μοιράστηκαν» με «συναινετικές διαδικασίες» ανάμεσα στους «κοινωνικούς εταίρους» και την πολιτεία. Εκεί, δηλαδή, που οι μισθοί και οι συντάξεις έγιναν προνοιακά επιδόματα, που οι εργασιακές σχέσεις προσαρμόστηκαν στις ορέξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ο χρόνος εργασίας αυξάνεται στο έπακρο, το ίδιο και η απλήρωτη δουλειά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε μια κορύφωση της επιχειρηματικής προκλητικότητας, δήλωσε προχτές, μπροστά σε όλους τους «κοινωνικούς εταίρους», ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να τολμήσει να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία! Να ιδιωτικοποιηθεί κάθε τομέας που μπορεί να δώσει κέρδη και να καταργηθεί κάθε εναπομείνασα εργατική λαϊκή κατάκτηση, ώστε τα πάντα που αφορούν τη ζωή των εργαζομένων να παρέχονται με πληρωμή από το κεφάλαιο, αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση της κοινωνίας. Ετσι οι εργαζόμενοι θα αποτελούν ολοκληρωτικά το κακοπληρωμένο, υπάκουο και εξαθλιωμένο γρανάζι στη μηχανή των κερδών τους! Το θράσος των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν πρέπει να ξαφνιάζει την εργατική τάξη, που έχει και μνήμη και πείρα από τα πεπραγμένα τους. Οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν όλο και περισσότερα, όχι επειδή τους δίνονται λίγα, ειδικά με την ασκούμενη πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, αλλά επειδή διαρκώς αλλάζουν την αφετηρία των αξιώσεών τους για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Εχουν κοντή μνήμη με ό,τι τους ευεργετεί και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι μιας ακόμη παραχώρησης προς όφελός τους, σκούζουν ότι τίποτα δεν προχωρά και ότι σε τίποτα δεν τους ...υπολογίζει το «πολιτικό σύστημα».

Από το Μάαστριχτ και μετά, τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, ξεδιπλώνεται μια συστηματική, σταδιακή αποδόμηση των εργατικών κατακτήσεων και θεμελιακών δικαιωμάτων. Χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την Υγεία, την Παιδεία, ιδιωτικοποιώντας και εμπορευματοποιώντας τες ολοκληρωτικά. Η κρίση είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία. Και ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν χτυπηθούν στη ρίζα τους οι αιτίες της. Είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη διαρκή «αφαίμαξη» της ζωής της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Και πρέπει να αναχαιτίσει την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών υπηρετών του, με τον ενιαίο οργανωμένο ταξικό αγώνα των εργατών και των συμμάχων τους κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων. Αγώνα που πρέπει να αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικής πάλης σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας των αστών, με λαϊκή εξουσία για λαϊκή οικονομία. «Μέσες» λύσεις δεν υπάρχουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ