Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ευτυχώς δεν άκουσαν την κυβέρνηση

Μπορεί από προχτές το βράδυ ο Νομός Φθιώτιδας να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και να παρουσιάστηκε στη Λαμία πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, αυτό, όμως, δεν άλλαξε την τραγική κατάσταση, που έχουν περιέλθει μεγάλες περιοχές του νομού, όπως η Λοκρίδα, ο Δομοκός, η Μακρακώμη, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται από χτες το μεσημέρι.

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου δεν μπόρεσε να κατευνάσει την αγανάκτηση και οργή των εκατοντάδων πληγέντων που έχασαν το βιος τους, τα σπίτια τους, την περιουσία τους, ό,τι μπόρεσαν να φτιάξουν με τον ιδρώτα και τον κόπο τους.

Με δυο λέξεις, όλοι το έλεγαν: Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της νομαρχίας που τους άφησαν αβοήθητους, στην τύχη τους.

«Κρανίου τόπο» θυμίζει η περιοχή της Μακρακώμης και τα γύρω χωριά Αρχάνι, Πλατύστομο, Γιαννιτσού, Τσούκα. Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών μέσα σε λίγες ωρες έγιναν στάχτη. Κινδύνεψαν άμεσα όλα τα παραπάνω χωριά. Ευτυχώς όμως, οι κάτοικοι άγρυπνοι φύλακες πρωτοστάτησαν, μαζί τους και οι αλλοδαποί εργάτες χωραφιών (Αλβανοί και Ρουμάνοι) με ό,τι διέθεταν, έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά και κέρδισαν. Συνεχίζουν, γιατί ο κίνδυνος δεν πέρασε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις; Ελάχιστες και η παρουσία τους σποραδική. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Πλατύστομο, οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας διέταξαν την εκκένωση του χωριού. Ευτυχώς που δεν τους άκουσαν οι κάτοικοι ...που έσωσαν το χωριό, με απώλειες 9 κατοικίες, δυο εκκλησίες, 10 αποθήκες και καλλιέργειες.

Στο χωριό Αρχάνι, οι κάτοικοι μόνοι τους έκαναν αντιπυρικές ζώνες και με ίδια μέσα περίμεναν χτες το απόγευμα τη φωτιά που απειλούσε πάνω από το χωριό τους. Το «παράπονό» τους, ότι δε φάνηκε η Πυροσβεστική. Το ίδιο, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού, κάηκαν ολοσχερώς τα γνωστά Λουτρά του Πλατύστομου.

Σε αυτά τα χωριά της Μακρακώμης πραγματοποίησε περιοδεία χθες το απόγευμα πολυμελές κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ με τον βουλευτή Γ. Πατάκη . Είδε την καταστροφή, συζήτησε με τους πληγέντες, άκουσε την αγανάκτησή και την οργή τους και ο βουλευτής του ΚΚΕ τους κάλεσε σε επαγρύπνηση, συντονισμό της δράσης τους και αγώνα για την αποκατάστασή τους. Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας, ο Γ. Πατάκης δήλωσε στο «Ρ»: Ακόμα μια χρονιά συνεχίζεται η ίδια κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κυβερνητική αδιαφορία για τη δημιουργία υποδομών και πρόσληψης προσωπικού.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί «ακραίων φαινομένων» που έχουν σχέση με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εγκληματική στάση της κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες, γιατί η πολιτική της ΟΝΕ και της «σύγκλισης» απαγορεύει τη διάθεση πόρων για τη δασοπροστασία και πυροπροστασία.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, είναι ο ηθικός εμπρηστής, αφού με ν/σ που προωθεί, νομιμοποιεί και επιβραβεύει τους καταπατητές και τα μεγάλα συμφέροντα έναντι συμβολικού τιμήματος, αντί να εφαρμόσει τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας.

Τις επιπτώσεις από αυτή την πολιτική τις ζήσαμε σήμερα (χθες) στις περιοχές που επισκεφθήκαμε και τις μεγάλες καταστροφές που γνωρίσαμε.

Παντελής η έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού, προστασίας των ζώων, της περιουσίας και του μόχθου των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ