Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενα κράτος - εμπρηστής έκαψε το νησί!

Ανακοίνωση - καταπέλτης για τους υπεύθυνους. Αιτήματα για άμεση ικανοποίηση

«Ο κρατικός μηχανισμός, όταν ενεργοποιήθηκε (μετά από ένα 24ωρο), στάθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα, που κατέστρεψε ένα τεράστιο μέρος του νησιού μας. Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της πυρκαγιάς έφερε το περίφημο "Συντονιστικό" σε θέση ουραγού και απλού θεατή των τραγικών εξελίξεων.

Ετσι, οι ηρωικές πράγματι προσπάθειες των κατοίκων, των πυροσβεστών και των πιλότων δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κατάσβεση, αλλά έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και χωριά.

Ωστόσο, τα πραγματικά αίτια είναι πολύ βαθύτερα και αφορούν:

Στη διάλυση του όποιου συστήματος πυροπροστασίας είχε επιτευχθεί από τη Δασική Υπηρεσία, με την ανάθεση των μη αστικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στην αποπροσανατολιστική και ανέξοδη ανάθεση της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες, παρά τη θέληση και τον ηρωισμό των μελών τους, είναι αδύνατον από μόνες τους να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο δύσκολο έργο.

Στην απόρριψη των χρόνιων προτάσεων των επιστημόνων δασολόγων και των αιτημάτων της ΤΑ και άλλων φορέων, οι οποίοι, με συγκεκριμένες μελέτες, ζητούσαν και ζητούν επίμονα σύστημα μέτρων πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τις ευθύνες που έχουν η ΝΑ και η ΤΕΔΚ του νομού, γιατί δεν πάλεψαν με συνέπεια και συνέχεια την εφαρμογή των δικών τους προτάσεων και δεν οργάνωσαν κίνημα διεκδίκησης της αποτελεσματικής προστασίας των νησιών μας. Συμπερασματικά, στη συνεχή περικοπή δαπανών για την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου γενικότερα, στο όνομα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της ΟΝΕ.

Ολα αυτά συνθέτουν και συνιστούν ένα κράτος - εμπρηστή, που με εφιαλτικό τρόπο ένιωσε αυτές τις μέρες το νησί μας.

Οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής και των αποτελεσμάτων της είναι τεράστιες. Αυτές τις ευθύνες καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει, έστω και τώρα, και να υλοποιήσει μια σειρά μέτρα, τα οποία δε θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, αλλά, ωστόσο, μπορούν να ανακουφίσουν τους πληγέντες και γενικότερα την οικονομία της Σάμου.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που έφυγε χωρίς να αρθρώσει λέξη για κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αρκούμενος μόνο σε γενικόλογες υποσχέσεις για "ενίσχυση", δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Ζητάμε και καλούμε τη ΝΑ, τους Δήμους, τους φορείς και όλο το λαό του νησιού να αγωνιστούμε για:

1. Την ενίσχυση των παραγωγών για την απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον για 5 χρόνια.

2. Την πλήρη αποζημίωσή τους για την απώλεια της παραγωγικής τους βάσης (φυτείες, κτίσματα, εξοπλισμός, θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο κλπ.).

3. Την πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση αγροικιών, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που καταστράφηκαν.

4. Την άρση όλων των γραφειοκρατικών και νομοθετικών εμποδίων, προκειμένου οι πληγέντες να πάρουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους.

5. Την αναστολή επί 5ετία τουλάχιστον των δανειοδοτικών υποχρεώσεων των παραγωγών προς τις Τράπεζες.

6. Την υλοποίηση προγράμματος στήριξης των τουριστικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στη διαφαινόμενη μακροχρόνια κρίση.

7. Τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την πρόβλεψη μηνιαίας οικονομικής αποζημίωσης των ανέργων, που θα προκύψουν από την έλλειψη απασχόλησης.

8. Τη χρηματοδότηση της ΝΑ και των ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε έργα αποκατάστασης και επέκτασης υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων, αλλά και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

9. Τέλος, να συνταχθεί και υλοποιηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Σάμο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οργανωμένης ανασύνταξης, συνολικά, της οικονομίας του νησιού.

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η πάλη για μια άλλη πολιτική, που θα προστατεύει και θα προωθεί τα συμφέροντα του τόπου μας και του λαού μας, αποτελεί τη μόνη απάντηση στους αντιλαϊκούς μονόδρομους της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Αυτήν την πολιτική μόνο ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας του λαού μας μέσα από ένα μέτωπο πάλης μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίησή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ