Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τορπίλες από τον Ρ. Ντενκτάς

O συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη «καρκινοβατούν», γεγονός που εξυπηρετεί τον Ρ. Ντενκτάς να προωθήσει τους διακηρυγμένους στόχους του, που δεν είναι άλλοι από την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη «λύση» της Συνομοσπονδίας.

Αυτές οι, γνωστές έτσι κι αλλιώς, τουρκικές απόψεις ήρθαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο προσκήνιο της επικαιρότητας, στη Γενεύη. Κατ' αρχήν, εξαιτίας της «διαρροής» των προτάσεων που κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Ρ. Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις και τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, με άρθρο του σε αμερικανική εφημερίδα, επαναλαμβάνει πως η συνομοσπονδία, δηλαδή η αναγνώριση του ψευδοκράτους, αποτελεί τη μόνη λύση του προβλήματος.

Οι συνομιλίες

Σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες στη Γενεύη χτες καταναλώθηκαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις από μέρους των αξιωματούχων του ΟΗΕ, κυρίως όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας.

Στη συνάντησή του με τον Α. Ντε Σότο ο Πρόεδρος Κληρίδης έθεσε επίσης το θέμα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Στροβίλια, κάτι που όλες οι πλευρές κρατούν, στο παρόν στάδιο, σε χαμηλούς τόνους, λόγω της διεξαγωγής των συνομιλιών, καθώς και τη διαρροή του εγγράφου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με κάποιες από τις προτάσεις του. Στο τελευταίο αυτό θέμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να υποδεικνύει πως η διαρροή δεν μπορούσε να γίνει από αυτήν, αφού δεν είχε στα χέρια της το έγγραφο.

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο των συνομιλιών κινούνται οι απεσταλμένοι ξένων κυβερνήσεων για το Κυπριακό. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε προγραμματισμένο γεύμα με τον Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος νωρίτερα πήγε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για συνάντηση με τον κ. ντε Σότο. Με τον κ. ντε Σότο είχε επίσης συνάντηση ο Γερμανός πρέσβης στη Λευκωσία Πίτερ Βίτινγκ, ο οποίος αργότερα σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Το άρθρο του Ντενκτάς

Καθώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέδειξε και πάλι την αδιαλλαξία του, αυτή τη φορά με άρθρο του που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Times».

Αφού επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του ότι η κυβέρνηση της Κύπρου δεν εκπροσωπεί τον «τουρκοκυπριακό λαό», κατά την έκφρασή του υποστηρίζει ότι η «πραγματικότητα» του ψευδοκράτους «πρέπει να γίνει σεβαστή τόσο με λόγια όσο και με πράξεις και πως μόνο τότε θα υπάρξει λύση του Κυπριακού».

Ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίζεται ότι το Σύνταγμα «ισότιμου συνεταιρισμού», κατά την έκφρασή του, που συστάθηκε το 1960, καταστράφηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1963, όταν, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντενκτάς, άρχισε η «γενοκτονία» των Τουρκοκυπρίων. Επίσης αναφέρει ότι ο μόνος λόγος που η ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετέχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες «είναι για να επιδείξει καλό πρόσωπο και να πετύχει την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διαπραγματευτική της θέση».

Τέλος ο κατοχικός ηγέτης αναφέρει ότι στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δε θα πρέπει να τιμωρηθεί, χαρακτηριζόμενη ως επιτιθέμενη. Αντίθετα, υποστηρίζει, «θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θύμα που υπερασπίζεται το δικαίωμα για επιβίωση ως ισότιμος κυρίαρχος λαός, στη δική του γη, ο οποίος είναι έτοιμος να διαμορφώσει σχέση καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Αμηχανία στην Αθήνα

Στην Αθήνα η προδιαγεγραμμένη πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό προκαλεί αμηχανία. Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί πως είναι πολύ δύσκολο να συντηρήσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, έχοντας απέναντί της την αδιάλλακτη τουρκική στάση στο Κυπριακό.

Κάποιοι στην Αθήνα, όπως φαίνεται και από την εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν δεκαπέντε μέρες, φαίνεται πως έτρεφαν ψευδαισθήσεις για κάποια κίνηση καλής θέλησης από την Αγκυρα στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες στη Γενεύη διέψευσαν τις όποιες αβάσιμες ελπίδες και τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να κατανοεί πως «δίχως επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι δυνατή η ελληνοτουρκική προσέγγιση». Τη θέση αυτή άρχισαν να επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί παράγοντες - και ο ίδιος ο πρωθυπουργός - όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Γενεύης και έγινε ορατό πως ο μόνος στόχος του Ντενκτάς είναι η προώθηση της ιδέας της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Χτες, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος διαπίστωσε σε δηλώσεις του πως «ο Ρ. Ντενκτάς εμμένει στη σταθερή πολιτική που εδώ και χρόνια εφαρμόζει και ο ίδιος και η Τουρκία (...) και βλέπει τη λύση του Κυπριακού μέσα από την οριστικοποίηση της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Κύπρο». Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε επίσης πως «μια τέτοια λύση δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή από κανένα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ