Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα

Πλήθος κυβερνητικών και άλλων παραγόντων επισκέφθηκε το νησί χτες Δευτέρα. Ανάμεσά τους και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μικρή παρηγοριά για τους κατοίκους του, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και από προηγούμενη εμπειρία, καθώς το νησί έχει ξαναζήσει μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, ξέρουν ότι η βοήθεια που ακολουθεί είναι ελάχιστη, έως μηδενική. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για μια βοήθεια που δε δίνει προοπτική για ανάπτυξη και ανατροπή των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Στην περιοδεία που έκανε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο κόσμος κατάγγειλε τον τρόπο που συντονίστηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης, αλλά και τη σημαντική έλλειψη τέτοιας υποδομής, που θα απέτρεπε την εξάπλωση της φωτιάς σε τέτοια έκταση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, που πράγματι ήταν αντίξοες σε πολλές περιπτώσεις.

Μέλη εθελοντικών ομάδων περιέγραφαν πως έφευγαν τα πυροσβεστικά οχήματα από μια περιοχή που απειλούνταν, καθώς έπαιρναν εντολή να κατευθυνθούν αλλού. Δυστυχώς, η πρόβλεψη των εθελοντών έβγαινε αληθινή λίγο αργότερα και ένα νέο ισχυρό μέτωπο φωτιάς κατέστρεφε ό,τι συναντούσε στο διάβα του. Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι οι πιλότοι των αεροσκαφών δεν είχαν ακριβείς οδηγίες (αριθμό υψώματος) για να κάνουν τις ρίψεις τους. Σύγχυση επικράτησε ανάμεσα σε ομάδες εθελοντών, οι οποίοι στέλνονταν σε μια περιοχή και την ίδια ώρα καίγονταν τα χωριά τους. Αλλοι κάτοικοι καλούσαν για άμεση επέμβαση πυροσβεστικά οχήματα που περίμεναν εντολές σε κάποιο σημείο, αλλά η απάντηση ήταν «περιμένουμε εντολές». Σε ένα σημείο κοντά στο Κοκκάρι, αφέθηκε μικρή εστία φωτιάς στην τύχη της, επειδή κάποιος είχε χτίσει φράχτη πάνω στο χωματόδρομο που οδηγούσε εκεί και κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να τον γκρεμίσει. Η εστία αυτή φούντωσε στη συνέχεια, αφού δεν έγινε ούτε ρίψη νερού από τον αέρα.

Εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη ανακοίνωσης, που να καλεί τους Σαμιώτες σε συμμετοχή στις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ δεν αξιοποιήθηκε το ραδιόφωνο για να κατευθυνθούν οι εθελοντές σε συγκεκριμένες περιοχές. Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να βοηθήσουν, ωστόσο δεν ήξεραν τι να κάνουν, πού να απευθυνθούν.

Αν και οι αρμόδιοι επιδιώκουν να ρίξουν τις ευθύνες για την απρόσμενη εξέλιξη της φωτιάς στις καιρικές συνθήκες, οι ευθύνες της κυβέρνησης αναδείχτηκαν σε όλο τους το μεγαλείο, όχι μόνο επειδή υποτιμήθηκε η ένταση της πυρκαγιάς και δε στάλθηκαν εγκαίρως μεγάλες δυνάμεις, ούτε επειδή στη συνέχεια ο συντονισμός ήταν ελλιπής, αλλά και επειδή το νησί στερήθηκε από την απαραίτητη υποδομή αντίστασης σε μια τέτοια καταστροφή, δεν υπήρξε (ή δεν εφαρμόστηκε) συγκεκριμένο σχέδιο και εφαρμόστηκε μια πολιτική απαξίωσης της αγροτικής οικονομίας, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις να εγκαταλείπονται και σε άλλες, εγκαταλειμμένες, να απαγορεύεται η καλλιέργεια, επειδή στο πέρασμα του χρόνου η οργιώδης βλάστηση του νησιού είχε επεκταθεί μέσα τους. «Με 500 δρχ. το κιλό το λάδι, ο κόσμος δεν έχει κίνητρο να ασχοληθεί με τη γη του και αφήνει τις καλλιέργειες. Γύρω από τα χωριά δεν καθαρίζεται ο τόπος».

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν, επίσης, την αφαίρεση από τη Δασική Υπηρεσία κάθε αρμοδιότητας πυρόσβεσης, την έλλειψη μηχανισμού πρόληψης των πυρκαγιών, το «ξέχασμα» στα συρτάρια της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μελετών που έχουν γίνει για δίκτυο πυροφυλακίων με μόνιμο προσωπικό. Από κοντά, και η έλλειψη δεξαμενών νερού σε δύσβατα σημεία και η επέκταση δασικών δρόμων σαν ζώνες πυρόσβεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ