Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Φταίει «ο κακός μας ο καιρός»!

Εξοργιστική και συνάμα γελοία προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και ταυτόχρονα να κρυφτεί πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων - «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και αγωγής»,  ισχυρίζεται   ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε μια εξοργιστική και συνάμα γελοία επιχείρηση μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών της στον...«κακό μας τον καιρό» και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έχει επιδοθεί η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της δασοκτόνας και εμπρηστικής πολιτικής της. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να μεταθέσει το όλο θέμα στο αν έγιναν έγκαιρα και συντονισμένα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών και να θέσει στο απυρόβλητο την ανυπαρξία μιας πολιτικής προληπτικής προστασίας των δασών, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα και περιουσία προς εκποίηση στους ιδιώτες!

Τα στερεότυπα της κυβερνητικής προπαγάνδας αναπαρήγαγε χτες ο εκπρόσωπός της Δ. Ρέππας, ο οποίος από τη μια επιχείρησε να αποδώσει τις ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα»(!), ενώ από την άλλη επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την - πράγματι - γεμάτη με αυταπάρνηση δράση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα επικαλέστηκε το γεγονός ότι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου προκειμένου να ισχυριστεί ότι «εμείς διαθέτουμε μέσα που υπερτερούν» σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου! Επιπλέον εμφάνισε ως επίτευγμα της κυβέρνησης το γεγονός ότι προχτές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 150 πυρκαγιές και χτες υπήρχε ένας μικρός αριθμός(!). Ειδικά για τη Σάμο, απαντώντας στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τοπικούς παράγοντες για καθυστερημένη αντίδραση των αρμοδίων υπηρεσιών, ανέφερε ότι το κέντρο ειδοποιήθηκε στις 9.30 το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης για να στείλει βοήθεια και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας ένα C 130 μετέφερε 100 άνδρες και ένα αρματαγωγό απέπλευσε με προορισμό τη Σάμο με 18 οχήματα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια πλήρους εξιλέωσης της κυβέρνησης, επικαλέστηκε τις μεγάλες δυσκολίες λόγω των «αιφνίδιων μεταβολών της κατεύθυνσης του ανέμου», καθώς και ότι «είχαμε φωτιές υψηλής πεύκης σε μεγάλες εκτάσεις»(!). Αναφερόμενος γενικότερα, είπε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κάποιες πυρκαγιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και ανέφερε τους Γαργαλιάνους και το Γραμματικό, ενώ σε άλλες (Ζάκυνθο) υπάρχουν «ενδείξεις για εμπρησμό».

Αποκαλυπτικές για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής ήταν οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για το νόημα της παρουσίας των κυβερνητικών κλιμακίων σε Σάμο και Φθιώτιδα αλλά και το απόφθεγμά του ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και αγωγής»! Συγκεκριμένα, για το πρώτο θέμα είπε ότι «κατανοούμε την πίκρα και τη στενοχώρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αυτές. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, κυβερνητικά κλιμάκια βρίσκονται και στη Σάμο και τη Φθιώτιδα, όπου είχαμε τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιών. Τα μέτρα που θα λάβουμε θα ανακουφίσουν αυτούς που έχουν πληγεί. Αυτό είναι και το νόημα της εκεί παρουσίας υπουργών και υφυπουργών»(!). (Δηλαδή να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι...).

Επιβεβαιώνοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που στην ουσία ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα της προστασίας των δασών, ο Δ. Ρέππας αποφάνθηκε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού, θέμα αγωγής. Αφορά την καθημερινή ζωή και την άσκηση ευθύνης του κάθε πολίτη. Η ευαισθητοποίηση είναι κάτι που δε διδάσκεται και για το οποίο και η πολιτεία έχει ευθύνη, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ