Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Κάρβουνο ο Καρβούνης

Μόνο εμπόδιο στην πύρινη κόλαση, η θάλασσα

ΣΑΜΟΣ (του απεσταλμένου μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Ενα τεράστιο μαύρο σύννεφο απλώνεται πάνω απ' όλο το νησί της Σάμου, που καίγεται για 6η συνεχή μέρα. Ο Καρβούνης, ο ένας από τους δύο κεντρικούς ορεινούς όγκους του νησιού, έγινε κυριολεκτικά κάρβουνο. Την ίδια ώρα, οργισμένοι και αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν την αδυναμία του συντονιστικού οργάνου, που έχει αναλάβει την ευθύνη της πυρόσβεσης, να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα. Από δεκάδες σημεία του νησιού, επαναλαμβάνεται συνεχώς μια φράση: «Δεν υπάρχει συντονισμός!». Κι αυτό, παρ' όλο που αναγνωρίζεται από όλους η αυτοθυσία των δυνάμεων κατάσβεσης και των εθελοντών του νησιού. Τεράστια η καταστροφή και τεράστιες οι ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης. Ωστόσο, από τώρα ακόμη, ενώ η φωτιά κατατρώει περιοχές της Σάμου, με πολύπλευρες συνέπειες σε όλη την οικονομική δραστηριότητα του νησιού, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι, όχι μόνο να σβήσουν τη φωτιά, αλλά και να στηρίξουν το τόπο τους, να ξεπεράσουν την καταστροφή και να προβάλουν τις ομορφιές του νησιού που γλίτωσαν και οι οποίες είναι αρκετές ακόμη, παρά το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Χτες Δευτέρα, υπήρχαν σε εξέλιξη δυο βασικά μέτωπα, προς τα δυτικά του νησιού. Το ένα, στην περιοχή Τσαμαδού και κοντά στα χωριά Βουρλιώτες και Μανωλάτες. Το άλλο, λίγο πιο νότια, προς το χωριό Πλάτανος. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η φωτιά απείλησε το Κοκκάρι, μαινόταν γύρω αλλά και μέσα στα χωριά Πύργος, Μεσόγειο, Πάνδροσο, γενικότερα γύρω και στις παρυφές του απάτητου, λόγω βλάστησης, όρους Καρβούνη. Αρκετές είναι και οι αναζωπυρώσεις, σε περιοχές ήδη καμένες, όπου έχει γλιτώσει κάποιο κομμάτι δάσους, όπως κοντά στο χωριό Μυτιληνιοί.

Η φωτιά, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, από την περιοχή «Καζάνια - Ρόκια» στους Μυτιληνιούς, έχει μέχρι τώρα καταστρέψει περισσότερα από 120 σπίτια σε διάφορες περιοχές, μια βιοτεχνία κεραμικών, αγροικίες, ποιμνιοστάσια, αποθήκες, μελίσσια, χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, οπωροκηπευτικά, πεύκα και γενικότερα γεωργικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Δυστυχώς, υπήρξε και ένα ανθρώπινο θύμα, η 92χρονη Μαρία Ελευθερίου από τους Μαυρατζαίους, η οποία, αν και την απομάκρυναν από το χωριό στο οποίο κάηκαν τα περισσότερα σπίτια, περίπου 30, επέστρεψε μόνη της και τελικά κάηκε μέσα στο σπίτι της.

Στο νησί βρίσκεται από την Κυριακή και κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Στ. Σκοπελίτη και τον Λευτέρη Χατζηπαυλίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι οποίοι περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές του νησιού μαζί με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου Μάριο Τσαντίρη και άλλα στελέχη της ΝΕ.

Στη μάχη της κατάσβεσης, έχουν ριχτεί εκατοντάδες άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δυνάμεις του στρατού και της Αστυνομίας, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών - και από την Ικαρία - τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων ένα ρώσικο που συνοδεύεται και από ομάδα εδάφους, δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα. Στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σιφουνάκης, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημ. Ευσταθιάδης, η γγ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Μ. Σκεμπέρη, ο νομάρχης Σάμου Θ. Θαλασσινός, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Φούρλας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ