Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι... νέες πολιτικές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρετε ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας; Αν δεν τις γνωρίζετε, λοιπόν, διαβάστε τι λέει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία»: «Θέλω να δώσω έμφαση, λέει ο κ. Γιαννίτσης, σε τέσσερις τύπους πολιτικών που θα ακολουθήσουμε:

  • Πολιτικές που ωθούν τις επιχειρήσεις στην αύξηση της απασχόλησης.
  • Πολιτικές που εισάγουν νέες ρυθμίσεις στην οργάνωση της εργασίας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να κινείται η οικονομία μας σε τροχιά ανεργίας και εμείς μετά να ψάχνουμε για ερμηνείες.
  • Πολιτικές που αλλάζουν το συσχετισμό μεταξύ «βολεμένων» και «μη βολεμένων» και την κατανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των δεύτερων.
  • Πολιτικές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες ή μια μεγαλύτερη σιγουριά στους εργαζομένους στη Νέα Οικονομία».

Βέβαια, όλες σχεδόν αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται ήδη και η ανεργία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά ούτε καν μειώνεται. Και, ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό δίνεται στους μεγαλοεργοδότες, προκειμένου να κάνουν προσλήψεις. Και, «νέες ρυθμίσεις στην οργάνωση της εργασίας» έχουν προωθηθεί, αντιδραστικοποιώντας, μέρα με τη μέρα, τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων. Οπως και τα μέτρα ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος, μεταξύ «βολεμένων» και «μη βολεμένων», δεν είναι τίποτε άλλο, από τα παλιά «ρετιρέ» και τα «υπόγεια», που έλεγε ο μακαρίτης Α. Παπανδρέου.

Γιατί, λοιπόν, θα αποδώσουν τώρα οι πολιτικές αυτές;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ