Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιο «χαλαρή» η αναφορά στο Κυπριακό

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ενημερώθηκε χτες στις Βρυξέλλες από τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου για το θέμα των Στροβιλίων στην Κύπρο αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ το κείμενο της ΕΕ για το Κυπριακό που θα υποβληθεί στην 55η Σύνοδο του ΟΗΕ συμφωνήθηκε οριστικά μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Βρετανό ομόλογό του Ρ. Κουκ και προβλέπει μια πιο χαλαρή αναφορά από τα προηγούμενα χρόνια.

Η «κοινή θέση» για το Κυπριακό έπρεπε να αποφασιστεί στο πλαίσιο του καθορισμού των «προτεραιοτήτων» της ΕΕ που υποβάλλονται κάθε χρόνο στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούσαν ρητή αναφορά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος «επί τη βάσει» όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ. Τελικά ο χτεσινός συμβιβασμός προβλέπει ότι η διατύπωση στο κείμενο «προτεραιοτήτων» της ΕΕ θα αναφέρει ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι «συνεπής» με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον συμβιβασμό ως «ικανοποιητικό».

Για το θέμα των Στροβιλίων υπήρξε παντελής (...) αδιαφορία από την πλευρά των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε άτυπα στο μεσημεριανό γεύμα για το ζήτημα, το οποίο δεν ήταν, βέβαια, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Οι ομόλογοί του τον άκουσαν και επικαλούμενοι (...) άλλες «υποχρεώσεις» αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις ή παρεμβάσεις επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η Αθήνα θα συνεχίσει να επιδιώκει πιο ενεργό συμπαράσταση της ΕΕ για το ζήτημα των Στροβιλίων, το οποίο όμως, όπως δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «δε συνιστά τουρκοκυπριακή στρατιωτική επιχείρηση» και είναι πρόβλημα που χειρίζεται ο ΟΗΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε σχετικό διάβημα προς την Αγκυρα. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου πρόκειται για «προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης» από την πλευρά του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος ενδιαφέρεται για «παιχνίδι εντυπώσεων».

Αντίθετα στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) πολλοί ευρωβουλευτές κατήγγειλαν την τουρκική πρόκληση στα Στροβίλια και ο εισηγητής του ΕΚ για την τουρκική υποψηφιότητα, Γάλλος ευρωβουλευτής και πρώην στρατηγός Φιλίπ Μοριγιόν, υποσχέθηκε ότι στην έκθεσή του θα συμπεριλάβει και το θέμα των Στροβιλίων. Στη διμερή συνάντηση Παπανδρέου - Κουκ εκτός από το Κυπριακό, θίχτηκε και το θέμα της τρομοκρατίας με αφορμή την παρουσία της βρετανικής Σκότλαντ Γιαρντ στην Αθήνα.


Β. ΓΚΙΝΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ