Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Συνεχίζει την πορεία του

Ο έντονος προβληματισμός για την πρόσφατη εκλογική αποτυχία του ΔΗΚΚΙ, αλλά και η εκφρασμένη πεποίθηση ότι το κόμμα τους έχει θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ήταν τα βασικά στοιχεία που ανέδειξαν μέσα από τις ομιλίες τους τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΚΙ, κατά τη διάρκεια της διήμερης Πανελλαδικής Οργανωτικής Συνδιάσκεψης που ξεκίνησε το Σάββατο και και έληξε την Κυριακή σε αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου.

Η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με το γραφείο Τύπου 1.311 άτομα, αποτέλεσε την αρχή της προσυνεδριακής πορείας για το πρώτο τακτικό Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 2 και 3 Δεκέμβρη του 2000. Με βάση αυτό το συγκεκριμένο συνέδριο, παρουσιάστηκε και η εισήγηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για την Οργανωτική Ανασυγκρότηση του ΔΗΚΚΙ, από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Π. Μαντά.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης άνοιξαν με την ομιλία του Δ. Τσοβόλα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έκανε εκτενή ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στράφηκε κατά της «παγκοσμιοποίησης», αναφέροντας ότι «η νέα τάξη πραγμάτων και η παγκοσμιοποίηση είναι η οικονομική αξίωση του σύγχρονου καπιταλισμού». Σ' αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, συνδέοντας την παραπάνω διατύπωσή του με σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ανέφερε: «Για να επιβάλουν αυτή την κυριαρχία τους επί των λαών, χρησιμοποίησαν ως δέλεαρ τη θεωρία του "εκσυγχρονισμού". Το ίδιο έκαναν και στη χώρα μας και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και η ηγεσία του Συνασπισμού».

Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας, στην ομιλία του οριοθέτησε τον πολιτικό χώρο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το ΔΗΚΚΙ, αναφέροντας ότι «το μπορεί και πρέπει να έχει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση και κάλυψη του πολιτικού κενού που υπάρχει σήμερα και προέκυψε μετά τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ από ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, σοσιαλιστικό κίνημα, σε νέο συντηρητικό κόμμα». Και συμπλήρωσε ότι το «ΔΗΚΚΙ πρέπει να καλύψει το ιδεολογικό κενό από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις παρυφές του ΚΚΕ, που καλυπτόταν παλιότερα από το ΠΑΣΟΚ».

Συγχρόνως μίλησε για τις θέσεις του κόμματός του στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση «για προειλημμένες αποφάσεις υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Ελλάδας». Τάχτηκε, για ακόμη μια φορά, υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ παρουσίασε την «εναλλακτική πρόταση για ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη», όπως τη χαρακτήρισε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «το ΔΗΚΚΙ έχει σαφώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό», χαρακτήρισε «νομισματική ένωση και όχι οικονομική» την ΟΝΕ, ενώ παράλληλα μέσα στην ομιλία του διατύπωσε τη θέση ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλήφθηκε στη Σύμβαση του Μάαστριχτ και συμπληρώθηκε από τη σύμβαση του Αμστερνταμ, δεν προωθεί την Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών, αλλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου». Τέλος σ' άλλο σημείο είπε πως το κόμμα του «θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης, μετά τη διάλυση του Συμφώνου Βαρσοβίας».

Στις ομιλίες των στελεχών στη συνδιάσκεψη, έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε κυρίως σε στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, για την προεκλογική τακτική που ακολούθησε το κόμμα, για κακό συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων και για λάθος επιλογές υποψήφιων βουλευτών. Κριτική, όμως, από τους ομιλητές υπήρξε και για το πρόσωπο του Δ. Τσοβόλα, κυρίως για τις προεκλογικές δηλώσεις και συνεντεύξεις, που έκαναν λόγο για μετεκλογική συμμαχία του ΔΗΚΚΙ με το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στη δευτερολογία του, η οποία έκλεισε και τις εργασίες της συνδιάσκεψης, ο Δ. Τσοβόλας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως «το ΔΗΚΚΙ απέδειξε ότι δεν τελείωσε μετά τις εκλογές» και ότι «το ΔΗΚΚΙ έχει ρίξει σπόρο μέσα στην ελληνική κοινωνία που θα αποδώσει. Συνεχίζουμε πιο έντονα, πιο οργανωμένα τον αγώνα με την εμπειρία και των λαθών του παρελθόντος». Τέλος κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του «να μελετήσουν τα κείμενα της συνδιάσκεψης», τα οποία όπως είπε «είναι προς συζήτηση και διάλογο, ενόψει του συνεδρίου του Δεκεμβρίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ