Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι λαοί να αγρυπνούν

Το Κυπριακό, όσο κι αν κάποιοι στη χώρα μας προσπαθούν να το τοποθετήσουν σε ένα ράφι, έτσι ώστε να μην εμποδίζει τους σχεδιασμούς «υψηλής πολιτικής», που «απαιτούν» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, βρίσκεται για μια ακόμη φορά, ενοχλητικό σαν αγκάθι στα πλευρά τους. Οι τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες της Γενεύης, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που επανειλημμένα έχει διατυπώσει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική που ακολουθείται «συνθλίβει στις συμπληγάδες των ΗΠΑ και της ΕΕ» κάθε πιθανότητα για δίκαιη επίλυση.

Στρουθοκαμηλίζοντας, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως αρκεί να κλείσει τα μάτια. Με μεθοδικό τρόπο, μάλιστα, προσπαθεί να παροτρύνει ολόκληρη την κοινωνία να κάνει το ίδιο, προσφέροντάς της, «δόσεις» ελληνοτουρκικής φιλίας, είτε με επιδείξεις μόδας, είτε με λαϊκά ντουέτα. Κάθε φορά, όμως, που οι ψευδαισθήσεις διαλύονται, η πραγματικότητα επανέρχεται οδυνηρή και δυσμενέστερη, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Γενεύη, όπου ο Ρ. Ντενκτάς, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε λιγότερο από την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη «λύση» της Συνομοσπονδίας.

Ηελληνική κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά, λοιπόν, τους στόχους που είχε θέσει η τουρκική πλευρά γι' αυτόν τον κύκλο συνομιλιών που, ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου γνώριζαν πως ο βασικός στόχος των συνομιλιών ήταν η προώθηση της ιδέας «εξίσωσης» των συνομιλητών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Πολύ περισσότερο γνώριζαν ότι ο στόχος αυτός δεν ήταν μόνο της τουρκικής πλευράς, αλλά συναντούσε την πλήρη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο τρόπος που (δεν) αντέδρασαν και η γαλλική προεδρία της ΕΕ, και οι ΗΠΑ, και ο ΟΗΕ, στην προέλαση των τουρκικών δυνάμεων εντός της γραμμής αντιπαράταξης στα Στροβίλια, φτάνει για να διαλυθεί κάθε ψευδαίσθηση για τη «λύση» που η ιμπεριαλιστική νέα τάξη επιφυλάσσει στο Κυπριακό.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι κάνει η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και η Λευκωσία, για να αντιμετωπίσουν τους ορατούς πια, σχεδιασμούς που οδηγούν στη διχοτομική «λύση». Η απάντηση είναι από «τίποτα», μέχρι ότι με την τακτική που ακολουθούν βοηθούν στην υλοποίηση των διχοτομικών σχεδιασμών. Η περιβόητη «ενταξιακή πορεία» της Κύπρου στην ΕΕ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης, είτε με την ένταξη της «Νότιας Κύπρου» στην ΕΕ, είτε με την ένταξη μιας Κυπριακής Συνομοσπονδίας δύο κρατών. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το θέμα της «ασφάλειας» στο νησί, θα το αναλάβουν οι ΗΠΑ, καθώς, όπως λένε Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, η πτυχή αυτή του Κυπριακού βρίσκεται αποκλειστικά σε αμερικανικά χέρια.

Αυτή είναι η πορεία που επιφυλάσσουν για το Κυπριακό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι. Σε αυτήν την πορεία ακολουθούν πρόθυμα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ανίκανες να διαφωνήσουν στις απαιτήσεις της Νέας Τάξης. Οσο καλά και αν μεθοδεύουν, όμως, την υλοποίηση του διχοτομικού σεναρίου για την Κύπρο, υπάρχει κάτι που δεν είναι σε θέση να το «χειριστούν»: Κι αυτό είναι οι λαοί. Και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Τουρκίας. Πρέπει να αγρυπνούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ