Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Κόλαση φωτιάς παντού, απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κάθε χρόνο συμβαίνει η ίδια ιστορία. Δάση που καίγονται, καλλιέργειες που αφανίζονται, περιουσίες που χάνονται, αλλά και ανθρώπινες ζωές που θυσιάζονται. Οι κυβερνήσεις αποδίδουν τις δασικές πυρκαγιές στις κακές καιρικές συνθήκες, σε ανήθικους εμπρηστές, σε πράκτορες που υπονομεύουν τον τουρισμό της χώρας. Αποδίδουν ευθύνες παντού εκτός από τις ίδιες. Στα ίδια χνάρια βαδίζει και αυτή η κυβέρνηση.

Από τη μια διαφημίζει τις προσπάθειες που κάνει για να ενισχύσει τις δυνάμεις που παρατάσσει κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από την άλλη ενισχύει τον εχθρό. Αυτός είναι τα κυκλώματα των εργολάβων, των αυθαιρετούχων, των καταπατητών, που έχουν «αβάντα» κυβερνητικά νομοσχέδια που νομιμοποιούν καταπατήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επίσης δίνουν τίτλους κυριότητας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είχαν κυριότητα και αλλάζουν τη διαδικασία των πράξεων αποχαρακτηρισμού προς το χειρότερο.

Και μπορεί το κράτος να έχει κινητοποιήσει 5.000 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, για να αντιμετωπίσουν 153 περιστατικά πυρκαγιών που έκαιγαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, καθώς και μεγάλα εναέρια μέσα, τα οποία έχουν κάνει πάνω από 1.000 ώρες αεροπυρόσβεσης και έχουν μετακινήσει σε διάφορα σημεία της χώρας 1.500 πυροσβέστες. Πλην όμως τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις είναι πενιχρά. Τραυματίστηκαν δέκα πυροσβέστες, από τους οποίους οι τέσσερις νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου με αναπνευστικά προβλήματα.


Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χτες μαίνονταν πυρκαγιές στις εξής περιοχές της χώρας:

Σάμος: Η πυρκαγιά έχει τρία μέτωπα. Το ένα στα χωριά Βουρλιώτες - Μανωλάτες. Το δεύτερο στην Πούντα προς Πυθαγόρειο και το τρίτο στο Νιοχώρι. Στον τόπο βρίσκονταν 750 πυροσβέστες με 65 οχήματα, έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Φθιώτιδα: Η φωτιά έκαιγε σε Αταλάντη - Μαλεσίνα, καθώς και στα χωριά Γολέμη, Κόλακα και στον Μπράλο. Στην περιοχή επιχειρούσαν 110 πυροσβέστες με 24 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Την Κυριακή στο νομό είχαν εκδηλωθεί φωτιές σε 26 σημεία. Σύμφωνα με τον νομάρχη Τ. Μπέλλο, έχει καεί το 1/6 του νομού. Οι φλόγες «έγλειψαν» τα σπίτια στη Μακρακώμη και κατέστρεψαν το χωριό Γερεκλί. Κινδύνεψαν τα Λουτρά Πλατυστόμου και το Βούζι στο Δομοκό. Η φωτιά πλησίασε και την Αταλάντη.

Πυρκαγιά μαινόταν και στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ αναζωπυρώθηκε στη Ριτσώνα.

Εύβοια: επικρατούσε η ίδια κατάσταση στην περιοχή Σπανοράχη Φαράκλας κοντά στο Μαντούδι.

Στη Συκή Πηλίου, στο Δήμο Αφαιτών, η φωτιά έκαιγε δάσος της περιοχής, ενώ 50 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και ένα αεροπλάνο προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Στη Ραδιά Μητρόπολης στην Καρδίτσα επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Φωτιά υπήρχε και στα Αμπελάκια της Λάρισας.

Αλλες πυρκαγιές μαίνονταν στην Κοστανιανή Δωδώνης, όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα ελικόπτερο, στην Κοκαλιανή - Αλφειούσα Πύργου όπου βρίσκονταν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, στα Τριλάνερα - Μαριές Ζακύνθου, στο Παναρύτιο Κορινθίας, στο Μεσοπόταμο Καλαμάτας και στη Θάσο όπου ήταν 40 πυροσβέστες, οχτώ οχήματα και δυο αεροπλάνα.

Υπό έλεγχο ήταν οι φωτιές στη Στροφιλιά Ευβοίας, στο Ελαφοχώρι και στο Πολύνερο Καβάλας, στα Φουρνά Καρπενησίου, στο Δήλεσι Σχηματαρίου, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Εσβησαν στο Μαραθώνα, στην Αιγανή Πιερίας, στην Τουρλάδα Καλαβρύτων και στην Πάρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ