Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Τρίτη 27 Ιούνη 2000, ώρα 12.30 το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισκέπτεται τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Δήμο Μεταμόρφωσης, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πυροσβέστες, ενόψει της νέας -δασοκτόνας- περιόδου. Ιδού τι είπε, πριν από λίγες μόλις ημέρες για την πολιτική της κυβέρνησής του: «Εχει αρχίσει η περίοδος, κατά την οποία είναι επίφοβες πλέον οι πυρκαγιές στα δάση. Είχαμε μέχρι τώρα μερικές, ευτυχώς, σποραδικές πυρκαγιές, αλλά το καλοκαίρι αυτό προμηνύεται δύσκολο».

Αναγκαία σημείωση: Το φετινό Ιούνη σημειώθηκε ρεκόρ πυρκαγιών και καταστροφής δασικών εκτάσεων! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν αυξήθηκαν κατά 300%(!) -59.546 στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη τον Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα κάηκαν 19.792 στρέμματα- ενώ ξέσπασαν 1.954 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα (αύξηση 30% σε σύγκριση με πέρυσι). Δεν τα είχε υπόψη του ο πρωθυπουργός αυτά τα στοιχεία ή επιχειρούσε συνειδητά να απαλείψει και συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής.

Και ο Κ. Σημίτης συνέχισε: «Οι αιτίες για τις πυρκαγιές βρίσκονται στον άνθρωπο, ένα παράδειγμα είναι οι χωματερές... Η αιτία επίσης βρίσκεται στα φυσικά φαινόμενα, στον αέρα, στην υπερβολική θερμοκρασία»!

Η«δικαιολογητική βάση» ήταν έτοιμη. Οποία σύμπτωση! Σαν έτοιμος από καιρό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες απέδωσε τη βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στις «ακραίες καιρικές συνθήκες»! Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη μετά την πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές του 1998 -πάνω από 1.200.000 στρέμματα έγιναν τότε στάχτη. Μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (4 Αυγούστου 1998) ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και είχε μεταθέσει τις ευθύνες στην «ύπαρξη ισχυρών ανέμων»(!). Την ίδια συνταγή χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και για τις άλλες θεομηνίες. Στις πλημμύρες, για παράδειγμα, έφταιγε το «πρωτοφανές ύψος των βροχοπτώσεων»(!) και άλλα τέτοια παραμύθια.

Ο Κ. Σημίτης συνεχίζει ακάθεκτος: «Από νωρίς φέτος πήραμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις τόσο για την αποτελεσματική πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών».

Οσον αφορά τον τομέα της πρόληψης και της δασοπροστασίας ας μας πει, για παράδειγμα, πόσες αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν από πέρυσι, πόσοι πυροσβεστικοί κρουνοί εγκαταστάθηκαν κοντά στις από τα πριν γνωστές «επικίνδυνες περιοχές», πόσο αυξήθηκαν οι περιπολίες και η 24ωρη φύλαξη των δασών, κ.ο.κ.; Μήπως, από την άλλη, προώθησε το δασικό κτηματολόγιο και ενίσχυσε τις υπηρεσίες για το έργο αυτό; Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωνε ότι «οι δασικές υπηρεσίες δε γνωρίζουν καν ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις»! Εκτός και αν ο Κ. Σημίτης θεωρεί -πράγμα που είναι το πιθανότερο- ότι η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της με το να διοχετεύει εδώ και χρόνια ότι έχει έτοιμα σχέδια νόμου του υπουργείου Γεωργίας, με τα οποία νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά στα δάση και ουσιαστικά εκχωρούν τα δάση στους ιδιώτες. Εκτός και αν ο Κ. Σημίτης θεωρεί επίτευγμα της κυβέρνησης το προεδρικό διάταγμα που έχει καταθέσει στο ΣτΕ το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, αρκετά από τα οποία είχαν καεί στην πυρκαγιά του 1998!

Και ο Κ. Σημίτης κατέληξε: «Πιστεύω ότι αυτή η χρονιά θα είναι μια χρονιά που θα δείξουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στον τομέα της αποτελεσματικότητας»!

Αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού, μπορούμε να δώσουμε από τώρα συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό! Ο στόχος τους έχει επιτευχθεί πλήρως! Ολη η χώρα έχει παραδοθεί στις φλόγες και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη. Ομως την ίδια ώρα, είναι πολύ πιο εύκολο όχι μόνο για τα θύματα, αλλά για τις λαϊκές μάζες να αντιληφθούν ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και να οργανώσουν την παλλαϊκή αντίστασή τους. Το μόνο δρόμο για να σταματήσει το διαρκές έγκλημα σε βάρος της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ