Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κινδυνέψαμε πολλές φορές»

«Κινδυνέψαμε πολλές φορές. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εγκλωβισμού. Οι συχνές αλλαγές των κατευθύνσεων των ανέμων μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Είμαστε τυχεροί που λόγω της υψηλής βλάστησης η φωτιά πηδούσε πάνω από τα οχήματα», μας λέει ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μιχ. Χάλαρης.

«Υπάρχουν συνάδελφοι (σ.σ. στη Σάμο υπάρχουν 750 πυροσβέστες) που βρίσκονται πέντε μέρες στο νησί χωρίς να τους αλλάξουν, χωρίς να πάνε σε κάποιο στρατόπεδο να πλυθούν και να ξεκουραστούν. Σε μερικούς πλήγιασαν τα πόδια τους μέσα στις αρβύλες».

Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Το Σάββατο το πρωί και το απόγευμα καταβλήθηκαν προσπάθειες να μεταφερθούν αεροπορικά στο νησί δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ομως τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσγειωθούν και οι δυνάμεις μεταφέρθηκαν στη Χίο και μετά με πλοία στη Σάμο. Την Κυριακή καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνουν οι πρώτες αλλαγές, «αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν διότι οι εξελίξεις άλλαξαν ραγδαία», προσθέτει ο Μ. Χάλαρης. «Ημαστε με ελάχιστο ύπνο. Δεν είχαμε άφθονο νερό για τα οχήματά μας. Τα υδροφόρα δεν έφταναν παντού. Προσπαθούσαμε να κάνουμε την ελάχιστη κατανάλωση. Πρέπει να τονίσω ότι οι κάτοικοι, σε αντίθεση με την εμπειρία μας από τη φωτιά του Πηλίου, ήταν φιλόξενοι και συνεργάσιμοι. Πολλοί έρχονταν εθελοντικά να μας βοηθήσουν. Δεν ήταν αδρανείς».

Το πρόβλημα της καλύτερης οργάνωσης της διοικητικής μέριμνας μάς επισήμανε ο πυρονόμος Γ. Λεόντιος. «Προβλέπω σκληρό καλοκαίρι για τους πυροσβέστες» μας είπε. «Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η κακή κατανομή του, η έλλειψη αποκέντρωσης επιδεινώνουν την κατάσταση. Αν συνέβη αυτό που συνέβη στη Σάμο, όπου οι πυροσβεστικές υπηρεσίες είναι καλύτερα οργανωμένες και υπάρχει δίκτυο εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου που τα πράγματα είναι σε χειρότερη κατάσταση στον τομέα αυτό;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ