Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Βγήκαν μαχαίρια» στην ΚΠΕ

«Αρένα» θύμιζε η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού το περασμένο Σάββατο, με απειλές, διαβουλεύσεις και εκτόξευση κατηγοριών ένθεν και ένθεν. Τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΚΠΕ αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα πως η εσωκομματική κρίση μαίνεται και πως το Συνέδριο κάθε άλλο παρά επέφερε ενότητα και νηνεμία, όπως διακηρύσσει η ηγεσία του κόμματος, όπως τόνιζε ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΠΕ.

Το παραπάνω σκηνικό δεν ήταν αναμενόμενο, μια και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ως το βράδυ της Παρασκευής οι τάσεις είχαν συμφωνήσει για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο, προέκυψε εμπλοκή στον τρόπο εκλογής των μελών της ΠΓ, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διαρκέσει αρκετές ώρες και να διακοπεί πάμπολλες φορές, αφού τα στελέχη της μιας ή της άλλης τάσης συσκέπτονταν κάθε τρεις και λίγο προκειμένου να συζητήσουν τη μια ή την άλλη πρόταση.

Το «αριστερό ρεύμα» κατηγορούσε για την όλη κατάσταση τους «προεδρικούς», ενώ αρκετές φορές στελέχη του (μεταξύ αυτών και ο Π. Λαφαζάνης) απείλησαν ότι δε θα συμμετάσχουν στην ΠΓ. Η διαμάχη εκτυλίχτηκε γύρω από το αν η εκλογή των μελών της ΠΓ θα γίνει με μία ενιαία λίστα ή με ξεχωριστές λίστες από την κάθε τάση. Στα πλαίσιά της ακούστηκαν τα μύρια όσα, μέχρι που οι «προεδρικοί» επέμεναν να μην εκλεγεί στην ΠΓ στέλεχος που υποδείκνυε το «αριστερό ρεύμα». Το «ρεύμα» ζητούσε ενιαία λίστα, πιστεύοντας ότι διαφορετικά δε θα εκφράζονταν οι συσχετισμοί όπως διαμορφώθηκαν από το Συνέδριο. Οι «προεδρικοί» ζητούσαν χωριστές λίστες, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος συμφώνησε να υπάρξει ενιαία λίστα, με τον όρο όμως ότι θα διασφαλιζόταν η εκλογή στην ΠΓ και εκπροσώπων της μειοψηφίας.

Τελικά, επικράτησε η πρόταση για ξεχωριστές λίστες και η ψηφοφορία έδωσε 8 αντί για 9 μέλη στο «ρεύμα», 7 στους «προεδρικούς», 3 στους «ανανεωτές», 1 στη «σύνθεση» και 1 στο «κοκκινοπράσινο δίκτυο».

Η κατανομή αυτή, σε συνδυασμό με το κακό προηγούμενο που διαμόρφωσε η συνεδρίαση της ΚΠΕ, δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό. Για κάθε απόφαση από δω και πέρα θα απαιτείται συνεργασία μεταξύ των τάσεων, ενώ το «ρεύμα» (το οποίο κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από την παραπάνω εξέλιξη), διαθέτει πάντα τη δυνατότητα να ανατρέχει στην ΚΠΕ όπου πλειοψηφεί και να ακυρώνει ή να λαμβάνει αποφάσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν για τα καλά στο Συνασπισμό.

Να σημειωθεί ότι το «ρεύμα» είχε διαρροές στελεχών που του στοίχισαν και τη μία θέση στην ΠΓ, σε συνδυασμό με το ότι οι «κοκκινοπράσινοι» αξιοποίησαν τη δυνατότητα και κατέβασαν δική τους λίστα. Ο Αλ. Αλαβάνος αρνήθηκε να είναι υποψήφιος, ενώ απείχε και της ψηφοφορίας. Υποψηφιότητα αρνήθηκαν να θέσουν και οι Γ. Δραγασάκης, Α. Φιλίνη, Λ. Βάσσης.

Ο Γ. Δραγασάκης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, στην οποία επέμενε, παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν ακόμα και από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος επικαλέστηκε τα βαριά ευρωκοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν ότι η απόφαση του ευρωβουλευτή «εκπέμπει» πολιτικά μηνύματα κυρίως προς το «ρεύμα», αλλά και γενικότερα προς την ηγεσία του κόμματος.

Τώρα πια η αντιπαράθεση μεταφέρεται στο ζήτημα της κατανομής των αρμοδιοτήτων. Πρόκειται εξάλλου για ένα θέμα που απασχολεί τα στελέχη του κόμματος από την ώρα που έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου. Οι θέσεις - «κλειδιά» του κόμματος διεκδικούνται και από το «ρεύμα» και από τους «προεδρικούς». Περιζήτητη είναι η θέση του υπεύθυνου Τύπου, μια και ο Δ. Παπαδημούλης ζήτησε να μετακινηθεί σε άλλον τομέα δουλιάς. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συγκρότηση του 5μελούς ή 7μελούς οργάνου καθημερινής δουλιάς της ΠΓ, ενώ ζήτηση έχει και η θέση του συντονιστή της, που μέχρι σήμερα κατείχε ο Στ. Πιτσιόρλας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ