Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Καλέσματα για ΣΥΝεργασία... και πραγματικότητα

«

Το σημερινό ΚΚΕ έχει στραφεί οριστικά προς το παρελθόν, προσβλέποντας σε πρότυπα και πρακτικές που δυσφημίζουν τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ακολουθεί πολιτική αυτοαπομόνωσης, φανατισμού και περιχαράκωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγώνες και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης»1.

Το ΚΚΕ επιδιώκει - αυτό είναι κοινό «μυστικό» - τη συγκρότηση μιας κοινωνικής-πολιτικής συμμαχίας, που θα αποτρέπει νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα αποσπά κατακτήσεις και θα βάλει πλώρη για το βασικό σκοπό που είναι η κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ, στο έδαφος της πάλης για τα καθημερινά προβλήματα, δουλεύει σταθερά για την οικοδόμηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες. Αυτά έρχονται ως συνέχεια και συνέπεια των αποφάσεων του 15ου και του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται με θετικά - για το λαό - αποτελέσματα στο έδαφος της ταξικής πάλης. Κατά συνέπεια επειδή όλοι γνωριζόμαστε σ' αυτόν τον τόπο, κανένας δεν μπορεί να «κομίζει γλαύκα ες Αθήνας». Φαίνεται όμως ότι οι απλές αλήθειες δε χωράνε στη λογική της ηγεσίας του Συνασπισμού και των συμμάχων του, νέων και παλαιότερων. Ηρθαν, λοιπόν, όλοι αυτοί στις παραμονές των εκλογών να ζεστάνουν ξανά τη σούπα της «ενότητας της Αριστεράς». Επιχειρούν για μια ακόμη φορά να πλαγιοκοπήσουν το ΚΚΕ, να το «εκθέσουν» στα μάτια των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα όλων αυτών που αισθάνονται σαν αριστεροί. Απώτερος στόχος η υφαρπαγή ψήφων που η φυσική-ταξική κατάληξή τους είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ενίσχυση της αντίστασης, της πάλης και της προοπτικής για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

Η ενότητα και η συμμαχία προϋποθέτουν κοινή αντίληψη και θέσεις σε βασικά ζητήματα της πολιτικής. Προϋποθέτουν επίσης την αμοιβαία κοινή εκτίμηση ότι ο σύμμαχος και οι σύμμαχοι έχουν εκείνα τα πολιτικά εχέγγυα που επιτρέπουν την ενότητα, τη συγκρότηση της συμμαχίας. Ισχύουν αυτά σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις του ΣΥΝ για το ΚΚΕ; Θα προσπεράσουμε - ως υπόθεση εργασίας - τις δηλητηριώδεις, συκοφαντικές τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του για το ΚΚΕ. Θα ανατρέξουμε στις ίδιες τις αποφάσεις αυτού του κόμματος, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί στα ντοκουμέντα του:

1. «18. Ο ΣΥΝ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. ...Το σημερινό ΚΚΕ έχει στραφεί οριστικά προς το παρελθόν, προσβλέποντας σε πρότυπα και πρακτικές που δυσφημίζουν τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ακολουθεί πολιτική αυτοαπομόνωσης, φανατισμού και περιχαράκωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγώνες και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Με τη στάση του απέναντι στο ΣΥΝ έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη κοινής δράσης των εργαζομένων για την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παρακμή»1.

2. «Απορρίπτει επίσης κάθε λογική συμπληρωματικότητας απέναντι στο ΚΚΕ που οδηγούν σε απόψεις περί στρατηγικής συνάντησης με το ΚΚΕ και δημιουργίας ενός "ενιαίου πόλου της Αριστεράς". Αμετακίνητος στρατηγικός στόχος του ΣΥΝ είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας»2.

Η γνώμη, η αντίληψη, οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΣΥΝ για το ΚΚΕ προκύπτουν πολύ καθαρά από τα σύντομα αλλά χαρακτηριστικά αυτά αποσπάσματα των ντοκουμέντων του ΣΥΝ.

Αναίρεσε μήπως ο ΣΥΝ αυτές τις αποφάσεις; Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει άλλη απόφαση του ίδιου οργάνου που να αναιρεί τα παραπάνω. Απομένουν λοιπόν ξεκρέμαστες οι δραματικές εκκλήσεις και ο πόνος για την «ενότητα της Αριστεράς».

Ο ΣΥΝ και οι σύμμαχοί του δεν είναι ειλικρινείς, δε λένε την αλήθεια, δεν τους πήρε ο πόνος για ενότητα. Ακόμα και τώρα μέσα στα διάφορα κλαψουρίσματα για την ενότητα ξεχωρίζουν οι μεγάλες διαφορές σε θέσεις και αντιλήψεις για την πολιτική, με αυτές του ΚΚΕ. Θα δώσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. «Στην πεπατημένη, χωρίς δεσμεύσεις και λύσεις

...Μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το κοινωνικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Γ. Παπανδρέου. Τι ακριβώς υπόσχεται στους πολλούς -πέραν της ελπίδας για τους κομματικούς ότι δε θα χαθεί η διαχείριση της εξουσίας;

Δεν είμαστε σε εποχές που η ανατροπή της Δεξιάς συγχωρούσε ασάφειες και ασυνέπειες. Οι πολίτες ρωτούν και απαιτούν τώρα λύσεις και καθαρές δεσμεύσεις3.

2. «Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα πολιτικής, όχι αρχηγών

...προσθέτοντας ότι «όλο αυτό το σόου όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών αλλά επιδεινώνει την κρίση του πολιτικού μας συστήματος» (Από ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου)4.

3. «ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΗΤΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αλ. Καλύβης: Δεν θα γίνουμε συνεταίρος στην απορύθμιση και την ανασφάλεια

...Κρίση στη ΓΣΕΕ προκαλεί η στάση της ΠΑΣΚΕ...»4.

Δηλαδή, μετά από τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚικής επέλασης, σε δικαιώματα και κατακτήσεις εργατιάς-λαϊκών στρωμάτων, στη δημόσια περιουσία, η ΑΥΓΗ - άρα και ο ΣΥΝ - αδυνατεί να αντιληφθεί το κοινωνικό περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Γ. Παπανδρέου...

Δηλαδή, μετά από τόσα χρόνια σκληρής ταξικής πολιτικής κυβέρνησης-μεγάλου κεφαλαίου- Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΝ αγωνιά για την επιδείνωση της κρίσης του πολιτικού συστήματος! Μεγάλη και πολύ «αριστερή»-«ανατρεπτική» η αγωνία του κυρίου προέδρου!

Δηλαδή, μετά από τόσα χρόνια «κοινωνικού διαλόγου» και την πρόσδεση της πλειοψηφίας των συνδικάτων στον «κοινωνικό εταιρισμό» το στέλεχος του ΣΥΝ που πρωτοστάτησε στο διάλογο-απάτη διατυπώνει ενστάσεις του είδους διάλογος για τα μάτια του κόσμου, εννοώντας προφανώς πως ο ΣΥΝ νοιάζεται για σοβαρό διάλογο!

Στον αντίποδα των ερωτημάτων-ανησυχιών και της αγωνίας του ΣΥΝ για το πολιτικό σύστημα βρίσκονται οι θέσεις του ΚΚΕ. Στην μπροσούρα Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ (προεκλογικό φυλλάδιο που παρουσιάζει συνοπτικά την πολιτική του πρόταση - βλέπε ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Γενάρης 2003), ξεκαθαρίζει το κύριο ζήτημα:

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στο λαό: Ο δρόμος της ενσωμάτωσης, δηλαδή ο δρόμος της πιο ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ο δρόμος της ρήξης μ' αυτήν την πολιτική».

Το ΚΚΕ «δεν κρύβει λόγια», μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας:

  • «Η πρόσφατη αλλαγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων»
  • «Ο Συνασπισμός δίνει αριστερό άλλοθι στην κυρίαρχη πολιτική. Στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμες στιγμές. Το πρόγραμμά του συγκλίνει με του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και συνεργάζεται μαζί του στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι κόμμα δίχως φερεγγυότητα. Διαμαρτύρεται για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ ψήφισε το Μάαστριχτ, που βάζει τα θεμέλια της αντιλαϊκής πολιτικής! Τάσσεται υπέρ του γαλλογερμανικού άξονα και του Ευρωστρατού».

Ο ΣΥΝ φρόντισε και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή - για την κύρωση της συνθήκης διεύρυνσης της ΕΕ - να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο ΣΥΝ: Ψήφισε, μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τη συνθήκη ένταξης δέκα χωρών στην ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό πόλο! Πρόβαλε ξανά τη θέση ότι η «Ευρώπη» θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «δύναμη αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της ηγεμονίας των ΗΠΑ». Δηλαδή, η έμμονη ιδέα της ΕΕ ως αντιπάλου δέους στις ΗΠΑ δεν εγκαταλείπεται από το ΣΥΝ.

Μοναδική άλλη φωνή στην ευδαιμονία για τη διεύρυνση το ΚΚΕ, που ξεκαθάρισε: «Είμαστε εναντίον. Εμείς καταψηφίσαμε την ένταξη της Ελλάδας. Πώς να πούμε τώρα για τους άλλους λαούς ότι δε μας ενδιαφέρει;».

Οσα εκθέσαμε στο κείμενο αυτό συνηγορούν στη θέση-απάντηση του ΚΚΕ στα περί «ενότητας της Αριστεράς» και «συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων». Με λόγια και έργα φαίνεται καθαρά η θέση και κυριότερα η πορεία του καθένα μέσα στο πεδίο της πολιτικής της ταξικής πάλης. Ηρθε, είναι πλέον πολύ κοντά η ώρα της ευθύνης όλων, μαζί και των αριστερών. «Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο οργανωμένος λαός που αγωνίζεται με προοπτική μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του».

«Χρεοκόπησαν όλοι οι δήθεν "τρίτοι δρόμοι"

Το θέμα που τίθεται είναι:

`Η με το λαό, ή με τον ιμπεριαλισμό.

`Η ανάταση ή υποταγή και ό,τι προκύψει.

Δεν αξίζει στους λαούς το δεύτερο» 5.

Οι αριστεροί μαζί με όλους όσοι αγωνίστηκαν, όλους όσοι δεινοπάθησαν από την υποταγή στις απαιτήσεις κεφαλαίου-Ευρωπαϊκής Ενωσης και την καθήλωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στον «κοινωνικό διάλογο»-απάτη, έχουν δυνατότητα αριστερής-ταξικής-αποτελεσματικής απάντησης, την ψήφο στο ΚΚΕ!

Σημειώσεις

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ - Μάρτης 1996

2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 3ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ - 29-30 του Ιούνη, 1-2 του Ιούλη 2000

3. Η ΑΥΓΗ Τρίτη 20 του Γενάρη 2004, σελίδα 2

4. Η ΑΥΓΗ Τρίτη 10 του Φλεβάρη 2004, σελίδες 1, 3

5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπειρίες και σκέψεις(2005-10-09 00:00:00.0)
Ο ρόλος του ΣΥΝ(2004-03-24 00:00:00.0)
Καθ' έξιν υποκριτές!(2004-03-10 00:00:00.0)
«Δεσμευμένος» στην αοριστία(2004-03-06 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ, η ενότητα της Αριστεράς και το ΚΚΕ(2004-03-04 00:00:00.0)
Περί ΣΥΝεργασιών...(2002-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ