Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ψηφίζουμε και για τον πόλεμο!

«Εκτός ύλης» έχουν βγάλει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το μείζον θέμα της εμπλοκής της χώρας στους πολέμους της Νέας Τάξης. Ενα θέμα που πριν από ένα χρόνο, στη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής επιδρομής στο Ιράκ, συγκλόνιζε την Ελλάδα και σύσσωμο τον ελληνικό λαό.

Φυσικά, δεν είναι τυχαία αυτή η «συνωμοσία της σιωπής» των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Η αναφορά και μόνο στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές από το 1990 μέχρι σήμερα θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες τους για τις οποίες είναι οριστικά καταδικασμένοι στη λαϊκή συνείδηση. Θα αναδείξει, όμως, και τον ίδιο τον λαϊκό παράγοντα, ο οποίος πρωταγωνίστησε με τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις. Ισως αυτό φοβούνται περισσότερο.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιδρομές των τελευταίων χρόνων δεν είναι ένα στιγμιαίο έγκλημα. Σφραγίζει όλες τις πλευρές της πολιτικής των δύο «μεγάλων» κομμάτων και οι συνέπειές της πολλαπλασιάζονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Και, ασφαλώς, δεν τελειώνει εδώ...

Αμέσως μετά τις εκλογές της 7 Μάρτη θα τεθεί σε εφαρμογή το προαποφασισμένο σχέδιο για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και στο Ιράκ. Ηδη, το θέμα έχει συζητηθεί στο ΝΑΤΟ και η απόφαση, για στρατιωτική συνδρομή στις δυνάμεις κατοχής, είναι δεδομένη. Το αίτημα για ελληνική συμμετοχή τέθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η μοναδική «ένσταση» του κ. Σημίτη αφορούσε στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως, μετά τους Αγώνες;

Αλλά, η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Ιράκ δε συνιστά τη μοναδική πολεμική εμπλοκή. Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Αφγανιστάν. Ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στον «ευρωστρατό» ανοίγει και νέα πεδία επεμβάσεων.

Η «επόμενη μέρα», λοιπόν, θα βρει τη χώρα στη δίνη της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ στην κυβέρνηση, θα αναλάβουν και νέες δεσμεύσεις. Με «όραμα» να κάνουν την Ελλάδα χωροφύλακα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων, για να εξυπηρετηθούν και τα σχέδια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, σέρνουν τη χώρα στην αντιπαράθεση με γειτονικές χώρες και λαούς.

Στις 7 Μάρτη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τον πόλεμο, την εμπλοκή της χώρας και τους αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής. Να κάνουν την «επόμενη μέρα» αφετηρία για τους νέους αγώνες που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε παράγοντα ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μάτωσαν» και ετοιμάζονται «να ξαναματώσουν» για τους στόχους του ΝΑΤΟ(2022-02-19 00:00:00.0)
Η κατάσταση στην περιοχή απαιτεί επαγρύπνηση και ένταση της λαϊκής πάλης(2014-11-07 00:00:00.0)
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας!(2011-03-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-03-28 00:00:00.0)
Ολη η Ελλάδα μια βάση - ΝΑΤΟικό ορμητήριο(2002-08-18 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι(1998-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ