Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μπαράζ προεκλογικών υποσχέσεων...

Στόχος μας είναι «να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος», ισχυρίστηκε εντελώς προκλητικά χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ», την ίδια στιγμή που υπεραμυνόταν της ανάλγητης πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια «νέα εποχή», η οποία όμως ξεκαθάρισε ότι θα είναι πλήρως υποταγμένη στους νόμους της αγοράς. Εξάλλου, όπως είπε, «γι' αυτό προχώρησε και στη διεύρυνση», προκειμένου να «υπάρξει σύνθεση απόψεων για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά»... Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοσε και θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματιών και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, είναι σίγουρο ότι χρειάζεται μαζί τους «παλιούς» και τους νέους γνήσιους εκφραστές της. Βέβαια, μαζί με τους «νόμους της αγοράς», ο Γ. Παπανδρέου... θυμήθηκε και το... σοσιαλισμό, ισχυριζόμενος ότι «εμείς στο ΠΑΣΟΚ κρατάμε τις αξίες μας»!

Ανακάλυψε ότι για τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, αλλά και γενικότερα όλα τα προβλήματα της κοινωνικής ζωής του τόπου... ευθύνεται «η πολυνομία» και θέλοντας να μετατρέψει το λαό σε «συνένοχο» υποστήριξε ότι όλα αυτά θα λυθούν «με διαβουλεύσεις και με τη συνεργασία του πολίτη»... Παράλληλα, ξεχνώντας προφανώς ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο εδώ και μια δεκαετία, ανέφερε ότι θα δείξει «καμιά ανοχή στη διαφθορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυρίστηκε ότι θα πατάξει «τη φοροδιαφυγή και θα φέρει διαφάνεια» στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας την «ηλεκτρονική αξιολόγηση και τον δειγματοληπτικό έλεγχο»...

Προχώρησε στις γνωστές προεκλογικές εξαγγελίες για το χώρο της υγείας και της παιδείας, «μοιράζοντας» απλόχερα 10.000 νέες θέσεις νοσηλευτών, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, λίγους μήνες νωρίτερα, όταν παρουσίασε την περιβόητη «Χάρτα Σύγκλισης»... Οσο για το χώρο της παιδείας, πρότεινε «διάλογο» και «τομές» για τα πάντα, ενώ χρήματα για την ανάπτυξή της θα εξοικονομήσει από το «μέρισμα ειρήνης».

Συγχρόνως, προανήγγειλε τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων του «συγκεντρωτικού κράτους», όπως το χαρακτήρισε, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά για τη μετάθεση και αντίστοιχων πόρων σ' αυτήν...

Νέος εμπαιγμός για τις γυναίκες

Σε ανανέωση του εμπαιγμού της εργαζόμενης, της μητέρας, της νέας, της άνεργης γυναίκας, προχώρησε χτες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση γυναικών στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το μόνο πράγμα που δεσμεύτηκε χτες ήταν ότι και στη δική του «νέα εποχή» θα συνεχιστεί η καθολική εκμετάλλευση των γυναικών.

«Απόψε ανανεώνουμε το συμβόλαιό μας με τη γυναίκα», υποστήριξε ο «ηγέτης» της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αφού πρώτα καυχήθηκε για τη δήθεν χειραφέτηση των γυναικών την τελευταία εικοσαετία, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, οφείλεται «στις προοδευτικές πολιτικές που εισήγαγε το κίνημά μας»...

Με περίσσιο θράσος και μεγαλόστομες δηλώσεις περί εμπιστοσύνης στη γυναίκα, λόγω της «εργατικότητάς» της, της «αποφυγής συγκρούσεων», της «ελπίδας για μια κοινωνία ισότητας», ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα των γυναικών. Περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις για την «πάταξη» της ανεργίας, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην ουσιαστική κατάργηση της συνταξιοδότησης των γυναικών, η οποία είναι αποτέλεσμα της μερικής απασχόλησης, που ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία προτείνει για την επίλυση της ανεργίας.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για μέτρα και πολιτικές που θα πάρουν τα βάρη από τη γυναίκα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στα κοινά, για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, για χώρους φύλαξης παιδιών με συμμετοχή των ίδιων των γυναικών, για φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα έχουν χώρους φύλαξης παιδιών, για Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας, που θα αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο - όπως υπογράμμισε - για «τον ίδιο ως πρωθυπουργό» στη χάραξη μιας πολιτικής ισότητας.

Δεν παρέλειψε να σκορπίσει υποσχέσεις για στήριξη των γυναικών ευπαθών ομάδων, μετανάστριες, πρόσφυγες, ηλικιωμένες, αλλά και να σημειώσει: «Πιστεύω και εμπιστεύομαι τη γυναίκα που κρύβει μέσα της μεγάλες δυνάμεις τις οποίες χρειαζόμαστε στην απασχόληση, στην ύπαιθρο, στο σχολείο...».

Θυμήθηκε και την ειρήνη

Τελειώνοντας κάλεσε όλους τους υποψήφιους βουλευτές «αύριο (σ.σ. σήμερα) να μιλήσουν για την ειρήνη», ώστε να αναδείξουν, όπως ισχυρίστηκε, έτσι την ειρήνη ως προτεραιότητα από τις 8 του Μάρτη και μετά.

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την κεντρική πολιτική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλη κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ