Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ
Απαιτούν πλήρη ασυδοσία!

Σε μια προκλητική «επίδειξη» πυγμής και αλαζονείας προχώρησαν χτες οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, ALTER. Αντί να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Συντάγματος και του νόμου, που απαιτούν την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους, πέρασαν σε ανοιχτή αντεπίθεση, απαιτώντας από το ΕΣΡ ν' αποδεχτεί την πλήρη ασυδοσία τους. Μια ασυδοσία που εκτός των άλλων έχει να κάνει με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων από τις τηλεοπτικές οθόνες και την προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εχοντας το μαχαίρι και το πεπόνι οι μεγαλοκαναλάρχες πραγματοποίησαν χτες βράδυ διακαναλική εκπομπή με τίτλο «αστυνόμευση της ενημέρωσης», με μόνους συμμετέχοντες τους ίδιους τους διοργανωτές της ή εκπροσώπους τους. Ετσι, μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις...

Η προκλητική αυτή ενέργεια προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ αλλά και του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος αλλά και όλα τα μέλη του ΕΣΡ αρνήθηκαν, παρότι κλήθηκαν, να συμμετάσχουν στη διακαναλική εκπομπή των καναλαρχών. Την ίδια στάση κράτησε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να συντονίσει και τη συζήτηση.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «αντί οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να σπεύσουν να συμμορφωθούν με τα όσα επιβάλλουν το Σύνταγμα, οι νόμοι, αλλά και η δημοσιογραφική δεοντολογία, επιχειρούν μέσω της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, μια απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση εναντίον του ΕΣΡ, επιδιώκοντας έτσι την πλήρη ασυδοσία τους». Για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η διακαναλική εκπομπή με τίτλο «Η αστυνόμευση της ενημέρωσης» αποτελεί πρόκληση τόσο για τους εκατοντάδες δημοσιογράφους, που εργάζονται σκληρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά κυρίως για τα «αισθήματα της κοινής γνώμης». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν «πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε μια τέτοια εκπομπή».

Ο αντιπρόεδρος ΕΣΡ, Δημήτρης Χαραλάμπης, για τη χτεσινή διακαναλική εκπομπή, στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει αλλά δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, αιτιολογεί τη θέση του αυτή λέγοντας στο «Ρ» πως θεωρεί ότι η εκπομπή έπρεπε να γίνει μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, στην οποία έχουν κληθεί οι υπεύθυνοι των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Τονίζει επίσης ότι η διακαναλική «θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως προσπάθεια να προκαταλάβουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών τις αποφάσεις του ΕΣΡ».

Από την πλευρά του το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης δήλωσε για το μείζον αυτό θέμα στο «Ρ»: «Το ΕΣΡ είναι ταγμένο από το Σύνταγμα να ελέγχει τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα να σέβονται και να τηρούν την πολυφωνία. Είναι μια διαρκής απαίτηση αυτή, η οποία κατά τις προεκλογικές περιόδους απλώς εξειδικεύεται. Υποθέτω πως η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεθεατών, που δεν είναι απαθείς καταναλωτές εικόνων, γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, ιδιαίτερα με κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οσο για τη διακαναλική αντίδραση, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ιδέας περί αντικειμενικότητας που επικρατεί μεταξύ των ιδιοκτητών των καναλιών. Εχουν ήδη σπεύσει να "ενημερώσουν" το κοινό ότι η "ενημέρωση αστυνομεύεται". Η πρόσκλησή τους για συμμετοχή στη "δίκη" θυμίζει φαρ ουέστ: πρώτα πυροβολείς και μετά ρωτάς εάν αυτός που πυροβόλησες είχε δίκιο ή όχι. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργούν σε κλίμα ασυδοσίας. Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι μερικοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι ταυτίζουν εαυτούς με τα κανάλια. Θα συνέστηνα να διαβάσουν προσεκτικά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία κατά τη γνώμη μου υπενθυμίζει ότι το ήθος στη δημοσιογραφία είναι αναντικατάστατο και δεν πωλείται ή εξαγοράζεται».

Το «πρόσταγμα» για τη χτεσινή πρωτοφανή για τα τηλεοπτικά δεδομένα προκλητική ενέργεια των μεγαλοκαναλαρχών είχε δοθεί από την Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Φλεβάρη, αντιδρώντας στα πενιχρά πρόστιμα που επέβαλε το ΕΣΡ σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς για τη μη προβολή των μικρών κομμάτων και κατά συνέπεια για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας. Ηδη η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας είχε συνάντηση με το ΕΣΡ στις 2 Φλεβάρη, σε μια προσπάθεια να πιέσει το ΕΣΡ να μην επιβάλει νέα πρόστιμα και τα κανάλια να μην ελέγχονται.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΣΡ, για το θέμα της πολιτικής πολυφωνίας και για τον εξαφανισμό του ΚΚΕ και άλλων μικρών κομμάτων, είχε επιβάλει πρόστιμα στις 28 Γενάρη μεταξύ άλλων στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALTER (100.000 ευρώ), STAR (80.000 ευρώ), MEGA (70.000 ευρώ), ANTENNA (70.000 ευρώ) για το διάστημα από 15 μέχρι 19 Δεκέμβρη, όπου ως γνωστό άτυπα είχε ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Το ΕΣΡ επέβαλε στη συνέχεια στις 16 Φλεβάρη ασήμαντα πρόστιμα για το θέμα της παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA (30.000 ευρώ) και ΑΝΤΕΝΝΑ 20.000 ευρώ. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες αντιδρώντας ακόμη και σε αυτά τα ασήμαντα πρόστιμα, σε ανακοίνωσή τους μιλούσαν για αυθαίρετες και απαράδεκτες αποφάσεις, για «μεζούρες» και «ζύγι», αλλά και για «φαινόμενα και προσπάθειες αστυνόμευσης της σκέψης», ενώ παράλληλα επιχειρούν να εμφανιστούν και ως προστάτες της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων.

Τις απόψεις τους αυτές υιοθέτησε φαίνεται και ο Τέρενς Κουίκ, που μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ αναφερόμενος στα πρόστιμα, επανέλαβε το «ζύγι», τα «αστυνομικού τύπου πρόστιμα», τους καναλάρχες που... πληρώνουν τις συχνότητες και δεν τις χρησιμοποιούν δωρεάν! Εφθασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι δεν «μπορούμε να δουλεύουμε μ' ένα πιστόλι στον κρόταφο»!

Η αντικειμενική και με ίσους όρους πληροφόρηση, η τήρηση του Συντάγματος είναι όπως φαίνεται για τους καναλάρχες αρχές που τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν αυθαίρετα και χωρίς συνέπειες σ' ένα διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο, που όλα αυτά τα χρόνια το διατηρεί εσκεμμένα και με ανταλλάγματα η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ σήμερα το ΕΣΡ έχει καλέσει εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για παραβιάσεις που αφορούν δημοσκοπήσεις για πολιτικά πρόσωπα, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ