Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Δημαγωγικό το σύνθημα για την ενότητα που προβάλλει ο ΣΥΝ

Αποσπάσματα από συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «902»

Ο Δημήτρης Γόντικας
Ο Δημήτρης Γόντικας
«Η πολιτική του, δεν είναι πολιτική αλλαγής. Δεν έχουν εναλλακτική λύση απέναντι σ' αυτό που υπάρχει σήμερα. Είναι απλώς μια πολιτική διαχείρισης. Γι' αυτό το λόγο ο ΣΥΝ, ο οποίος μεταλλάσσεται προεκλογικά, ένα μόνο σύνθημα προβάλλει: Την ενότητα της Αριστεράς, τίποτα παραπάνω. Και το λέμε ευθέως: Είναι απλώς ένα σύνθημα δημαγωγικό και προβάλλεται μάλιστα με τυχοδιωκτικό και προκλητικό τρόπο». Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «902».

«Δεν έχουν να αντιπαραθέσουν τίποτα το ουσιαστικό - συνέχισε ο Δ. Γόντικας - γι' αυτό και προσπαθούν να καλύψουν και τις ευθύνες που έχουν και την αναξιοπιστία τους κάτω από αυτό το σύνθημα. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Εμείς τι λέμε: Οτι χρειάζεται πλατιά, ισχυρή συμμαχία, συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πάνω σ' ένα πρόγραμμα, σε θέσεις απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, ο τόπος. Χρειάζεται πρόγραμμα προοπτικής.

Συμμαχία, λοιπόν, που να είναι σταθερή. Δε λέμε ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν σε όλα και μάλιστα να συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Αλλά να έχουν μια θέση φιλολαϊκή. Να έχουν μια θέση που ανοίγει προοπτική προς όφελος των εργαζομένων και για βαθιές αλλαγές. Αν δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να προχωρήσει, θα διαλυθεί στην πρώτη δυσκολία. Και εδώ δε μιλάμε μόνο για τα ζητήματα του μέλλοντος, του σοσιαλισμού, θα αναφέρω ορισμένα παραδείγματα.

Προχτές στη Βουλή ήρθε για να επικυρωθεί η διεύρυνση της ΕΕ με 10 νέες χώρες. Ο ΣΥΝ ψήφισε υπέρ. Εμείς κατά, και το δικαιολογήσαμε. Ωστόσο ο ΣΥΝ δεν μπαίνει στον κόπο να συζητήσει αυτή τη διαφορά, παρά μιλάει για ενότητα δράσης και συνεργασία, όταν σ' ένα τέτοιο σοβαρότατο ζήτημα πηγαίνει σε άλλο δρόμο.

Μιλάνε για αναδιανομή του εισοδήματος. Αλλά δε λένε συγκεκριμένα τίποτα. Εμείς λέμε ότι το ελάχιστο πρέπει να είναι 1.100 ευρώ μισθός, 44 ευρώ μεροκάματο για να μπορεί μια οικογένεια να τα βγάλει πέρα, δε θα πλουτίσει με 1.100 ευρώ. Οταν κάνουν συγκεκριμένη τη θέση τους, σχεδόν ταυτίζονται με τη θέση της ΓΣΕΕ.

Αλλο παράδειγμα: Λένε ενάντια στο δικομματισμό. Και εμείς λέμε ενάντια στο δικομματισμό. Μια συμμαχία όμως, για να παλεύει με συνέπεια το δικομματισμό, πρέπει να αντιπαλεύει και τα στηρίγματα του, δηλαδή το κεφάλαιο.

Ο ΣΥΝ δεν είναι αξιόπιστος και λέει ψέματα, κοροϊδεύει τον κόσμο και καλύπτει την πολιτική του στο όνομα της ενότητας της Αριστεράς, ενώ με το ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται και σήμερα. Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στους δήμους και τις νομαρχίες. Παράδειγμα, ο κ. Γλέζος, ο οποίος εμφανίζεται ανόθευτος και υπεράνω όλων, έχει μεγάλες ευθύνες γιατί σε κρίσιμες μάχες που έδινε το κίνημα συντάχθηκε με το ΠΑΣΟΚ. Βγήκε βουλευτής του και σήμερα κόπτεται για την ενότητα της Αριστεράς και μάλιστα μοιρολογεί γιατί η Αριστερά, ο κόσμος της Αριστεράς έχει απογοητευτεί. Δηλαδή, είναι συνυπεύθυνοι και από πάνω βγαίνουν και τιμητές. Ο κ. Γλέζος είναι σήμερα στη Θάσο και έχει πάει στα χωριά που έχει μεγάλα ποσοστά το ΚΚΕ. Στη Θάσο ο ΣΥΝ συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και έχει δήμαρχο ο ΣΥΝ, που βγήκε με το ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν ταράξει τον κόσμο στη φορολογία. Υλοποιούν δηλαδή την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Στον Εβρο ο υπερνομάρχης είναι στέλεχος του ΣΥΝ και έχει βγει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ. Τι πολιτική υλοποιούν αυτοί; Δηλαδή, συνεργάστηκαν πριν ένα χρόνο στις δημοτικές εκλογές και τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη πολιτική, επειδή πήγε ο Μάνος στο ΠΑΣΟΚ και ο Ανδριανόπουλος; Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ υλοποιούσε πολιτική φιλολαϊκή; Δεν υλοποιούσε την πολιτική της ΕΕ; Δεν ικανοποιούσε τις αξιώσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου; Ξαφνικά τώρα το θυμήθηκαν μπροστά στις εκλογές;

Θέλουν να αποκρύψουν ότι έχουν την πόρτα ανοιχτή στην κεντροαριστερά. Η μόνη εναλλακτική λύση που προτείνουν είναι να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο η ΕΕ! Εκεί εξαντλείται η "επαναστατικότητά" τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ