Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Χρήσιμες» επαφές στις ΗΠΑ

Στο εγγύς μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα των «υψηλών» επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν απέφυγε τις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές θέσεις για τη λύση «ανοικτών» εθνικών θεμάτων.

Ο Κ. Καραμανλής είχε χτες συνάντηση 35 λεπτών με τον αντιπρόεδρο Ντ. Τσέινι και τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, με τους οποίους συζήτησε όλα τα τρέχοντα θέματα. Στις δηλώσεις του αμέσως ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο αλλά «μπορούν να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικές».

Για το θέμα της τρομοκρατίας είπε στους συνομιλητές του ότι «συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και για λόγους αρχής αλλά και για «να στείλουμε ένα μήνυμα: Οτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι οι πιο ασφαλείς Αγώνες που έγιναν ποτέ». Ανέφερε ότι για να εμπεδωθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική που προτείνει το κόμμα του για τα Βαλκάνια (απαραβίαστο συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προοπτική όλων των κρατών να γίνουν πλήρη μέλη και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ). Για το Κυπριακό είπε πως επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι, δηλαδή, η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Για το θέμα του ευρωστρατού είπε ότι ετέθη από τον ίδιο για να επαναλάβει τις «πάγιες θέσεις» του κόμματός του. «Ενώ πράγματι -- είπε -- συμφωνούμε με τη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ στα αμυντικά θέματα, το κείμενο το οποίο έχει παρουσιαστεί, για μας, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, παρά μόνο αν υπάρξουν σοβαρές τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση την οποία επανειλημμένως έχουμε πει».

Χειραψία με Μπους

Το προηγούμενο βράδυ ο Κ. Καραμανλής είχε την πολυπόθητη επαφή με τον Πρόεδρο Μπους, με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο «πλανητάρχης» στους ηγέτες της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Μπους ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ο Κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε για την ομαλή πορεία της προσπάθειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμαστε και σας περιμένουμε να έρθετε. Θα είναι πολύ καλοί αγώνες και ασφαλείς». «Εάν το λέτε εσείς -- σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος -- τότε θα είναι ασφαλείς. Και θα έρθω».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε της δεξίωσης, ο Κ. Καραμανλής συζήτησε για αρκετή ώρα με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, κυρίως για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση(2007-06-06 00:00:00.0)
Στις ΗΠΑ για επαφές η Ντ. Μπακογιάννη(2007-03-22 00:00:00.0)
Μαμούνια(2005-10-08 00:00:00.0)
Η «σιδηρά κυρία» κατέφτασε(2004-11-17 00:00:00.0)
Οι «σκοτεινές» συναντήσεις της Κοντολίζα Ράις(2003-04-08 00:00:00.0)
Γεράκια...(2001-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ