Εύκαμπτη αποδεικνύεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλη
Η καλή θέληση, από την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένη, αφού όπως φαίνεται ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση που ασκείται από εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να κλείσει το θέμα.
«Ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα βρεθεί λύση και επειδή είμαστε σε περίοδο Μουντιάλ, ελπίζουμε... να βάλουμε γκολ», δήλωσε χαριτολογώντας μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο κ. Αθνάρ τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό «να λάβουμε υπόψη μας τις ευαισθησίες όλων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η ισπανική προεδρία έχει καταθέσει μια προσθήκη στο κείμενο της Αγκυρας, το οποίο συνοψίζει τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον ευρωστρατό, η οποία προσφέρει τα προσχήματα, για να υποχωρήσει από τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση. Η εν λόγω προσθήκη δεσμεύει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Τουρκία, να αποδεχτούν τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και το κοινοτικό κεκτημένο. Μέσα από αυτή τη λογική, η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει, ότι η τουρκία ουσιαστικά δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί σε μια χώρα - μέλους της ΕΕ.
Ωστόσο, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι και η ισπανική πρόταση καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Αγκυρας να συμμετάσχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούν σε περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, όμως, η Αγκυρα αποκτά τη δυνατότητα να εξαιρεί περιοχές όπως το Αιγαίο και η Κύπρος από το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας.
Εξάλλου, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης (20-21 Ιουνίου) και στη θεματολογία της. Ειδικότερα, κατά την άποψη του Ισπανού πρωθυπουργού σημαντικότερο θέμα είναι η υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει η κάθε χώρα μόνη της», τόνισε ο Αθνάρ, ενώ ο Κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει από παλιά υποβάλει προτάσεις για το θέμα, καθώς είναι «η πιο εκτεθειμένη» στο εν λόγω πρόβλημα.
«Ελπίζουμε, η πρωτοβουλία της Ισπανικής Προεδρίας να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ.Σημίτης και ειδικότερα ανέφερε ότι η Αθήνα ζητά να απαντηθούν στη Σεβίλλη τα ερωτήματα που αφορούν: τη χρηματοδότηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, την κατανομή των βαρών και το καθεστώς ένταξης των μεταναστών, που ήδη βρίσκονται στις χώρες φιλοξενίας.
«Ζητούμε την υιοθέτηση μιας εφαρμόσιμης πολιτικής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.