Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντισυνταγματική μεθόδευση

Κανένα δισταγμό στο να παραβιάσει ακόμη και τους δικούς της νόμους δεν έχει η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει άρον - άρον το αντιασφαλιστικό της έκτρωμα ώστε να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Αφού επί ένα χρόνο μεθόδευε το καίριο πλήγμα που σήμερα επιχειρεί στα θεμέλια του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, αφού νύχτα κατέθεσε το τερατούργημά της στη Βουλή, χτες επιχείρησε να το εισάγει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της, παραβιάζοντας όχι μόνο τον κανονισμό της αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα!

Η κυβερνητική μεθόδευση να κατατεθεί το νομοσχέδιο χωρίς να συνοδεύεται όπως ορίζει το Σύνταγμα από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αρμόδιο για τις κρατικές δαπάνες, αλλά και χωρίς την απαραίτητη έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να διακόψει τις εργασίες της. Η «παράλειψη» ίσως να οφείλεται στο ότι δε στάθηκε κατορθωτό να εκπονηθεί η έκθεση λόγω της εσπευσμένης κατάθεσης του νομοσχεδίου είτε στο ότι αυτή περιέχει σημεία ενοχλητικά για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση αν τελικά συνεχιζόταν η συζήτηση, θα ήταν πολύ πιθανό να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο και εκ των υστέρων να διαπιστωνόταν η αρνητική εκτίμηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρηματοδότηση των συντάξεων του δημοσίου.

Οπως και να 'χει το περιστατικό αποκαλύπτει την πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει το γρηγορότερο με το «αγκάθι» του ασφαλιστικού, μπροστά και στην πανεργατική πανυπαλληλική απεργία της 18ης Ιούνη. Το άγχος που τους έχει καταλάβει δεν είναι αδικαιολόγητο. Γνωρίζουν πως κάθε λεπτό, κάθε ώρα και μέρα που περνάει, ο χρόνος μετράει εναντίον τους ακριβώς γιατί αξιοποιείται από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Θέλουν πάση θυσία να ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο έτσι ώστε με καλύτερους όρους, ευνοϊκότερους, τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ να ριχτούν στη μάχη της υπονόμευσης της απεργίας, της άμβλυνσης των αντιδράσεων των εργαζομένων, προπαγανδίζοντας την εξέλιξη αυτή ως μη αναστρέψιμη.

Ματαιοπονούν. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα - που δε χτυπάει μόνο το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση με αξιοπρεπείς συντάξεις αλλά υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης - έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, μαζί και οι εμπνευστές και οι υποστηρικτές του. Οι εργατοϋπάλληλοι ξέρουν πως τα δικαιώματα υπάρχουν όσο τα υπερασπίζονται και πως η πάλη τους είναι η μόνη εγγύηση για την κατάκτηση νέων. Δε θα παραδώσουν αμαχητί τη μεγαλύτερη κατάκτησή τους. Θα την υπερασπιστούν μέχρι τέλους. Απεργώντας καθολικά στις 18 Ιούνη, εντείνοντας την πάλη τους για την περιφρούρηση όσων έχουν και για την απόσπαση όσων δικαιούνται. Και δικαιούνται μια πραγματικά σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Δικαιούνται, ακόμα, πολλά περισσότερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ