Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΕΠ τέλος...

Με τη διάλυση του κόμματος των γκάλοπ και των καναλιών, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στη ΝΔ

Το άδοξο, αλλά προδιαγεγραμμένο τέλος του κόμματός του ανήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, και την παταγώδη αποτυχία μιας ακόμα εφεδρείας του δικομματισμού. Το «λουκέτο» στο ΚΕΠ, το οποίο δεν κατάφερε να πάρει μέρος σε καμία εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι είναι «βραχύβια» και δεν έχουν καμία τύχη κόμματα και κινήσεις συμπληρωματικά του δικομματισμού, που «ιδρύονται» με βασικό στόχο να χρησιμεύσουν ως δεξαμενές διοχέτευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, υπερακοντίζοντας, ταυτόχρονα, σε νεοφιλελευθερισμό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μεγάλων αφεντικών, τα οποία τον είχαν αρχικά «προικοδοτήσει» με υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και απλόχερη υποστήριξη από τα ΜΜΕ που ελέγχουν.

Ο ίδιος, στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα - σε «εθνικό δίκτυο» πάντα - ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους την αναστολή της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματός του και τη μετατροπή του σε όμιλο πολιτικού προβληματισμού, ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον. Στην πραγματικότητα όμως, οι φιλοδοξίες του πλέον περιορίζονται σε μια αξιοπρεπή επιστροφή στη ΝΔ, ηγετικά στελέχη της οποίας βγήκαν χθες να τον «προϋπαντήσουν». Πάντως, με τη διάλυση του ΚΕΠ, εκπληρώνει τον όρο που του έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Κ. Καραμανλής για την επιστροφή του στη ΝΔ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του εγχειρήματός του, επικαλούμενος τις αντοχές του δικομματισμού (τον οποίο, κατά τ' άλλα, θα διεμβόλιζε), αλλά και τις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς και την «άρνησή» του να δεχτεί χρήματα από τα διαπλεκόμενα.

Συγκρατημένη ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Ρηγίλλης. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σχολίασε από την Ουάσιγκτον ότι η αναστολή λειτουργίας του ΚΕΠ «είναι μια εξέλιξη που δε μας εκπλήσσει. Ο ίδιος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκηνή. Η ΝΔ θα αξιολογήσει και θα συνεκτιμήσει την όλη υπόθεση σε βάθος χρόνου».

Ο Κ. Μητσοτάκης, τον οποίο ο δήμαρχος είχε ενημερώσει χθες το πρωί για την απόφασή του, χαρακτήρισε αναμενόμενη τη διάλυση του ΚΕΠ και πρόσθεσε: «Τώρα η θέση του είναι στη ΝΔ». «Οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές», δήλωσε ο Μ. Εβερτ, επισημαίνοντας ότι ο δήμαρχος έκανε την κίνηση που έπρεπε για να προσεγγίσει τη ΝΔ.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε από τον εκπρόσωπό της Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος σχολίασε (στο «Μέγκα») ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεν κατόρθωσε να δώσει στο κόμμα του μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, αφού δεν έπαιζε κανένα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιχειρώντας να αποτρέψει τη δημιουργία κλίματος θριαμβολογίας από την πλευρά της Ρηγίλλης, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «δεν μπορεί να μεταφέρει ψηφοφόρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ