Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα βιώσιμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ προσωρινά η συζήτηση του περίφημου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως όταν ξανάρθει αύριο για συζήτηση στη Βουλή θα είναι ακριβώς το ίδιο. Ισως και χειρότερο, γι' αυτό δεν μπορεί να πάρει όρκο κανείς...

Πάντως, ακόμα και η αδυναμία της κυβέρνησης να επισυνάψει μαζί με το νομοσχέδιο έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική. Γιατί, βέβαια, ούτε καμιά χρηματοδότηση εξασφαλίζεται, ούτε καμιά βιωσιμότητα. Πού να βγάλει άκρη το Λογιστήριο...

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων - σύμφωνα με την κυβερνητική λογική - βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οσο μεγαλύτερες οι απώλειες, τόσο μεγαλύτερη η βιωσιμότητα.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 10% της αλιείας ζητά τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολόκληρη την Ευρώπη. Γεγονός, που, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσει 30.000 ψαράδες στην ανεργία και την εξαφάνιση. Δικαιολογία, η διάσωση του περιβάλλοντος.

Το σενάριο είναι γνωστό, όπως και οι διάφορες πτυχές του. Αλλωστε, την καταπολέμηση του καπνίσματος επικαλέστηκαν, όταν ζήτησαν τη μείωση της παραγωγής καπνού και τη σωτηρία του Τρίτου Κόσμου, όταν ζήτησαν την εξαφάνιση της αγροτικής παραγωγής.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι δικοί μας ψαράδες, βέβαια, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για όλα αυτά. Ιδίως από τη στιγμή που το υπουργείο Γεωργίας υπόσχεται να «αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με άλλες χώρες της Μεσογείου». Αυτά τα έχουμε ξανακούσει και πια δεν «τσιμπάει» κανένας.

«ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΤΣΙ» τα πράγματα με τον ευρωστρατό, λέει επισήμως ο Αθνάρ, που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία. Δύσκολα τα πράγματα, δηλώνουν οι Γερμανοί. Γενικώς, πολλή συζήτηση γίνεται.

Οχι πως είμαστε κατά του διαλόγου, πλην όμως είναι ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αυτά που διακυβεύονται και σίγουρα είναι μάλλον προκλητικό να ακούς τόσους «εταίρους» να τα ...διαπραγματεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ