Τετάρτη 12 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η δύναμη των αδυνάτων

Ποιος το περίμενε! Η πρωτάρα Σενεγάλη πέταξε εκτός μουντιάλ την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία. Μια μικρή και φτωχή χώρα της Αφρικής, επικράτησε στο ποδόσφαιρο μιας ισχυρής και πλούσιας χώρας της Ευρώπης. Εντάξει, συμφωνώ «κουρασμένα άλογα με σακαταμένα πόδια» οι Γάλλοι διεθνείς. Τούτο, όμως, ουδόλως υποβαθμίζει την αξία και τη σημασία του ποδοσφαιρικού κατορθώματος της Σενεγάλης.

Εχει δε μεγαλύτερη αξία αυτό το κατόρθωμα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι και στο ποδόσφαιρο - όπως, άλλωστε, σε κάθε τι που διαδραματίζεται στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης - ισχύει το «δίκαιο του ισχυρού», καθότι είναι γνωστό ότι ενεργοποιούνται και «μπερδεύονται» μ' αυτό οικονομικά, πολιτικά και άλλα μεγαλοσυμφέροντα.

Το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κάποιος εξετάζοντας το πώς και το γιατί, εν προκειμένου, η Σενεγάλη κατάφερε να επικρατήσει της Γαλλίας, είναι ότι ουδείς παραμένει εσαεί ανίκητος και επομένως ουδείς δικαιολογείται να καταθέτει τα όπλα πριν τη μάχη. Τούτο ισχύει πρωτίστως για το ποδόσφαιρο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε στη δικαιοδοσία κάποιων ανίδεων και αναιδών νεαρών που απλώς γνωρίζουν πώς να κλοτσούν με χάρη το τόπι. Ισχύει, όμως, και για πολλές άλλες ανθρώπινες δράσεις και δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία.

Είναι, λοιπόν, αυτή η απρόσμενη και αναπάντεχη ποδοσφαιρική επιτυχία της Σενεγάλης μια «ένεση δύναμης και αισιοδοξίας» σ' όλους τους μικρούς, φτωχούς και ανίσχυρους τούτου του κόσμου. Μια «ένεση αισιοδοξίας» στους εργαζόμενους για να μπουν με θάρρος στην ταξική πάλη, ορθώνοντας ανάστημα στους εκμεταλλευτές τους. Μια «ένεση δύναμης» στους λαούς για να μπουν με τόλμη στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Μία «ένεση» στους φτωχούς και αδικημένους όπου Γης για να μπουν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Κι έχει τεράστια αξία αυτή η «ένεση» στη σημερινή εποχή της μοιρολατρίας, της απαισιοδοξίας, της λιποψυχίας και της παραίτησης.

Αλλά ας μην έχει κανείς αυταπάτες. Οι αδύναμοι δε νικούν συχνά και οι δυνατοί δεν ηττώνται εύκολα. Χρειάζεται πολύ δουλιά για να 'ρθουν «τα πάνω, κάτω». Χρειάζεται περίσσευμα ψυχής για να σηκώσει ο αδύναμος τα μάτια του στο ύψος των ματιών του ισχυρού. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα καρδιάς και αποκοτιάς η επίτευξη των στόχων. Είναι και θέμα μυαλού, καλής προετοιμασίας, σωστής οργάνωσης και αποτελεσματικού συντονισμού των αγώνων. Μόνο έτσι θ' αλλάξει η κοινωνία και θα 'ρθει μια καλύτερη...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι λαοί θα πληρώσουν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ΕΕ - Μ. Βρετανίας(2017-05-18 00:00:00.0)
Αθλητικές μεταδόσεις(2012-07-26 00:00:00.0)
Φώτα(2004-01-06 00:00:00.0)
Η «ελεύθερη αγορά»(2002-04-30 00:00:00.0)
Ξανά στ' άρματα(2000-05-21 00:00:00.0)
Mε τα ψηφοδέλτια της συμπαράταξης δυναμώνει η ελπίδα(2000-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ