Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ΗΠΑ για επαφές η Ντ. Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα με την Κοντολίζα Ράις. Χτες συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Το Kυπριακό, το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι εξελίξεις γύρω από την προτεινόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χτες στη Νέα Υόρκη. Η Eλληνίδα υπουργός βρίσκεται από χτες στην Ουάσιγκτον όπου θα «γιορτάσει» για δεύτερη συνεχή χρονιά την επέτειο της 25ης Μαρτίου σε συναντήσεις με τον Μπους, την Κοντολίζα και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως «ήταν μια πρώτη ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για θέματα της περιφέρειας, για τα θέματα του ΟΗΕ και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά βεβαίως, το κύριο βάρος ήταν στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό».

Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο Κόσσοβο, καθώς και για το πρόγραμμα που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας. «Πιστεύω πως ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική συζήτηση στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε και το σύνολο των ελληνικών θέσεων», συνέχισε.

Η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι προς το παρόν ο ΟΗΕ δεν προετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό, ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η «πολύ σημαντική» συμφωνία της 8ης Ιουλίου, την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε, τορπιλίζει ανοιχτά η Αγκυρα χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι αρνούνται να προσέλθουν στις συζητήσεις. Για το Κόσσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε ότι υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συζήτηση για το καθεστώς και αφότου σχηματιστεί πρώτα η νέα σερβική κυβέρνηση.

Εκτός των προαναφερθέντων ζητημάτων, συζητήθηκε επίσης το θέμα του Λιβάνου, για το οποίο διαφάνηκε συναντίληψη ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση Σινιόρα».

Η υπουργός Εξωτερικών από χτες βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα θα έχει σειρά συναντήσεων με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και τους συνεργάτες της Τζον Νεγκρεπόντε και Νίκολας Μπερνς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και αρκετά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Την Παρασκευή, θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικά ταξίδια στις ΗΠΑ(2009-09-17 00:00:00.0)
Αναζητούνται διατυπώσεις «εποικοδομητικής ασάφειας»(2008-09-23 00:00:00.0)
Μπλεγμένη στο ΝΑΤΟικό ιστό(2008-08-21 00:00:00.0)
Συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για επέμβαση(2006-07-26 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ(2006-04-26 00:00:00.0)
Στην Ουάσιγκτον για ...αναφορά η υπουργός Εξωτερικών(2006-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ