Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η «σιδηρά κυρία» κατέφτασε

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τελικά, η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, η μέχρι χτες σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, δεν προτίμησε την «εθελούσια έξοδο, ώστε να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή της καριέρα», από την κυβέρνηση Μπους, όπως είχε διαρρεύσει η ίδια. Οι πολιτικές της φιλοδοξίες, που κατά τους αναλυτές είναι η διεκδίκηση ακόμη και αυτής της προεδρίας των ΗΠΑ μελλοντικά, αποδείχτηκαν πολύ πιο ισχυρές φυσικά και, τελικά, θα διαδεχτεί στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Κόλιν Πάουελ, ο οποίος «αναχώρησε εσπευσμένα» κατά τις εκτιμήσεις...

Η Κοντολίζα Ράις, που θεωρείται πιο «σκληροπυρηνική» από τον Πάουελ, είναι από τις πιο στενές συνεργάτιδες του Προέδρου Μπους και ένθερμη υποστηρικτής, σύμφωνα με το BBC, του «δόγματος Μπους» περί προληπτικών πολέμων, θα είναι η πρώτη μαύρη υπουργός Εξωτερικών, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Οσο για τον διάδοχό της στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, θα είναι ο έως χθες αναπληρωτής, Στίβεν Χάντλεϊ.

Πάντως, εάν είναι δυνατόν να θεωρηθούν «καλά νέα», η νέα υπουργός Εξωτερικών θεωρείται περισσότερο κατευναστική από τον άλλο φερόμενο μέχρι χθες υποψήφιο για το αξίωμα, τον πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Ντάνφορθ, λένε οι αναλυτές. Επιπλέον σχολιάζουν ότι η επιλογή αυτή του Προέδρου λέει πολλά, για το πώς σκοπεύει να χειριστεί τα φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη δεύτερη θητεία του, η οποία ξεκινάει στις 20 Γενάρη.

Στη δεύτερη θητεία, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναμένεται να εστιαστεί στο Μεσανατολικό. Επίσης, οι γνώσεις της Ράις στα ρωσικά ζητήματα αναμένεται να φανούν πολύ χρήσιμες, καθώς στις ΗΠΑ αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται ζητήματα πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, ο διορισμός της Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ανοίξει διόδους στο Λευκό Οίκο, που επιθυμεί αυστηρότερο έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεχίζονται οι «αναχωρήσεις»

Τον τελευταίο καιρό, κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Κοντολίζα Ράις θα απέρριπτε την πρόταση για διορισμό της στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί εκείνη επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας. Ομως, στη συγκεκριμένη θέση, βρίσκεται ακόμη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αν και αναμένεται κάποια στιγμή μελλοντικά να αναχωρήσει και αυτός, εξαιτίας των «72 χρόνων του».

Η ταχύτητα, με την οποία ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Κόλιν Πάουελ, καταδεικνύει, το έλασσον, την «ετοιμότητα» για τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν σωρηδόν από την προηγούμενη βδομάδα. Παραιτήσεις, όπως των υπουργών Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου Ντον Εβανς, Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Ενέργειας Σπένσερ Εϊμπραχαμ, Γεωργίας Αν Βένεμαν, Παιδείας Ροντ Πέιτζ. Χθες διέρρευσε ότι παραιτήθηκε και ο υπερυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ. Παραίτηση και αυτή αναμενόμενη, αν και η είδηση δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες. Σύμφωνα με το BBC, πιθανότερος διάδοχος του Ριτζ είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Τέλος, ο Πάουελ θα μεταβεί, όπως όλα δείχνουν, στη Μέση Ανατολή, όπως είχε ανακοινώσει λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησής του. Εξάλλου, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Μπους εξήρε τις διπλωματικές ικανότητες του Πάουελ, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή». Παρελθόν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, που είχε καθημερινά την αρμοδιότητα του γραφειοκρατικού μηχανισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεθνώς.

Παραιτήσεις και στη CIA

Την παραίτησή τους υπέβαλαν, όμως, και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της CIA, όπως ανακοίνωσε ο νέος αρχηγός της υπηρεσίας, Πόρτερ Γκος.

Ο Στίβεν Κάπες, αναπληρωτής διευθυντής των μυστικών επιχειρήσεων κι ο βοηθός του Μάικλ Σάλικ «ανακοίνωσαν επισήμως πως εγκαταλείπουν την εργασία τους και πρόκειται να ζητήσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μετάβασης της σταδιοδρομίας τους πριν τη συνταξιοδότησή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Γκος.

Από την πλευρά τους, γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν από τον Γκος, να δώσει στη δημοσιότητα έναν απολογισμό, έπειτα από τη χιονοστιβάδα παραιτήσεων που δρομολογήθηκε στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας της CIA, εξαιτίας, όπως υποστηρίζουν, των αλλαγών που εφάρμοσε ο Γκος, ο οποίος περιστοιχίζεται από στενούς, πλην όμως άπειρους και πείσμονες, συνεργάτες του και που οδήγησαν τη CIA σε μία «εσωτερική έκρηξη».

Τώρα ο Γκος «βρίσκεται στο επίκεντρο της φημολογίας για διώξεις αντιπάλων του στη CIA» ή ότι ηγείται της εκστρατείας «εκδίκησης» του Λευκού Οίκου εναντίον των στελεχών που διέρρευσαν κατά καιρούς όλα τα στοιχεία και εμφάνισαν την αμερικανική κυβέρνηση υπόλογη για το φάκελο του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ