Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Μετά το διήμερο σόου πολιτικού τυχοδιωκτισμού ... καταψηφίστηκε

Eurokinissi

Τα πολιτικά παιχνίδια και οι τυχοδιωκτισμοί σε βάρος των αποδήμων, και η προσπάθεια να στηθεί ένα αποπροσανατολιστικό επικοινωνιακό σόου από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, κυριάρχησαν και κατά τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούσε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων τους οποίους θέτει ο ισχύων νόμος.

Οπως ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή της υπόθεσης που ανακίνησε από το «πουθενά» η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας σχετική πάσα του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο δεν «πέρασε», αφού απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία και για την ακρίβεια 200 βουλευτικές ψήφοι. Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες το απόγευμα, από τους 213 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία 190 ψήφισαν υπέρ και 23 κατά. Οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ήταν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά.

Κατά του νομοσχεδίου, όπως είχε κάνει ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε το ΚΚΕ.

Η όλη συζήτηση έδωσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία σε όλα τα αστικά κόμματα να ξεδιπλώσουν τις αντιδραστικές τους προτάσεις, που όλες είχαν ως βάση το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά των αποδήμων, επιβεβαιώνοντας ότι τους βλέπουν μόνο ως «κουκιά» και ως τίποτα παραπάνω.

Αντιδραστικές προτάσεις και διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ

Η ΝΔ επανέφερε την πρόταση να ψηφίζουν όλοι, χωρίς κανέναν περιορισμό και κριτήριο, ακόμα κι αν έχει κάποιο μακρινό πρόγονο Ελληνα και δεν ξέρει ούτε πού πέφτει η Ελλάδα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έστρωσε τον δρόμο στη ΝΔ να ανακινήσει την όλη συζήτηση (με τις γνωστές δηλώσεις Τζάκρη στην Αμερική περί «προσβλητικών κριτηρίων» που θέτει ο ισχύων νόμος και τα οποία θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση), πέραν των όσων υποστήριζε μέχρι τώρα, προχώρησε παραπέρα από τη ΝΔ, καταθέτοντας τροπολογία με την αντιδραστική πρόταση περί ενιαίου ψηφοδελτίου!

Με την κυβέρνηση τάχθηκε η Ελ. Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζει την χωρίς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχή και τη μείωση των εδρών που εκλέγονται από τους ψηφοφόρους του εσωτερικού, προκειμένου να αντικατασταθούν από αυτούς που θα εκλέγονται από τους απόδημους...

Ταυτόχρονα, τα αστικά κόμματα, στον ανταγωνισμό τους για ...«τσάι και συμπάθεια» προς τους απόδημους, επιχείρησαν συνειδητά να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι τάχα «βάζει εμπόδια στη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές», ότι δήθεν «φοβάται την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» και άλλα τέτοια ανυπόστατα. Ο υπουργός Μ. Βορίδης, αφού ανέφερε ότι υπήρχαν «περιθώρια συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια που έχουν κοινή βάση το «δίκαιο του αίματος», που «τώρα χάθηκε», στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε ότι «από τη μια μεριά ανησυχείτε ότι αν είναι πολλοί» οι απόδημοι που θα ψηφίσουν «θα έχουμε αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Από την άλλη μεριά λέτε ότι αν είναι λίγοι θα έχει αποτύχει η κυβέρνηση». Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε για το ΚΚΕ ότι «αυτό που σας απασχολεί είναι ότι είναι μεγάλη η ομογένεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για το ενιαίο ψηφοδέλτιο και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει να πάει με την πρόταση του ΚΚΕ και όχι με την πρόταση τη δική μας, του ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας την ευθύνη της για τον ισχύοντα νόμο. Ωστόσο, ο ίδιος χτες, δείχνοντας τον τυχοδιωκτισμό του κόμματός του, όταν είδε ότι η θέση για ενιαίο ψηφοδέλτιο πρόσφερε επιχειρήματα στη ΝΔ να τη βγει από ...«αριστερά» στον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τα κριτήρια στην ψήφο των αποδήμων, όπως αυτά που θέτει ο νόμος!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ