Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απειλές και «προειδοποιήσεις» καθώς εντείνεται η κόντρα γύρω από τη Λευκορωσία

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση ότι η στάση της φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα

BelTA

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση ότι η στάση της φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα
Με εντεινόμενες ρυθμούς συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από τη Λευκορωσία, με αιχμή την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της «Ryanair» στο Μινσκ την περασμένη Κυριακή και τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Ρ. Προτασέβιτς.

Στελέχη «δυτικών» κυβερνήσεων, μάλιστα, επιχειρούν με παρεμβάσεις τους όλο και πιο ανοιχτά να βάλουν στο «κάδρο» και τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι και το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται στη χρόνια ιμπεριαλιστική διαπάλη μεταξύ ευρωατλαντικού μπλοκ και Μόσχας για την «πορεία» της Λευκορωσίας, που αποτελεί έναν ακόμη στρατηγικής σημασίας «κρίκο» στη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

Εντονη ΝΑΤΟική δραστηριότητα

Χτες το ΝΑΤΟ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα», λέγοντας πως η αναγκαστική εκτροπή του αεροσκάφους προς το Μινσκ «παραβίασε σοβαρά τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος». Το ΝΑΤΟ ζητά επείγουσα ανεξάρτητη έρευνα και υποστηρίζει «τα μέτρα που λαμβάνονται από τους Συμμάχους μεμονωμένα και συλλογικά ως απάντηση σε αυτό το περιστατικό».

Χαρακτηρίζει δε «αδικαιολόγητη» την απέλαση Λετονών διπλωμάτων από τη Λευκορωσία, ως απάντηση στην αντικατάσταση της εθνικής σημαίας της Λευκορωσίας με τη σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης από τον Λετονό ΥΠΕΞ και τον δήμαρχο της Ρίγας, μπροστά από ξενοδοχείο της λετονικής πρωτεύουσας όπου διαμένουν εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χόκεϊ.

Ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, Βίκτορ Κρενίν, σημείωσε την υψηλή ένταση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ, με αναγνωριστικές πτήσεις και επιχειρησιακές προετοιμασίες κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιούνται έως και 30 πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών σε γειτονικές χώρες και στη Βαλτική, που «καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση αναγνώρισης ολόκληρης της επικράτειάς μας». «Βασικός στόχος είναι η επιθυμία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιβάλουν τη βούλησή τους χωρίς εμπόδια», είπε.

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε την «κατάσταση που προέκυψε γύρω από τη Λευκορωσία» και ο γγ του Οργανισμού Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), Στάνισλαβ Ζας, λέγοντας πως «κανονικές σχέσεις και επικοινωνίες έχουν διακοπεί» και πως «υπάρχει μια πορεία προς την αντιπαράθεση». «Είναι απαραίτητο να κάνουμε μια παύση, να ηρεμήσουμε, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε», είπε ο Ζας.

Παρεμβάσεις «εμπλοκής» της Ρωσίας

Μετά τον Βρετανό ΥΠΕΞ, που επιχείρησε να εμπλέξει τη Ρωσία στο περιστατικό της πτήσης παρότι, όπως είπε, δεν υπάρχουν στοιχεία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν, διαπίστωσε χτες ότι «η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση».

Το γεγονός ότι αξιωματούχοι και ΜΜΕ της Δύσης προσπαθούν να συνδέσουν τη Ρωσία με το περιστατικό σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παραπέμποντας σε αναφορές για «το ανύπαρκτο "χέρι της Μόσχας"». Η ίδια κάλεσε τη Βρετανία να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες κοντά στα σύνορά μας», προσθέτοντας πως οι Βρετανοί στρατιωτικοί «καταλαβαίνουν τι εννοούμε».

Πάντως, η Ρωσία «δεν βλέπει λόγο να μην εμπιστευτεί την λευκορωσική πλευρά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καθώς «όπως φαίνεται, δεν ανάγκασε το αεροπλάνο να προσγειωθεί με δική της πρωτοβουλία, ακολουθούσε τους κατάλληλους κανόνες σε περίπτωση που λάβει προειδοποίηση για απειλή».

Αύριο Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, θα υποδεχτεί για συνομιλίες τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, συνάντηση η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, είχε προγραμματιστεί πριν το θέμα που προέκυψε.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση για το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, ανέφερε ότι «τα γεγονότα δεν είναι ακόμη σαφή. Προτού ερευνηθούν τα γεγονότα και φανεί η αλήθεια, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση».

Χτες το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του G7 και μια γαλλική πρόταση να προσκληθεί η λευκορωσική αντιπολίτευση, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει προς το παρόν σχέδια να προσκαλέσει άλλους «εθνικούς συμμετέχοντες».

Στο μεταξύ, «ντόμινο» δημιουργείται και από το κλείσιμο του εναέριου χώρου των κρατών της ΕΕ για τη Λευκορωσία, όπως και από την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.

Χτες η Λευκορωσία κατηγόρησε τη Γαλλία για «αεροπειρατεία», επειδή αρνήθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε ένα αεροσκάφος της κρατικής λευκορωσικής εταιρείας «Belavia» που εκτελούσε πτήση Μινσκ - Βαρκελώνη, αναγκάζοντάς το να γυρίσει πίσω. Επίσης, πτήση της «Air France» Παρίσι - Μόσχα αναβλήθηκε για σήμερα, επειδή θα χρειαζόταν νέα έγκριση για είσοδο στη Ρωσία με παράκαμψη της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, ενώ συνεχίζονται εικασίες και σενάρια για τους 3 επιβάτες της «Ryanair» που μετά την αναγκαστική προσγείωση παρέμειναν στο Μινσκ και δεν συνέχισαν το ταξίδι στη Λιθουανία (μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας), τοποθετήσεις αναλυτών στον διεθνή Τύπο επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες.

«Προειδοποιήσεις» και από τη Λευκορωσία

Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού, στο οποίο «παίζει» η Λευκορωσία εδώ και χρόνια, με «στρατηγική» σχέση με τη Ρωσία και «φλερτάροντας» με ΕΕ - ΗΠΑ, η λευκορωσική κυβέρνηση «προειδοποίησε» χτες τη Δύση ότι η στάση της φέρνει τη χώρα πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, σημείωσε ότι η απάντηση θα είναι «σκληρή» επειδή «η Δύση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή».

Οπως είπε, θα προχωρήσουμε στον δρόμο «όπου μας περιμένουν ανοιχτές πόρτες. Θα αντισταθμίσουμε τις κυρώσεις μέσω των σθεναρών προσπαθειών μας σε άλλες αγορές. Θα αντικαταστήσουμε τη ραγδαία γηράσκουσα Ευρώπη με την ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία. Ψυχολογικά, η κοινωνία μας είναι έτοιμη να γίνει μια νέα Ευρασία, το προκεχωρημένο φυλάκιό της».

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε ακόμη «εξωτερικές δυνάμεις» που διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας. Μάλιστα, δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της χώρας τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού κατά την εκτροπή του αεροσκάφους. Νωρίτερα είχε ισχυριστεί πως το σήμα για βόμβα στο αεροσκάφος προήλθε από την Ελβετία, με την ελβετική κυβέρνηση να δηλώνει πως «οι αρχές της χώρας δεν γνωρίζουν τίποτα».

Επιπλέον ο Λουκασένκο απηύθυνε - σε σκωπτικό τόνο - κάλεσμα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επισκεφτεί τη Λευκορωσία για να «συζητήσουν όλα τα θέματα», αντί να «συζητήσει με τον Πούτιν στην Ελβετία για τη Λευκορωσία».

Από την πλευρά του ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Μακέι, προειδοποίησε την ΕΕ ότι «στο πλαίσιο της κλιμακούμενης πίεσης των κυρώσεων, η περαιτέρω συμμετοχή της χώρας μας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση μπορεί να μην έχει νόημα. Επίσης, χωρίς τη Λευκορωσία αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει νόημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μινσκ εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής της «αλληλεπίδρασης με την ΕΕ στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι περιορισμοί μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πολιτικά ταμεία, ανθρωπιστικά προγράμματα, ΜΚΟ που λειτουργούν στο έδαφος της Λευκορωσίας». Επίσης εξετάζεται η επιβολή περιορισμών σε εισαγωγή και εμπορευμάτων από τη Δύση.

Καταγγελίες για «σπόνσορες» «ανατρεπτικών δραστηριοτήτων»

Στο μεταξύ χτες ο επικεφαλής της λευκορωσικής Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας Λευκορωσίας, Ιβάν Τερτέλ, ισχυρίστηκε πως «αυτή τη στιγμή ο Προτασέβιτς καταθέτει για τους χορηγούς ανατρεπτικής δραστηριότητας εναντίον της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς της, τις ειδικές υπηρεσίες, τους πολιτικούς και τους οργανισμούς πίσω από αυτήν». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη «θητεία» του Προτασέβιτς στη νεοναζιστική οργάνωση «Τάγμα του Αζόφ» στην νοτιοανατολική Ουκρανία, λέγοντας πως χρησιμοποίησε «την εμπειρία αυτή» ενάντια στην Λευκορωσία «οργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις» και διευθύνοντας «διαδικτυακό κανάλι που θεωρείται εξτρεμιστικό βάσει της νομοθεσίας μας».

Ανέφερε επίσης ότι έχουν δημιουργηθεί «πηγές και κανάλια χρηματοδότησης» για αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, «ένας κρυμμένος μηχανισμός για τη λήψη χρημάτων από τους ιδρυτές διαφόρων ιδρυμάτων και κέντρων».

Προχτές το βράδυ και η σύντροφος του Προτάσεβιτς, η Ρωσίδα Σόφια Σαπέγκα που κρατείται σε μονάδα των λευκορωσικών μυστικών υπηρεσιών, εμφανίσθηκε σε βίντεο να «ομολογεί» για διάφορες κατηγορίες, μεταξύ άλλων ότι δημοσιοποίησε τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Αξιωματικός της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκορωσία συναντήθηκε την Τρίτη με την Σαπέγκα και ισχυρίστηκε ότι «είναι καλά», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο η Σαπέγκα θα λάβει διπλωματική και νομική βοήθεια.

Τέλος, αργά το βράδυ, μια οργάνωση για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (Viasna-96) ανέφερε ότι ένας 17χρονος Λευκορώσος που είχε ασκηθεί σε βάρος του έρευνα για συμμετοχή στις περσινές διαδηλώσεις βρέθηκε νεκρός, αφού αυτοκτόνησε αφήνοντας σημείωμα στο οποίο φέρεται να δηλώνει μεγάλη πίεση. Η κρατική ερευνητική επιτροπή, αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά δημοσίευσε δήλωση σύμφωνα με την οποία ένας 18χρονος κάτοικος Μινσκ βρέθηκε νεκρός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ