Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και το... Μαλάουι

Το μακρινό Μαλάουι της Ανατολικής Αφρικής επιστράτευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Βλάσης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, για να δικαιολογήσει την αμετροεπή και υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των στελεχών της, που ιδρώνουν να μας πείσουν ότι μόνο η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω» και δεν δίνει το δικαίωμα στους αποδήμους της να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια. Μάθαμε λοιπόν ότι όπως του είπαν «κάποιοι φορείς», «και οι πολίτες του Μαλάουι μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους από τον τόπο στον οποίο κατοικούν», εν αντιθέσει με τους Ελληνες. Αν ήταν σχήμα λόγου, αποτελεί μεγάλο ατόπημα, γιατί εμπεριέχει το ρατσιστικό υπονοούμενο ότι η εν λόγω αφρικανική χώρα είναι κατά τ' άλλα «υπανάπτυκτη» και «καθυστερημένη». Αν η αναφορά έγινε για ενημερωτικούς λόγους, να πληροφορήσουμε τον Κ. Βλάση ότι το Μαλάουι είναι μία από τις περίπου 120 χώρες στον κόσμο που δεν δίνουν καμία δυνατότητα σε πολίτες της οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές τους. Ενα ινστιτούτο που παρακολουθεί και καταγράφει τις εκλογικές νομοθεσίες σε παγκόσμια κλίμακα αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο τρέχων εκλογικός νόμος δεν προβλέπει ψηφοφορία εκτός χώρας και δεν επιτρέπει στην Εθνική Εφορευτική Επιτροπή να διοργανώνει ψηφοφορία στο εξωτερικό ή να καθορίζει εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Απόδημοι πολίτες του Μαλάουι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο αν επιστρέψουν στο Μαλάουι για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους και τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία» (www.idea.int/node/303379).

Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο το Μαλάουι, το οποίο παρεμπιπτόντως δίνει δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς που ζουν μόνιμα στη χώρα τουλάχιστον 7 χρόνια! Και σε άλλες χώρες να ανέτρεχε ο υφυπουργός, π.χ. στη Δανία, θα διαπίστωνε ότι δικαίωμα ψήφου εκεί έχουν μόνο οι υπήκοοι - μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και όσοι από τους υπηκόους της βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, π.χ. εργαζόμενοι κρατικών υπηρεσιών ή ιδιωτικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών και διαμένοντες για λόγους σπουδών, υγείας και οποιουσδήποτε άλλους λόγους, σε περίπτωση που η παραμονή τους διαρκέσει λιγότερο από 2 χρόνια (στοιχεία από τον ιστότοπο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Δανίας, www.thedanishparliament.dk). Το ινστιτούτο που αναφέραμε παραπάνω, και για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την προσήλωσή του στους αστικούς θεσμούς, συνοψίζει το ζήτημα σε σχετική του δημοσίευση (www.idea.int/sites/default/files/publications/voting-from-abroad-the-international-idea-handbook.pdf, σελ. 72) στις εξής γραμμές: «Ενα δύσκολο πρόβλημα ανακύπτει σε περιπτώσεις μακρόχρονης διαμονής στο εξωτερικό. Πρέπει αυτοί οι πολίτες, που ζουν εκτός επικράτειας, να διατηρούν το δικαίωμα να επηρεάζουν τη σύνθεση των αντιπροσωπευτικών τους οργάνων, οι αποφάσεις των οποίων είναι δεσμευτικές μόνο για τους πολίτες που ζουν εντός της επικράτειας; Από την πλευρά της θεωρίας της πολιτικής εκπροσώπησης, δικαίωμα ψήφου μπορούν να έχουν μόνο τα άτομα εκείνα που υφίστανται και τις συνέπειες των εκλογικών τους προτιμήσεων». Ολα τα άλλα που ακούμε από κυβερνητικά και λοιπά χείλη αυτές τις μέρες αποτελούν καιροσκοπισμό σε βάρος των Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών.

ΥΓ. Προς υπουργείο Εξωτερικών, ο εκλογικός νόμος του Μαλάουι: https://mec.org.mw/wp-content/uploads/2019/03/electoral-laws-final.pdf


Δημήτρης Αμπατιέλος, Δρέσδη



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ