Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο λόγος του ... συμβόλαιο για το κεφάλαιο

«Πολεμική» στην κυβέρνηση της ΝΔ με το βλέμμα στο κεφάλαιο άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά του και τις προτεραιότητές του για «πράσινες» μπίζνες, ενσωματώνοντας σε αυτά και τον λαό, που θα υποφέρει από τις συνέπειες του «νέου πράσινου ντιλ».

Για να παρουσιάσει εξάλλου ότι λαός και κεφάλαιο βρίσκονται τάχα «στην ίδια βάρκα», έστησε το σχήμα του «κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας» που απέναντί του έχει τον «κόσμο της πελατειακής και παρασιτικής ολιγαρχίας», και ξανάπε το παραμύθι των αστικών κυβερνήσεων που επιστρατεύουν την επεκτατική πολιτική όχι για να θωρακίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, φορτώνοντας και τη νέα καπιταλιστική κρίση στον λαό, αλλά τάχα «αφήνοντας πίσω τον παλιό κόσμο» με τις «χαώδεις ανισότητες». Αλλαγή με... έμβλημα τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος «διακηρύττει το ιστορικό διαζύγιο με τα δόγματα του Ρίγκαν και της Θάτσερ, που έγιναν το εγχειρίδιο καταστροφής του σύγχρονου καπιταλισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, διαγκωνιζόμενος με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική, αποφάνθηκε ότι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμερίζεται αυτήν τη «σχεδόν οικουμενική παραδοχή» και παραμένει προσκολλημένη στον «παλιό κόσμο», «της οικονομικής καχεξίας, των χαμένων ευκαιριών (...) κομπάρσος των διεθνών τάσεων και εξελίξεων (...) της μίζας, της ρεμούλας, της πελατείας, των κολλητών» και την κατηγόρησε ότι υλοποιεί ένα «αναχρονιστικό» πρόγραμμα.

Παρουσιάζοντας δε ότι έχει βρει τη συνταγή ώστε η καπιταλιστική ανάπτυξη να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, παρουσίασε ως τέτοια τη «δημόσια παρέμβαση σε κρίσιμους τομείς», επιχειρώντας να κρύψει ότι η παρέμβαση του αστικού κράτους αφορά τη θωράκιση των καπιταλιστικών κερδών και επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και να παρουσιάσει ως αποτέλεσμα «εμμονών» της ΝΔ - και όχι της στρατηγικής του κεφαλαίου - εξελίξεις όπως η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, το αντεργατικό έκτρωμα, η επίθεση σε αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Στο διά ταύτα, ο Αλ. Τσίπρας παραπονέθηκε που το κόμμα του δεν συμμετείχε σε διαβούλευση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αν και οι προτάσεις που εκ των υστέρων κατέθεσε κινούνται στις ίδιες ράγες με αυτές της ΝΔ. Παραπονέθηκε επίσης που η ΝΔ «πολέμησε όσο τίποτα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και σήμερα την υπερασπίζεται όσο τίποτα», με βάση τα προτάγματα της αστικής τάξης. «Στον καιρό που οι κοινωνίες βρίσκονται σε αναζήτηση, η Αριστερά (...) μπορεί να προσφέρει μια αληθινά προωθητική και συλλογική διέξοδο», κατέληξε, κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο για τις υπηρεσίες που έχει ακόμα να του προσφέρει, στοιχίζοντας τον λαό στις «αναζητήσεις» του κεφαλαίου, που τσακίζουν τη ζωή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «συν» για το κεφάλαιο, στο «μείον» ο λαός(22/5/2021)
«Θετική» η παρέμβαση Πομπέο για την προώθηση της κατάπτυστης Συμφωνίας(22/1/2020)
Προκλητική δικομματική παράσταση στις πλάτες του λαού που τσακίζουν μαζί(9/5/2019)
Κοκορομαχίες, κάλπικα διλήμματα και σύμπλευση(18/12/2018)
Ανταγωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την ανάκαμψη του κεφαλαίου(20/9/2016)
Ο Παπουτσής ...δεν είχε ακούσει(8/12/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org