Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τζάμπα...

Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η μαρτυρία συγγενών ενός ανθρώπου με βαρύ αυτισμό ο οποίος πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί με κορονοϊό. Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο ασθενής φιλοξενούνταν σε εξειδικευμένη δομή και κόλλησε τον ιό από κάποιον φροντιστή. Με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση. Λόγω του αυτισμού και της απομόνωσης στην οποία βρισκόταν, με βάση τα πρωτόκολλα για τον Covid, αλλά και λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, πόσο μάλλον εξειδικευμένου για τη διαχείριση ασθενών με αυτισμό, ο συγκεκριμένος ασθενής παρέμενε για μέρες δεμένος στο κρεβάτι του, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει. Και παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε γρήγορα τον κορονοϊό, αφού ήταν πλήρως εμβολιασμένος, οι επιπλοκές από την κατάκλιση οδήγησαν σε πολλαπλές ανεπάρκειες και τελικά στον θάνατό του. Με άλλα λόγια, πήγε «τζάμπα και βερεσέ» επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας της μίας νόσου δεν διαθέτει την πρόνοια και τα μέσα για εξειδικευμένη φροντίδα ασθενών με Covid που πάσχουν όμως και από άλλες σοβαρές παθήσεις. Το ίδιο είχαν επισημάνει κατά καιρούς και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων, όπως οι νεφροπαθείς. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες ανθρώπων που οι συγγενείς τους εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, με παθήσεις που αν είχαν έγκαιρα διαγνωστεί θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί και να είχαν μια καλύτερη εξέλιξη.

... και βερεσέ

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι θάνατοι ασθενών με άλλες παθήσεις στην εποχή Covid μόνο «παράπλευρες απώλειες» δεν μπορούν να θεωρηθούν. Είναι κι αυτοί θύματα, όπως και οι ασθενείς με Covid, ενός συστήματος Υγείας μακριά από τις ανάγκες του λαού και ενός κράτους που τις βάζει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους», εκθέτοντας την υγεία και τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας». Γι' αυτό και το αίτημα για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα, ως μια στοιχειώδη προϋπόθεση όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια επόμενη έξαρση της πανδημίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα βάρη που άφησαν τα προηγούμενα κύματα της νόσου συνολικά στην υγεία του λαού.

Δαιμόνια

Κανένας δεν περισσεύει όπως φαίνεται από την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης για να παρουσιάσει ως «εκσυγχρονισμό» το νομοσχέδιο της 10ωρης απλήρωτης δουλειάς. Οπως γράφει λοιπόν ένα από τα λιβανιστήρια του νομοσχεδίου στα «Νέα», όσοι αντιδρούν στις «ανατροπές του αιώνα» το κάνουν επειδή θέλουν τους εργαζόμενους «καθηλωμένους στο σκοτάδι, ως προς τις συνθήκες εργασίας τους και τις σχέσεις που αυτές δημιουργούν». Είναι γνωστό ότι η δουλειά ήλιο με ήλιο, από όπου, για όσο και όπως θέλει ο εργοδότης, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, οι μισθοί πείνας και η απελευθέρωση των απολύσεων αποτελούν το «φωτεινό μέλλον» που ονειρεύονται οι βιομήχανοι, οι αστικές κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους. Μέσα στο παραλήρημά του όμως ο αρθρογράφος μπλέκει τον Στάλιν και την ΕΣΣΔ, τα «δαιμόνια» που όπως ομολογεί στο κείμενό του τον ταλαιπωρούν. Ποιος ξέρει; Ισως ο συγκεκριμένος να φαντασιώνεται ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παίρνει την «εκδίκησή» του απέναντι στα «δαιμόνια» αυτά, δικαιώνοντας τις κάθε είδους αντικομμουνιστικές εμμονές που έχουν όσοι υπερασπίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι άλλωστε προφανές ότι οι κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι στον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, και πρώτα απ' όλα στον μειωμένο χρόνο δουλειάς, τους στοιχειώνουν σαν ...δαίμονες, από τους οποίους, όσο αντικομμουνισμό κι αν στάξουν, δεν μπορούν να απαλλαγούν.

Αφωνος

Εμεινε, λέει, άφωνος ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, με την εξέλιξη της άσκησης «Κένταυρος 21», που διεξήχθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης. «Εχω συνεργαστεί με πολλούς στρατούς, αλλά αυτό που καταφέραμε εδώ είναι πραγματικά εξαιρετικό», τόνισε, αναφερόμενος στα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της «στρατιωτικής συνεργασίας» Ελλάδας και ΗΠΑ. Οπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχουν πολλά πεδία βολής αρμάτων στην «κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους να έχουν φιλοξενήσει τρεις κοινές ασκήσεις με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όπως στο Πετροχώρι, και μάλιστα τόσο κοντά στον «κόμβο» που έχουν στήσει οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, με τις ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων, για την προώθηση στρατιωτικού υλικού στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Είναι όλα αυτά που καθιστούν την Ελλάδα ορμητήριο πολέμου των ευρωατλαντικών, επομένως και στόχο για τα αντίπαλα στρατόπεδα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που οξύνεται, κάνοντας να ακούγονται σαν «μαύρο χιούμορ» οι διαπιστώσεις του Πάιατ, ότι «μια πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1907 Γεννιέται ο ποιητής Νίκολας Κάλας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη).

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά (Μάχη της Κρήτης).

1942 Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ο Χάιντριχ, τον οποίο αποκαλούσαν «ξανθό κτήνος» και «χασάπη της Πράγας», ήταν 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ. Ηταν εκείνος που ετοίμασε το γενικό σχέδιο των μέτρων που απαιτούνταν για την Τελική Λύση εξόντωσης των Εβραίων. Δολοφονήθηκε από δύο άντρες της «Ελεύθερης Τσεχίας» που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στη Βρετανία. Χιλιάδες εκτελέστηκαν στη συνέχεια ως αντίποινα, ενώ μια μικρή κωμόπολη, το Λίντιτσε, θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, γινόμενη έκτοτε σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας.

1948 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, με το οποίο καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα τον Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

1958 Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από τον Βόλο. Εκλέχθηκε πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ κατά το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11-3/12/1924), ενώ διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953 κ.ά.

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1963 Ωρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη στις 22/5. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Καρφίτσα», την οποία καθοδηγούσαν η Χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org