Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Κοντά στους αγωνιζόμενους νησιώτες ενάντια στις φυλακές της ΕΕ

Eurokinissi

Το πρόβλημα του Προσφυγικού βρέθηκε στο επίκεντρο των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε Συκιάδα και Λαγκάδα Χίου το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 Μάη, όπου μίλησε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, εστίασε στους αγώνες των Χιωτών το τελευταίο διάστημα, λέγοντας πως είναι ο μόνος δρόμος να σταματήσουν τα σχέδια ανέγερσης φυλακών της ΕΕ στη Χίο και τα νησιά. Τόνισε επίσης ότι χωρίς αυτούς τους αποφασιστικούς και μαζικούς αγώνες δεν θα είχαν καθυστερήσει καθοριστικά τα σχέδια αυτά στη Χίο.

Η κυβέρνηση διαφημίζει την υπαρκτή μείωση των προσφυγικών ροών, όμως τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι, επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, αφού οι αντιθέσεις και οι πολεμικές εστίες στην περιοχή οξύνονται. Ως παράδειγμα ανέφερε τις εγκληματικές ενέργειες του Ισραήλ, που είναι σύμμαχος της αστικής τάξης της Ελλάδας.

Καταδίκασε για μια ακόμα φορά την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, που γεννούν πολέμους και προσφυγιά, βάζοντας στο παζάρι και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας μέσω της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Η Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας Βολισσού, όπου δήλωσε τη στήριξή του Κόμματος στα οξυμένα προβλήματα και ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Εκθεση - «καταπέλτης» για την Ευρωπαϊκή Ενωση

«Καταπέλτης» για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο: «Μοιραία Παράβλεψη», για τις συνθήκες θανάτου προσφύγων και μεταναστών, κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει ενεργά και η ΕΕ, που επιβιβάζονται σε βάρκες για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οπως ανακοίνωσαν χτες τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη τραγωδία, μέσω των αναπάντητων σημάτων κινδύνου, της παρεμπόδισης των προσπαθειών διάσωσης και των αποκαλούμενων «επαναπροωθήσεων» στη Λιβύη.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από την Αφρική, πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, μέσω της Λιβύης, συχνά επιβιβαζόμενοι σε μικρές φουσκωτές λέμβους. Τα ποσοστά θανάτων αυξάνονται και από την αρχή του έτους τουλάχιστον 632 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους καθ' οδόν, αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεσή της, στην οποία κάνει λόγο για μια «ανθρώπινη τραγωδία μαζικής κλίμακας».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η έλλειψη προστασίας για τους πρόσφυγες - μετανάστες «δεν είναι μια τραγική ανωμαλία, αλλά μάλλον μια συνέπεια σαφών αποφάσεων και πρακτικών των αρχών της Λιβύης, των κρατών - μελών της ΕΕ, των θεσμών της ΕΕ και άλλων παραγόντων...».

Η ΕΕ δεν έχει μόνο μειώσει τις δικές της επίσημες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά οι κυβερνήσεις χωρών έχουν αποτρέψει ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διάσωση μεταναστών σε κίνδυνο, περιορίζοντας τις βάρκες και στοχοποιώντας άτομα μέσω διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, σύμφωνα με την έκθεση. Εχουν επίσης υπάρξει «επαναπροωθήσεις στη θάλασσα», όπου σκάφη προσφύγων - μεταναστών έχουν υποχρεωθεί να επιστρέψουν από τα διεθνή ύδατα στη Λιβύη με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ελικοπτέρων, όπως έχουν περιγράψει μετανάστες στην Αρμοστεία.

Η έκθεση που καλύπτει το 2020 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 80 πρόσφυγες - μετανάστες, αναφέρει επίσης ότι κάποιες επαναπροωθήσεις έχουν εκθέσει σε κίνδυνο μετανάστες. Λέμβοι εμβολίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά, με αποτέλεσμα πρόσφυγες να πέσουν στη θάλασσα ή οι βάρκες να ανατραπούν. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν εκμετάλλευση και κακοποίηση στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ