Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Δίνουμε μάχη για να υπάρχουν χαραμάδες πραγματικής ενημέρωσης στο σημερινό καταθλιπτικό τοπίο

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» διοργάνωσε χτες η ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, εκπροσώπων Ενώσεων από τον χώρο των ΜΜΕ, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων κ.ά. Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό που απέστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, στον οποίο μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «σήμερα, σε μια εποχή όπου διεθνώς μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έχει κερδίσει ανησυχητικά μεγάλο έδαφος, απειλώντας ακόμα και τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, καλούμαστε όλοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επεσήμανε ότι το ζήτημα της δημοκρατίας στον χώρο της ενημέρωσης επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, με προφανή αιτία το ότι «ο έλεγχος της ενημέρωσης από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η συγκέντρωση της πληροφόρησης σε λίγα χέρια, ο κυβερνητικός ασφυκτικός έλεγχος σε κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι φαινόμενα που πλήττουν το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση, ενώ στραγγαλίζουν τη δημοσιογραφική ελευθερία και δεοντολογία».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «είναι γενικότερα σε αποκλεισμό η δράση του εργατικού συνδικαλιστικού, του λαϊκού κινήματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του μόχθου, οι αιτίες και οι διεκδικήσεις τους», ενώ «από την άλλη μεριά υπερπροβάλλεται και εξωραΐζεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου στα εργασιακά και άλλα δικαιώματα». Μίλησε για τη θέση των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που γίνεται όλο και πιο επισφαλής, και υπογράμμισε: «Ως ΚΚΕ δίνουμε τη μάχη για να υπάρχουν χαραμάδες πραγματικής ενημέρωσης στο σημερινό καταθλιπτικό τοπίο. Στηρίζουμε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων στην ενημέρωση, ως στοιχειώδη προϋπόθεση για την εμπέδωση της εργασιακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας τους. Ταυτόχρονα όμως δείχνουμε το πραγματικό πρόβλημα: Το ζήτημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, που είναι ασυμβίβαστη με κάθε έννοια δεοντολογίας και δημοκρατίας, με κάθε προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας».

Παρέμβαση έκανε επίσης στην ενότητα «Πολιτικά κόμματα, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφοι - Η διαφάνεια θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας» η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Σημείωσε ότι πρέπει κανείς να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό ισχύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και η ιδιότητα του δημοσιογράφου στις μέρες μας, ενώ ανέφερε ότι «αν μιλάει κανείς για 10ωρα, 12ωρα και τηλεργασία σε άλλους κλάδους, φανταστείτε τι μπορεί κανείς να απαιτεί από έναν συνάδελφο που έχει προσληφθεί για να κάνει ροή σε διαδίκτυο, 24 ώρες - και λίγες λέμε».

Πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά τη δεοντολογία, ότι είναι «ένα ζήτημα και ποιοι την κουβαλάνε, πώς την υλοποιούν και σε ποιο βαθμό την εκφράζουν», λέγοντας ότι μένουμε μονίμως στο περιεχόμενο και δεν μιλάμε για τις συνθήκες που το καθορίζουν, τη φτώχεια, την πείνα, την έλλειψη συνδικαλισμού, τη μηδενική ισχύ που έχουν πια οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι και ευάλωτοι σε κυνηγητά. Αναφέρθηκε σε δύο μέτρα και δύο σταθμά που επικρατούν, φέρνοντας ως παράδειγμα από τη μια το απαράδεκτο περιστατικό της αεροπειρατείας και από την άλλη την περίπτωση Κασόγκι ή την περίπτωση Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ