Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ατέλειωτες «διαμάχες» γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια με ευρύτερες προεκτάσεις

Οι ΗΠΑ θέτουν εκ νέου θέμα «πίεσης στην Κίνα» για την προέλευση του νέου κορονοϊού

Σε πάνω από 168,7 εκατ. ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ.

Στη Βραζιλία οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τις 452.000, ενώ εκφράζονται φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας. Στη χώρα έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερα από 16 εκατ. κρούσματα, πάνω από 73.000 διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο, ενώ τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι υποτιμημένα.

Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων τις τελευταίες 7 μέρες, από τους περισσότερους από 3.000 στα μέσα του Απρίλη, έχει παραμείνει γύρω στους 2.000. Ομως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από τις αρχές Μάη, είναι σίγουρο πως θα σημάνει αύξηση των θανάτων τις βδομάδες που έρχονται.

Σημειώνεται ότι στο έδαφος της έλλειψης εμβολίων και στη Λατινική Αμερική, μόλις το 21% του πληθυσμού της Βραζιλίας έχει λάβει μία δόση και το 10% δύο δόσεις, ενώ στη χώρα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του ιού.

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ΕΕ - «AstraZeneca»

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και οι ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια. Η ΕΕ επανήλθε με κατηγορίες κατά της «AstraZeneca» για «κατάφωρη παραβίαση» του συμβολαίου για την προμήθεια εμβολίων.

Ο δικηγόρος της Κομισιόν ζήτησε σε βελγικό δικαστήριο, για λογαριασμό της ΕΕ, 10 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, για κάθε δόση, ως αποζημίωση από την «AstraZeneca». Η ΕΕ ζητάει επίσης 10 εκατ. ευρώ από την «AstraZeneca» για κάθε παραβίαση του συμβολαίου που θα εντοπίσει ο δικαστής. Η ετυμηγορία αναμένεται τον ερχόμενο μήνα.

Η ΕΕ κατηγορεί την «AstraZeneca» ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν της παρέδωσε παρά μόνο 30 εκατ. δόσεις, δηλαδή το 25% των ποσοτήτων που είχε υποσχεθεί. Πάντως, στο συμβόλαιο αναφέρεται βολικά για την εταιρεία ότι θα καταβάλει τις... «καλύτερες εύλογες προσπάθειες» για να ικανοποιηθεί ο πελάτης, δηλαδή οι χώρες της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αντιθέσεων και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με το Brexit, η ΕΕ εκτιμά ότι δεν καταβλήθηκαν αυτές οι «βέλτιστες προσπάθειες» και ότι η βρετανοσουηδική εταιρεία προκρίνει για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα την προμήθεια της Βρετανίας σε βάρος της αγοράς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, επί βδομάδες μετά τη συμφωνία του Σεπτέμβρη, το ολλανδικό εργοστάσιο της «AstraZeneca» (που εκμεταλλεύεται ως υπεργολάβος η «Halix») συνέχιζε να τροφοδοτεί άλλες αγορές και συνολικά 50 εκατ. δόσεις εστάλησαν σε τρίτες χώρες, ενώ ο όμιλος μπορούσε να κινητοποιήσει «έξι εργοστάσια παραγωγής για να σεβαστεί το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Νέες έρευνες για την προέλευση του ιού ζητούν οι ΗΠΑ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα και στο «μέτωπο» της πανδημίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας ζήτησε την Τρίτη, μιλώντας στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να επαναληφθούν στάδια της διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού,«με διαφάνεια» και «πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χτες ότι ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», με σκοπό να συλλέξουν πληροφορίες για την προέλευση του νέου κορονοϊού και να του υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλο τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι διχασμένες σχετικά με το αν ο νέος κορονοϊός προήλθε «από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο» ή από «ατύχημα σε εργαστήριο».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές στο κινεζικό ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε το Μάρτη και συντάχθηκε από διεθνείς και Κινέζους επιστήμονες, αναφέρεται ότι ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο πιθανότατα από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι «η εισαγωγή (του) μέσω ενός περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικά απίθανος δρόμος».

Στο μεταξύ, η Ταϊβάν, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλα «δυτικά» κράτη στην αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία τη θεωρεί δικό της έδαφος, κατηγόρησε ανοιχτά το Πεκίνο ότι μπλοκάρει συμφωνία προμήθειας εμβολίων με τη γερμανική «BioNTech».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org