Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ολο και πιο βαθιά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από Μεσόγειο έως Περσικό

Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξανά στην προβλήτα της Αλεξανδρούπολης
Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξανά στην προβλήτα της Αλεξανδρούπολης
Στη Σούδα αναμένεται σήμερα το θηριώδες «USS Iwo Jima», πλοίο αμφίβιων επιθέσεων (φέρει ελικόπτερα και αποβατικά) των Αμερικανών, μαζί με τα συνοδά πλοία του «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Και τα τρία έχουν ενταχθεί στην παρούσα φάση στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Το «Iwo Jima» είναι από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος, ελικοπτεράδες και πεζοναύτες. Θα μείνουν στην περιοχή έως τις 30/5.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες είχε δέσει στη Σούδα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» (επιχειρεί σήμερα στον Ινδο-Ειρηνικό, καλύπτοντας την αναδίπλωση - «αποχώρηση» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν). Ενα από τα πλοία συνοδείας του, το αντιτορπιλικό «USS Thomas Hudner», έδεσε και αυτό τις προηγούμενες μέρες στη βάση των Αμερικανών στην Κρήτη, σε μια «προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψη».

Αργότερα, τον Ιούνη, αναμένεται να περάσει νότια της Κρήτης και το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth», με το οποίο προγραμματίζεται συνεκπαίδευση με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Σημειωτέον, βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι τα «F-35» που κουβαλά θα πραγματοποιήσουν, απονηώμενα από τη Μεσόγειο, χτυπήματα στο Ιράκ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Θα είναι η πρώτη πολεμική επιχείρηση του νεότευκτου αεροπλανοφόρου, τονίζουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πάντως ότι η RAF (βρετανική Πολεμική Αεροπορία) κάνει τέτοια χτυπήματα εδώ και 7 χρόνια από τις βάσεις της στην Κύπρο. Ακολούθως το αεροπλανοφόρο θα περάσει το Σουέζ, θα ανοιχτεί στον Ινδικό μέχρι και τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, σε απάντηση επί του πεδίου στην «άνοδο της Κίνας».

Κινητικότητα υπάρχει φυσικά και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, αεροσκάφος «Lockheed EP-3E» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε χτες από τη Σούδα και αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της Δυτικής Λιβύης σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR).

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις για τη διεκπεραίωσή τους στο και από το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», όπως οι ίδιοι ονοματίζουν τα πεδία αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες αφότου απέπλευσε το αμερικανικό φορτηγό πλοίο «Green Ridge», φορτωμένο ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό επιστρέφοντάς τα στις ΗΠΑ, στον ακριτικό λιμένα καταφτάνουν νέα ελικόπτερα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που πριν επιχειρούσαν στη Βοσνία, όπως και στρατιωτικά οχήματα από άλλα σημεία της Ευρώπης, αναμένοντας το επόμενο πλοίο που θα τα μεταφέρει πίσω στις βάσεις τους. Στην πόλη άλλωστε είναι εγκατεστημένοι, εδώ και καιρό, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί συντονίζοντας αυτές τις διαδικασίες εναλλαγής δυνάμεων.

Τέλος, ολοκληρώνεται η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρου, στη Σαουδική Αραβία, στην ενίσχυση σχέσεων με άλλη μια χώρα που μετέχει ενεργά στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Ο Κ. Φλώρος συναντήθηκε ήδη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, με τον οποίο συζήτησαν «τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, τη δυνατότητα αξιοποίησης και ανταλλαγής εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με έτερες χώρες της περιοχής». Αλλωστε, πρόσφατα οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν «Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών», που άνοιξε τον δρόμο για να μετακινηθεί στη Σ. Αραβία ελληνική συστοιχία «Patriot», με ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί).

Επίσης, «αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από την έως τώρα διεξαγωγή κοινών δραστηριοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διμερή άσκηση "FALCON EYE"». Για την άσκηση αυτή, έχουν μετασταθμεύσει στη Σαουδική Αραβία και 4 μαχητικά «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ η προηγούμενη τέτοια κοινή δραστηριότητα («FALCON EYE 1») είχε γίνει το Μάρτη με μεταστάθμευση 6 αεροσκαφών «F-15» της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνάντησε και άλλους παράγοντες, όπως τον αρχιστράτηγο Mohammed Al-Maghaidy του Ισλαμικού Στρατιωτικού Αντιτρομοκρατικού Συνασπισμού (Islamic Military Counter Terrorism Coalition).

Παράγοντες με γνώση του αντικειμένου εστιάζουν στο γεγονός ότι με τη «FALCON EYE» έχουμε την πρώτη επιχειρησιακή πολυήμερη ανάπτυξη ελληνικών μαχητικών στη συγκεκριμένη περιοχή για εκπαίδευση πάνω από περιβάλλον ερήμου, μη αποκλείοντας αυτή η εμπειρία να αξιοποιηθεί και για άλλες ...αναπτύξεις δυνάμεων σε άλλες περιοχές της Γης με το ίδιο περιβάλλον. Αλλωστε, στην κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει πρακτικά η ανάλογη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη περιλαμβάνοντας και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη τέτοια διμερής συμφωνία που υπέγραψε ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ