Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τζάμπα...

Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η μαρτυρία συγγενών ενός ανθρώπου με βαρύ αυτισμό ο οποίος πέθανε από επιπλοκές στο νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί με κορονοϊό. Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο ασθενής φιλοξενούνταν σε εξειδικευμένη δομή και κόλλησε τον ιό από κάποιον φροντιστή. Με τη μεταφορά του στο νοσοκομείο άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση. Λόγω του αυτισμού και της απομόνωσης στην οποία βρισκόταν, με βάση τα πρωτόκολλα για τον Covid, αλλά και λόγω της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, πόσο μάλλον εξειδικευμένου για τη διαχείριση ασθενών με αυτισμό, ο συγκεκριμένος ασθενής παρέμενε για μέρες δεμένος στο κρεβάτι του, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει. Και παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε γρήγορα τον κορονοϊό, αφού ήταν πλήρως εμβολιασμένος, οι επιπλοκές από την κατάκλιση οδήγησαν σε πολλαπλές ανεπάρκειες και τελικά στον θάνατό του. Με άλλα λόγια, πήγε «τζάμπα και βερεσέ» επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας της μίας νόσου δεν διαθέτει την πρόνοια και τα μέσα για εξειδικευμένη φροντίδα ασθενών με Covid που πάσχουν όμως και από άλλες σοβαρές παθήσεις. Το ίδιο είχαν επισημάνει κατά καιρούς και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων, όπως οι νεφροπαθείς. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες ανθρώπων που οι συγγενείς τους εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, με παθήσεις που αν είχαν έγκαιρα διαγνωστεί θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί και να είχαν μια καλύτερη εξέλιξη.

... και βερεσέ

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι θάνατοι ασθενών με άλλες παθήσεις στην εποχή Covid μόνο «παράπλευρες απώλειες» δεν μπορούν να θεωρηθούν. Είναι κι αυτοί θύματα, όπως και οι ασθενείς με Covid, ενός συστήματος Υγείας μακριά από τις ανάγκες του λαού και ενός κράτους που τις βάζει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους», εκθέτοντας την υγεία και τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο, στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας». Γι' αυτό και το αίτημα για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα, ως μια στοιχειώδη προϋπόθεση όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια επόμενη έξαρση της πανδημίας, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα πρόσθετα βάρη που άφησαν τα προηγούμενα κύματα της νόσου συνολικά στην υγεία του λαού.

Δαιμόνια

Κανένας δεν περισσεύει όπως φαίνεται από την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης για να παρουσιάσει ως «εκσυγχρονισμό» το νομοσχέδιο της 10ωρης απλήρωτης δουλειάς. Οπως γράφει λοιπόν ένα από τα λιβανιστήρια του νομοσχεδίου στα «Νέα», όσοι αντιδρούν στις «ανατροπές του αιώνα» το κάνουν επειδή θέλουν τους εργαζόμενους «καθηλωμένους στο σκοτάδι, ως προς τις συνθήκες εργασίας τους και τις σχέσεις που αυτές δημιουργούν». Είναι γνωστό ότι η δουλειά ήλιο με ήλιο, από όπου, για όσο και όπως θέλει ο εργοδότης, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, οι μισθοί πείνας και η απελευθέρωση των απολύσεων αποτελούν το «φωτεινό μέλλον» που ονειρεύονται οι βιομήχανοι, οι αστικές κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους. Μέσα στο παραλήρημά του όμως ο αρθρογράφος μπλέκει τον Στάλιν και την ΕΣΣΔ, τα «δαιμόνια» που όπως ομολογεί στο κείμενό του τον ταλαιπωρούν. Ποιος ξέρει; Ισως ο συγκεκριμένος να φαντασιώνεται ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παίρνει την «εκδίκησή» του απέναντι στα «δαιμόνια» αυτά, δικαιώνοντας τις κάθε είδους αντικομμουνιστικές εμμονές που έχουν όσοι υπερασπίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι άλλωστε προφανές ότι οι κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι στον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, και πρώτα απ' όλα στον μειωμένο χρόνο δουλειάς, τους στοιχειώνουν σαν ...δαίμονες, από τους οποίους, όσο αντικομμουνισμό κι αν στάξουν, δεν μπορούν να απαλλαγούν.

Αφωνος

Εμεινε, λέει, άφωνος ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, με την εξέλιξη της άσκησης «Κένταυρος 21», που διεξήχθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης. «Εχω συνεργαστεί με πολλούς στρατούς, αλλά αυτό που καταφέραμε εδώ είναι πραγματικά εξαιρετικό», τόνισε, αναφερόμενος στα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της «στρατιωτικής συνεργασίας» Ελλάδας και ΗΠΑ. Οπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχουν πολλά πεδία βολής αρμάτων στην «κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους να έχουν φιλοξενήσει τρεις κοινές ασκήσεις με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όπως στο Πετροχώρι, και μάλιστα τόσο κοντά στον «κόμβο» που έχουν στήσει οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, με τις ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων, για την προώθηση στρατιωτικού υλικού στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Είναι όλα αυτά που καθιστούν την Ελλάδα ορμητήριο πολέμου των ευρωατλαντικών, επομένως και στόχο για τα αντίπαλα στρατόπεδα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που οξύνεται, κάνοντας να ακούγονται σαν «μαύρο χιούμορ» οι διαπιστώσεις του Πάιατ, ότι «μια πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ